Justiţia nu permite reducerea preţului la energie, decisă de guvernul Ungariei

Companiile energetice de pe piaţa ungară au câştigat procesul în care au contestat decizia guvernului de reducere a preţului la energie. Anunţul a fost făcut luni de premierul Viktor Orban, în Parlamentul European, el catalogând decizia justiţiei drept “scandaloasă”.

Guvernul a impus o reducere de 10% a preţului la energie, începând din ianuarie 2013. Decizia a alarmat companiile din Ungaria, însă i-a entuziasmat pe ungurii care îşi plăteau cu greu facturile.

Orban, care se aştepta la o asemenea decizie a justiţiei, dar care caută să fie reales din nou în alegerile din 2014, a declarat că decizia justiţiei este scandaloasă şi ca va cere miniştrilor săi să propună o nouă reducere a preţului energiei, de această dată şi mai mare decât cele 10%.

Sectorul energetic din Ungaria este deţinut în mare parte de companii străine, cele mai importante fiind RWE, E.ON, GDF şi EDF.

O bună parte a presei vestice caracterizează iniţiativele lui Orban drept neortodoxe şi arată că acestea sperie investitorii, dar şi FMI. Dintre aceste măsuri, cea mai importantă a fost impunerea celei mai mari taxe bancare din Europa, la care se adaugă o mulţime de taxe impuse companiilor energetice şi de telecomunicaţii.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.