Kievul își anunță orientarea: un ochi la slănină, altul la făină

”Ucraina trebuie sa inceapa noi negocieri cu UE privind termenii unui viitor acord de asociere si de liber schimb, a declarat premierul de la Kiev, Mykola Azarov. Pe de altaparte, el a declarat ca guvernul de la Kiev trebuie sa inceapa rapid implementareaacordului de cooperare economica cu Rusia.

Declaraţia lu Azarov se produce după ce aproximativ 10 mii de ucraineni au participat duminică, 5 ianuarie, la Kiev la prima demonstrație de amploare din noul an, liderii opoziției chemându-și suporteri să reia protestele față de președintele Victor Ianukovici după Crăciunul pe stil vechi.

De asemenea, ieri, Senatul Statelor Unite ale Americii a adoptat o rezoluţie specială privind situaţia din Ucraina, în care cheamă autorităţile de la Kiev să se abţină de la aplicarea forţei împotriba protestatarilor paşnici.

”Trebuie sa incepem negocieri practice privind termenii semnarii acordului de asociere si a celui de liber schimb cu UE”, a spus Azarov la sedinta de guvern care a avut loc joi, anunta Reuters.

Azarov a mai amintit ca l-a insracinat pe vicepremierul Yuri Boiko sa analizeze consecintele sectoriale ale crearii unei zone de liber schim UE-Ucraina.

”Nu avem nevoie de presupuneri. Trebuie sa vorbim pe fapte si cifre si argumente convingatoare cu partenerii nostri, pentru ca este in joc existenta Ucrainei, care incearca sa-si dezvolte propriul model economic modern”, a spus Azarov. ”Este imposibil sa ignori provocarile si sunt sigur ca vom gasi niste parteneri europeni intelegatori atunci cand vom inainta pachetul de conditii pentru implementarea caordurilor de asociere si de liber schimb”, a mai spus premierul ucrainian.

Azarov a declarat ca analiza amintita va fi realizata intr-o perioada scurta de timp.

”Scopul este ca in februarie sa avem un proiect sistemic echilibrat pentru dezvoltarea tarii noastre, folosindu-ne de avantajele oferite de zona de liber schimb din CSI, de cooperarea industriala cu Rusia si de cooperarea cu tarile UE. Avem nevoie de sisteme de actiune coordonate in domenii concrete, in sectoare si chiar pentru companiile luate individual”, a mai spus premierul.

Interventia premierului Azarov nu face decat sa reia politica duplicitara a puterii de la Kiev, el insusi declarand pe 21 decembrie ca Ucraina va semna acordul de asociere la UE daca Bruxelles-ul va oferi conditii favorabile tarii sale si ca, in conditiile actuale, un asemenea acord ar arunca tara in criza.

Avand in vedere ca Ucraina a renuntat la semnarea acordurilor cu UE in schimbul a 15 miliarde de dolari primiti din partea Rusiei, alaturi de o reducere cu 30% a pretului gazelor importate din Rusia, ne putem intreba ce intelege Azarov prin ”conditii favorabile” din partea UE.

Cu alegerile prezidentiale programate in 2015, presedintele Viktor Ianukovici a anuntat deja ca va folosi primele transe din ajutorul financiar din partea Rusiei vor fi folosite pentru majorarea pensiilor si a beneficiilor sociale. Este greu de presupus ca Bruxelles-ul va accepta ca eventualele ajutoare suplimentare cerute de Kiev din banii contrinuabililor europeni sa fie folosite pentru masuri populiste menite a perpetua la guvernare o putere duplicitara si mereu intoarsa cu fata catre Moscova.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.