Politica UE se decide la Washington

Alegerile europene din 9 iunie nu vor aduce nicio schimbare mare în politica UE – nici în ce privește economia, mediul, nici în ce privește politica externă, spune John J. Measrheimer, profesor de relații internaționale la Universitatea din Chicago.

Cel mult, alegerile europene vor putea fi amintite ca declanșatorul unor schimbări politice în două țări importante ale UE – Franța și Germania. Însă nici posibilele schimbări politice de la Paris și Berlin nu vor afecta orientarea generală a UE, în special în politica externă. Mearsheimer consideră că o victorie (astăzi mai probabilă ca oricând, în ciuda sistemului de vot in doua tururi) a Adunării Naționale din Franța la alegerile anticipate de la finalul acestei luni și de la începutul lunii iulie, nu va aduce decât niște reașezări în ce privește politica imigrației în Franța. Este puțin probabil ca politicile economice să se schimbe radical sub un guvern condus de Jordan Bardella și cu atât mai puțin politica externă a Franței.

Să ne amintim că Marine Le Pen, care nu este nu mai este lidera partidului, s-a distanțat de Putin și de Rusia, după invazia din februarie 2022. Deci, în interiorul partidului lui Le Pen nu mai există un sprijin pentru Rsuia. De fapt, avem o poziție ce înclină ușor în favoarea Ucrainei. Când ne uităm la acestă viziune asupra lumii și luăm în calcul accentul pe imigrație și economie, dacă Adunarea Națională va câștiga, vom avea în Franța o situație care va semăna cu cea din Italia. Acolo, Giorgia Meloni s-a pronunțat clar împotriva războiului, însă până să ajungă prim-ministru. Cred că vom avea o situație similară în cazul lui Bardella. Nu cred că ar trebui să ne așteptăm la o schimbare majoră privind războiul din Ucraina în aceste două țări – Franța și Italia”, spune Mearsheimer.

Iar Marine Le Pen confirmă spusele lui Mearsheimer. Presa europeană scrie că piețele din Franta s-au stabilizat, după ce Marine Le Pen a declarat că va coopera cu președintele Macron, dacă partidul ei va câștiga alegerile. Jordan Bardella va fi noul premier, iar Le Pen va conduce grupul majoritar din Parlament. ”Respect instituțiile și nu fac apel la haos instituțional. Va fi pur și simplu coabitare”, a spus Le Pen. ”El este haosul. Haos social, haos în chestiunile de securitate, haos în migrație, haos instituțional”, a spus Le Pen, cu referire la Emmanuel Macron, într-un apel la electoratul moderat din Franța.

În cazul în care coaliția din Germania se prăbușește, noul partid de guvernare va fi Uniunea Creștin Democrată, care este și mai dură în ce privește războiul din Ucraina decât actualul guvern. Un guvern condus de ei va fi unul pro-Ucraina. Cred că creștin-democrații vor câștiga, iar războiul va continua”, spune Mearsheimer, pentru care rezultatele alegerilor din acest an din Europa au arătat un lucru: populația își dorește încheierea războiului din Ucraina, în timp ce elitele își doresc tot mai mult ca acest conflict să continue, de unde și mulțimea de acorduri bilaterale de securitate semnate cu Ucraina, acorduri care se întind pe perioade lungi (zece ani, în cazul acordului pe care Kievul îl negociază cu SUA) și care pot astfel reduce marja de manevră a unor viitoare guverne cu viziuni diferite.

Dacă este să vorbim despre o schimbare a politicii occidentale față de acest război, nu ar trebui să căutăm această schimbare în Europa. Aici nu vor avea loc schimbări pe termen scurt sau mediu. Doar în Statele Unite se poate ajunge la o schimbare radicală, dacă este ales Donald Trump. El a spus limpede că vrea ca războiul să se încheie cât mai repede. În opinia mea, instinctul său este correct – își dorește să pună capăt masacrului. Este o viziune diferită de cea a lui Biden. În SUA avem de făcut cu adevărat o alegere în ce privește Ucraina. Dacă va câștiga Trump, se va schimba și politica occidentală, pentru că aceasta este concepută și executată în Washington, nu în Europa.

Până la alegerle din noiembrie, europenii vor face exact ceea ce Biden își dorește ca ei să facă. Iar dacă apoi va câștiga Trump, europenii își vor adapta politicile. Cred ca europenii fac ceea ce America le spune să facă în Ucraina, iar această situație va continua și în cazul în care Biden va continua, și în cazul in care Trump va câștiga. Europenii nu-și vor schimba politica în mod independent de SUA. Și nu-și vor schimba politica nici datorită opiniei publice din cele 27 de state membre UE”, spune Mearsheimer.

Alegerile europene de pe 9 iunie nu vor aduce nimic nou în politica de la Bruxelles. ”Valul populist” nu a adus decât o creștere a numărului eurodeputaților considerați de extremă dreapta, naționaliști, de la o cincime, la un sfert din numărul total. Grupul politic Identitate și Democrație a pierdut chiar deputați  în comparație cu precedenta legislatură, pentru că a decis excluderea Alternativei pentru Germania. Grupul Conservatorilor și reformiștilor Europeni, dominat de figura Giorgiei Meloni, premierul Italiei, nu se poate lăuda cu rezultate spectaculoase în afara Italiei. Și mai important este că acest din urmă grup a refuzat primirea in rândurile sale a partidului Marinei Le Pen. Ambele grupuri politice de la Bruxelles considerate populiste sau de extremă dreapta aplică o strategie de „de-diabolizare”, disociindu-se de partidele considerate cele mai toxice în cercurile înalte de la Bruxelles și din capitalele naționale.

Echilibrele mari din Parlamentul European nu s-au modificat, Partidul Popular European a câștigat alegerile, așa cum se întâmplă de decenii. Socialiștii și Democrații Europeni s-au clasat pe a doua poziție, așa cum se întâmplă de decenii. Nu vor putea avea majoritatea împreuna, dar acest lucru s-a întâmplat și în legislatura ce se încheie, când s-au asociat cu Liberalii și Democrații (ALDE), un grup politic confiscat și rebotezat de Emmanuel Macron drept Renew Europe. Această formulă în trei ar urma să dețină majoritatea și în actualul Parlament European, cu 406 mandate din totalul de 720.

După spectacolul electoral din urmă cu o săptămână (mai puțin important decât decizia președintelui Frantei de a organiza alegeri anticipate), privirea presei nu se va mai îndrepta asupra noului PE, ci asupra guvernelor naționale. Pe 17 iunie, șefii de stat și de guvern din UE s-au întâlnit pentru primele discuții despre nominalizarea viitorului președinte al Comisiei Europene. Ei sunt cei care decid, Parlamentul European urmând să voteze candidatul nominalizat de guverne. Sistemul Spitzenkandidaten (cu candidați la șefia comisiei trecuți pe listele pentru PE și votați de alegători) nu a fost respectat. Anul acesta, PPE a propus-o, într-adevăr pe actuala președinta Ursula von der Leyen, însă aceasta nu s-a deranjat să candideze pentru un mandat de eurodeputat. Modul în care celelalte partide au tratat  chestiunea președinției Comisiei poate fi caracterizat simplu – noncombat. Socialiștii au propus comisar European puțin cunoscut, Renew Europe a venit cu două propuneri lipsite de orice șanse, grupările populiste nu au prezentat propuneri pentru șefia Comisiei.

În mod oarecum paradoxal, rezultatele mai slabe ale coaliției care a susținut-o în urmă cu cinci ani îi dau mai multe șanse acum Ursulei von der Leyen, în special datorită eșecului grav înregistrat de partidul prezidențial din Franța. Președintele Emmanuel Macron dorea să propună candidatura lui Mario Draghi, fostul premier tehnocrat italian și fost președinte al Băncii Centrale Europene, considerată o candidatură de compromis cu grupurile de extremă dreaptă. Însă această varianta are foarte puțină forță în acest moment, când președintele Macron a pierdut susținerea francezilor și a decis să meargă pe calea alegerilor anticipate. Apoi, faptul că Mario Draghi a putut fi considerat un candidat de compromis cu grupurile de extremă dreapta și populiste spune multe despre cât de gonflat a fost pericolul la adresa democrației reprezentat de aceste din urmă partide. Spre aceeași concluzie indică și faptul că Mario Draghi o consiliază acum pe Giorgia Meloni (până mai ieri considerată un politician fascist) pentru a obține maximum de finanțare europeană pentru Italia.

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 8

27 de Comentarii

 1. Fantastic,nu as fi crezut ca ‘Politica UE se decide la Washington’credeam ca UE e suveranizda
  Dl Marchevici si ‘Politica Washington’la/unde se decide?:)))))
  Noi credem ca nu trecem clasa,sa vezi minune

 2. Foarte costisitoare aceasta distrugere a Ukrainei. Rusii n-ar fi reusit atat fara proiectilele Occidentului, venite gratis in favoarea lor..

 3. Inca o dovada ca in Europa s-a instaurat Diktatura Americana !… si americanii fac propaganda desantata pentru ca popoarele duropene sa accepte razboiul lor cu oamenii nostri…
  Slava Z !

 4. Asa si ? Decat la Moskova este extraordinar ca in SUA. Si Calin papagal rusesc nu intelege ca SUA si Europa sunt unite.

 5. Democrat#Progresist „Cand esti prost si viata e grea” Starnesti doar mila tovarase.Mia si sila.

 6. confuzie majora in capul celui care a emis concluzia din titlu…situatiile sint indentice in sensul ca cine decide in sua decide si in ue…e posibil ca locul in care se afla decidentii sa fie in sua… altfel, dupa perdeaua asta pe care e brodata politica, puterea si controlul, adica distrageri de la esenta, se afla viata… asa ca ce se afla in sua sau nu imi este perfect perpendicular pentru ca acele putori chiar nu reprezinta nimic pentru viata indiferent de numele lor si de aceea vor fi eliminate din ecuatie!

 7. Spatiul vital al lui Hitler continua sa hraneasca mintile europenilor.In UE nu mai este o viziune a unui curent politic,este o doctrina neimplinita care roade inca viscerele monarhiilor europene.De aici vine pofta revansei eterne.Spatiul anglo-franco-german este acum mulat pe ideea dusmanului comun.Si daca Putin ridica mana sa se scarpine dupa ceafa, UE intelege ca acesta este un gest de amenintare si isi scoate armele nucleare la vedere „”pentru a nu fi luati prin surprindere””.Pe europenii care conteaza in UE nu ii sperie avansul de cativa kilometri a lui Putin in Ucraina ci faptul ca ei nu sunt consultati,deci nu conteaza.Cum adica,face Putin ce vrea cu noi?Se vor lungi paradele NATO pana cand vor intelege ca nu rusii sunt pe teritoriul NATO ci NATO se desfasoara logistic pe teritoriul rus.Daca Zelek va reusi sa atace puncte cheie rusesti fara sa piarda Kievul atunci se termina razboiul.Dar daca ramane fara Kiev inainte de final ce mai conduce Zelek?Strigatul lui de apel la Patriot e mai degraba securizarea functiei de presedinte decat scopul de aparare a Ucrainei de rusi.Odata absorbita in acest turbion pervers, UE ,plina de orgolii istorice de colonizatori,nu are decat sa ceara ,cu disperare, ajutor Americii.Atunci creste pretul.Totul e pe bani.America te imprumuta dar sa joci banii primiti la ruleta din cazinoul lor.

 8. Este visul nostru de vreo 80 de ani: senilul presedinte american sa imbogateasca cu sute de miliarde Complexul militar-industrial saracind sute de milioane de americani si demoland Ukraina. Noroc cu PROFII Obama care a pus doua babe in 2014 sa declanseze acest razboi in timpul Olimpiadei de la Sochi. Asta este cultura americana, olimpiadele au fost create sa genereze razboaie. Minunat !

 9. „Politica UE se decide la Washington.”
  Si eu care credeam ca doar a noastra.

 10. semnate de JeglenSky după 20 mai sunt hârtie de șters la 🌈 !
  Fiindcă mandatul de Președinte al 🥳ului PIANIzD a expirat pe 20 mai a.c…
  măR🤣g …

 11. După ce le-au aruncat în aer conductele cu gaz rusesc și i-a împins să doneze patrioatele, ,Europa joaca după cum canta marele licuri. Coldea e un pion pe o tablă de șah si ia lumina de la „apus”. Succesuri guys!

 12. De vreo 5 zile s – a schimbat ceva…S – a strans surubu la libertatea de exprimare p – acilea…Si prin alte publicatii…Pare o decizie luata la comanda de Sus, nu pare o initiativa individuala.

 13. La mine a restrans libertatea de exprimare cu totul. Nu-mi mai primeste niciun mesaj.
  Probabil din cauza pacatului meu cel mare ca sunt total contra lui Putin si a putinofililor.
  Trebuie sa devin si eu lingau putinofil ca sa fiu admis pe forumul Cotidianului. Am mai patit la fel pe vremea Basescului, la EvZ, ptr ca eram antibasist……[Rumburak]

 14. Din moment ce SUA sunt bascanu’ in NATO, este si normal ca politica UE sa se decida la Washington. Nu vad care este problema……[Rumburak]

 15. U-Kraina nu Rusia cotropeshte pamanturi Romaneshti: Bucovina, Bugeacul, Maramureshul de Nord shi Insula Sherpilor shi persecuta shi ucide Romanii de acolo. Langa Odesa scrie: Basarabia e U-Kraina shi totzi stim ca Romanii Basarabeni vor fi ucishi cand Basarabia va fi U-Kraina. U-Kraina nu Rusia a ucis Romanii la Fantana Alba iar Molotov ala cu pactul Ribentrop-Molotov a fost U-Krainian.

 16. @ G…Excelent comentariu…@ rumburak…La tine nu e vorba de libertate de exprimare. Tu vrei libertate sa injuri, sa jignesti, sa blestemi, sa ameninti. Tu, Sandu, piticu cracanat, voi nu sunteti comentatori, voi va revarsati dejectiile si balele pe forum ca golanii de peluza la stadion. La peluza e locul vostru, nu pe forumuri.

 17. Este foarte adevărat faptul că UE a devenit după declanșarea războiului din Ucraina o simplă anexă economică a NATO. Cu tot respectul pentru John Mearsheimer, insă, profesorului american de relații internaționale îi lipsește expertiza în privința mișcărilor naționaliste din Europa, motiv pentru care confundă tacticile acestor partide cu adevărata lor strategie.

  Ex Washington Lux este o teorie care poate seduce în SUA, dar în realitate vest europenii,în special francezii și germanii, se opun escaladării războiului din Ucraina și vor să redevină ce au fost la începutul secolului, adică o frână in calea aventurismului militar al SUA în Europa și în lume.

  Realitatea este că aventura din Ucraina a compromis însăși rațiunea de a exista – aceea de a păstra pacea pe continent – nu numai a NATO, dar și a UE. În fond, catastrofala performanță electorală a lui Macron se datorește în mare măsură și anunțului său că vrea să trimită trupe franceze în Ucraina. Iată de ce partidele naționaliste europene nu pot ignora acest fapt, dacă doresc să supravietuiasca politic.

 18. Motorul dvs. Akismet respinge repetat comentariul ‘Romania nu e exceptie!’. Recuperati-l va rog manual si publicati. Nu este prima ocazie, poate e timpul sa va reglati setarile?!

 19. Cei interesati, pot vedea comentariul in Telegram sub titlul ‘Exceptionalism romanesc negativ?’

 20. Totul se desfasoara surprinzator chiar si pentru mine care-s involvat adanc
  dupa plan Marchievici !
  Atentie la AUGUST , in plan e ca JOE BIDEN sa fie rasturnat atunci !

  DA! Chiar si eu sunt surprins (mai ales ca „uragane la BERLIN” a decurs perfect conform celor-dorite ! )
  cum totul decurge PLANIFICAT ! („NINGE PE FED” in spatele celor vizibile sunt griji REALE = SISTEMUL insusi se poate prabusii cu viteza cu care s-a parbusit URSS-ul …la fel de neasteptat si la fel de incredibil ! )

  IQ=?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.