Dosarele înregistrate la DNA s-au bazat în cea mai mare parte pe sesizări venit de la cetățeni și instituții publice şi doar 17% pe cele primite de la serviciile de informații, a declarat Laura Codruța Kovesi.
„Deși există o percepție referitoare la creșterea implicării SRI în activitatea DNA, am constatat că în acest an doar 17% din dosarele înregistrate au avut la bază o sesizare din oficiu pe baza informațiilor din mass media, a anchetelor jurnalistice sau primite de la serviciile de informații, spre deosebire de anul 2010, când 19% din dosare au avut la bază această modalitate de sesizare”, a spus procurorul șef al DNA.
De asemenea, sesizările făcute de cetăţeni au crescut cu aproximativ 63%, a arătat Kovesi.
„Până în acest moment al anului 2014 am primit 1.684 sesizări de la persoane fizice și juridice private, față de 1.032 primite în anul 2010. Te adresezi unei instituții numai dacă ai încredere în ea și știi că există o șansă rezonabilă să primești soluția corespunzătoare. În primele 10 luni din acest an am înregistrat peste 4.500 de dosare. Aproximativ 42% din dosare au fost constituite ca urmare a sesizărilor/denunțurilor de la persoane fizice sau juridice private, iar peste 41% din cazuri au fost constituite ca urmare a sesizărilor unor instituții publice (altele decât serviciile de informații).
Denunțuri și sesizări bazete pe sesizările de la alte instituții sau pe sesizările din oficiu au scăzut faţă de anii anteriori, a spus procurorul-şef al DNA.
Declarația a fost făcută în cadrul conferinței de lansare a Indexului sustenabilităţii DNA, organizată de Centrul Român de Politici Europene, unde participă şi preşedintele ales Klaus Iohannis.
Sunt prezenţi, de asemenea, reprezentanți ai Centrului Român de Politici Europene, Fundației Konrad Adenauer și Ambasadei Marii Britanii în România.
Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.