Krugman, despre independența Scoției: ”Să vă fie frică, foarte frică!”

Într-un editorial publicat de The New York Times, economistul Paul Krugman lansează o serie de avertismente dure pentru independentiștii scoțieni, care cresc puternic în sondaje, înainte referendumului de pe 18 septembrie.

”Am un mesaj pentru scoțieni: să vă fie frică, foarte frică”, scrie Krugman în editorialul ”Scoțieni, ce v-a apucat?”. El estimează că scoțienii își vor asuma riscuri enorme dacă vor alege calea independenței. ”Ne-am putea gândi că Scoția independentă va semăna cu Canada, dar probabil că va deveni o țara ca Spania, dar lipsită de soare”, scrie Krugman.

Laureatul Nobelului pentru Economie din 2008 observă o diferenta majoră între Scoția și Canada: Scoția nu ar avea propria monedă națională, deoerece susținătorii independenței vor să păstreze lira sterlină. Combinația dintre independența politică și o monedă comună este catastrofală, scrie Krugman, care dă exemplul Spaniei și al crizei financiare grave prin care a trecut și încă trece, ca și alte țări din zona euro. ”A avea o monedă comună fără a avea un guvern comun este foarte periculos”.

Mai mult, o Scoție idependentă care să utilizeze lira sterlină va fi într-o situație și mai periculoasă decât statele euro, care măcar își pot spune cuvântul în ce privește politica Băncii Centrale Europene.

”După ce s-a întâmplat în ultimii ani în zona euro, cred că este incredibil că Scoția doreste să o apuce pe propriul drum (…) Dacă alegătorii scoțieni cred cu adevărat că a deveni o țară independentă fără să ai propria monedă nu este un risc, atunci au fost induși în eroare”, scrie Krugman.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.