La Arte, Cetăţeni!

Vizite ghidate vor permite vizitatorilor să descopere arhitectura clădirilor lui moderne şi să descopere bogaţia colecţiilor Muzeului UNESCO, de mare diversitate, cuprinzând, printre altele, opere de Calder, Giacometti, Picasso, Miro, Arp, Appel, Afro, Matta, Chillida, Moore, Tamayo, Soto, Vasarely, Cruz-Diez ş.a.

În România, manifestarea, iniţiată pe plan european de Ministerul Culturii din Franţa în 2005, a cunoscut un incredibil succes de public încă de la prima ediţie, atât în Bucureşti, cât şi în alte oraşe din ţară, la porţile muzeelor întinzându-se cozi imense până la primele ore ale dimineţii.

Programele oferite de aceste instituţii de cultură s-au diversificat de la an la an, stârnind curiozitatea oamenilor, iar accesul gratuit şi euforia petrecerii unei nopţi pe străzile oraşului, alături de mii de oameni încrucişându-şi drumurile de la o colecţie la alta, au adus pentru prima oară în muzee şi persoane neinteresate până la această iniţiativă de acest tip de petrecere a timpului liber.

Oferta din această noapte este generoasă. Rămâne de văzut dacă şi vremea va fi la fel. Majoritatea evenimentelor se petrec însă în interior, deci la adăpost de ploaie şi vânt.

În afara expunerilor permanente, expoziţii temporare, concerte, spectacole de teatru, seri de lectură sunt propuse celor care nu au de gând să-şi petreacă noaptea acasă.

În plin centru al Capitalei, la Muzeul Naţional de Artă, sub titlul „Lumini în noapte”, programul începe la ora 16.00 cu vizitarea gratuită a Galeriei de Artă Europeană şi a Galeriei Naţionale şi continuă până la 4.00 dimineaţa. Intenţia organizatorilor este realizarea unui dialog între artele plastice şi alte domenii artistice. Anul acesta, actorii Teatrului Masca vor deveni statui vii, alături de sculpturile în piatră, marmură sau bronz. Intervenţii sonore şi luminoase vor anima curtea, iar vizitatorii sunt invitaţi să se implice în reuşita serii. Ei se pot fotografia devenind personaje ale unor cunoscute tablouri.

Pornind de la Palat pe Bulevardul Dacia, se poate face escală, până la 3.00 dimineaţa, la Muzeul Literaturii Române, unde seara începe cu vizitarea unei expoziţii de caricatură, „O istoria a literaturii române desenată de mari graficieni ai lumii”. La ora 19.00, studenţii Şcolii de Artă gestuală „Masca” îşi vor concura profesorii de la Muzeul de Artă în spectacolul „Statui vivante”, urmat de un recital de muzică rusească, susţinut de cântăreţul şi chitaristul Radu Captari şi de Igor Caras (voce, acordeon). Timp de o oră şi jumătate, microfonul va reveni apoi poeţilor ale căror versuri vor dialoga cu muzica lui Mircea Tiberian şi a Nadiei Trohin. Jazzul va lăsa locul muzicii medievale a Formaţiei „Pontice”, iar de la miezul nopţii, la cinemateca muzeului, va rula, în prezenţa realizatorilor filmului şi a actorilor, „Eu când vreau să fluier, fluier”.

Cine vrea să schimbe decorul se poate întoarce pe Calea Victoriei, coborând apoi spre Universitate, la Palatul Şuţu. Două expoziţii temporare, „Mayaşi, azteci, olmeci, tolteci, mixteci, zapoteci, totonaci. Pe urmele civilizaţiilor precolumbiene” şi „Pictori sub destin European – Alexandra Meiloiu, Consuela Meiloiu, Tudor Meiloiu”, aşteaptă vizitatori, iar în curtea muzeului va fi montat un labirint umanitar ECHO, un spot video şi audio, e drept pe teme tragice.

Pentru o mai bună dispoziţie, drumul continuă către Muzeul Naţional de Istorie din vechiul Palat al Poştei. Dansul elevilor Liceului de Coregrafie „Floria Capsali” sau cel sirian al Şcolii Arabe Tichrin, întâlnirea cu Veta, Ziţa şi Jupân Dumitrache în câteva fragmente de „O noapte furtunoasă”, un teatru de umbre construit din spectacole realizate de voluntari europeni din Estonia, Franţa, Spania, Ucraina, un mai lung popas alături de „Pygmalion” al lui Shaw, interpretat de Şcoala de teatru „Q-Feel”, miniaturi instrumentale din repertoriul clasic transcrise pentru violoncel şi pian vă pot reţine aici de-a lungul unei nopţi întregi. Dar ceva mai departe, în dealul Senatului, la Muzeul Naţional de Artă Contemporană, „momentele” lui Gili Mocanu, sculpturile în lemn ale unor artişti prestigioşi, instalaţia lui Virgil Scripcaru şi designul parizian deschid drumul către terasa care găzduieşte un party cu Alex Jijian, Heathen Audio, Alexandra, Super Giuser, Cos Mir.

Dacă din centru paşii vi s-au îndreptat către nordul Capitalei, primul popas va fi „Casa cu lei”, unde o serie de concerte şi recitaluri va fi încheiată, târziu în noapte, de filme documentare despre George Enescu. La „Şosea” vă aşteaptă cu un program extrem de bogat, Muzeul de Geologie şi Muzeul Ţăranului Român. Un spectacol de teatru, o lansare neconvenţională de carte, proiecţii multimedia specifice populează spaţiile primului. Al doilea vă prilejuieşte întâlnirea cu Mexicul şi China prin intermediul obiectelor tradiţionale şi al picturii, dar şi vizitarea recent deschisei expoziţii www.distrugeri.ro, deschisă în două săli şi pe esplanada muzeului, o manifestare-protest a Ordinului Arhitecţilor, care vă poartă „prin spaţiile fascinante ale Morii lui Assan, monument de categoria A vandalizat de ani de zile, printre trunchiuri de cireşi recuperaţi de Şerban Sturdza şi revizitaţi de artistul Virgil Scripcariu, prin bogăţia stilistică a unui oraş surprinzător, emoţionant şi ignorat de locuitorii săi”.

Este numai programul bucureştean al acestei nopţi. Alte evenimente vor avea loc în foarte multe oraşe din ţară.

Francezii au dedicat acestei nopţi un eveniment special. O vizită prin muzee şi palate, printre opere de artă, stând în fotoliu în faţa televizorului. Un documentar intitulat „Aux arts citoyens!”, menit să trezească gustul şi interesul pentru artă şi „casele” ei. Iar alte ţări, ca Marea Britanie sau Italia, au decis să organizeze două nopţi albe ale muzeelor.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Victoria Anghelescu 1046 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.