O chitară pentru tine

Începutul serii, pe ritmurile trupei Conexiuni cu piesele „Mai rămâi puţin” şi „Tu”, avea să promită debutul unei atmosfere cu totul şi cu totul speciale.

Fiecare concurent şi-a adus, cu aproape două ore înainte de începerea recitalurilor, arma secretă: prietenele şi rudele care avea să-i susţină prin aplauze sau scandări.

Acest lucru pentru că sarcina grea a desemnării chitaristului şi a celor doi tamburişti (locul doi şi trei), nu a revenit unui juriu specializat ci spectatorilor. O decizie cu plus, dar mai ales cu minus, pentru că evaluarea nu a fost critică ci emoţională, şi s-a mers după principiul „cine are cei mai mulţi susţinători, acela câştigă”.

Cu jumătate de oră înainte de startul competiţiei şi audiţia propriu-zisă, susţinătorii, hotărâţi eja în privinţa propriei alegeri, au început deja să introducă bileţelele cu numele preferatului în urnă.

Vampi, organizatorul acestui eveniment şi a serilor de folk din fiecare joi din Fire, a adunat echipa de artişti în devenire şi a ales, prin tragere la sorţi, ordinea în care vor urca pe scenă.

Sosia lui Nicu Covaci, vocea gravă şi răstită Vasile, a destins atmosfera cu „Koncking on heaven’s door” şi „În umbra marelui urs”. Interpretarea sa, adeseori răstită şi fără feeling, nu a impresionat foarte mult publicul.

Şumu, alias Iulia, a fost cea mai aclamată concurentă a serii, cu susţinători devotaţi care săreau în picioare, fluierau şi îi strigau numele continuu şi pe care ea, vădit emoţionată de aceste dovezi de de iubire, îi potolea rugându-i din semne să se liniştească.

De departe cea mai bună voce, cu un timbru profund şi unic care amintea pe alocuri de Janis Joplin, a început interpretarea alături de un chitarist talentat pe ritmurile vechii Vame.

Repertoriul a continuat cu piese dificile precum „Stairway to heaven” (Led Zeppelin) şi „Losing my religion” (REM), cărora tânăra artistă le-a făcut faţă cu brio.

Laurenţiu, unul dintre preferaţii mei datorită interpretării sale curate şi clare, o voce ce se apropia de cea a lui Baniciu, a cântat „Vara la ţară” şi „Tu eşti lumina”.

Pe locul patru, doi băieţi intitulaţi simplu BC, „UTCB” urlau susţinătorii, au interpretat, cei drept falsând, „Andri Popa”, „Mica ţiganiadă” şi „Floare de Iris”.

Florin, cel mai spiritual concurent, şi-a prezentat prima piesă, compoziţie proprie, cu crezul: „Unii visează la maşini şi case, ăia-s cocalari, nu avem noi treabă cu ei. Să vă spun la ce visez eu… „.

Cu mult umor şi ironie, Florin a continuat cu o parodie la adresa fetelor de la Bambi pe piesa „Doi ochi căprui”: „Ce proastă eşti să te îndrăgosteşti de ochii lui, Lasă-i dracu’, Proasta Dracului”.

Cuceriţi de noua versiune a piesei, la cea de-a doua reprezentaţie lui Florin i se striga din public „cânt-o pe aia cu ochii căprui”.

Pe şase, două surori ca două Ilene Cosânzene, cu voci cristaline, Diana şi Eliza, au cântat doar piese proprii, cu un stil de amintea de The Corrs sau The Cure. Vocile s-au completat perfect şi s-au individualizat pe parcursul îtregului show.

Ultima concurentă la tragerea a sorţi şi prima în preferinţele publicului, Zuzi, membră a asociaţiei montane Pathos, a început cu o piesă proprie, „Melodie de primăvară”, cam dulce pentru publicul deja distrat după multele beri scurse. A urmat piesa „Şatra” şi imnul asociaţiei, dedicat colegilor săi de la Pathos.

Câştigătoarea „trofeului” Ibanez a fost Zuzi, urmată pe locul doi de Şumu şi pe trei de Diana şi Eliza care au revendicat tamburina.

O seară frumoasă în care s-a ascultat muzică de calitate şi în care omul cu voca şi chitară şi-a exprimat cele mai lăuntrice dorinţe. Sperăm ca această iniţiativă să aibă şi alte urmări anul ce vine sau poate chiar anul acesta.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.