La ce preţ vor fi scoase la vânzare vilele RA-APPS

Lista cu proprietăţile pe care Guvernul Ponta vrea să le vândă în perioada următoare este aproape identică cu lista aprobată de Cabinetul Boc în 2011, în acelaşi scop, tot prin ordonanţă de urgenţă. În 2012 au fost stabilite şi preţurile de piaţă, dar procedurile au rămas fără rezultat.

Mai multe apartamente şi vile aflate în proprietarea statului au fost evaluate anul trecut, în baza Ordonanţei de Urgenţă 101/2011 emisă de Guvernul Boc. Trei firme s-au ocupat de evaluări: SC Tehnic Rom Expert Consulting şi SC Lero Advanced Consulting şi SC Romanian Expert Consulting.

Din documentele întocmite de aceste firme reiese, de exemplu, că licitaţia pentru un imobil situat în Capială, str. Kiseleff, nr. 16 trebuie să înceapă de la 4 milioane de euro, în timp ce un apartament din Bd. Aviatorilor, nr. 98, sector 1, este evaluat la 497.000 euro plus TVA.

Ambele imobile se regăsesc şi în lista cu proprietăţile administrate de RA-APPS pe care Guvernul Ponta intenţionează să le vândă.

Pentru un apartament din str. Catargiu Lascar, nr.11A, preţul pieţei era stabilit anul trecut la 141.000 de euro, iar cel al unui apartament în bd. Carol I, nr. 54 B, la 90.000 de euro. De vânzare sunt în continuare şi mai multe apartamente din bulevardul Bălcescu, nr. 26, cu preţuri între 57.000 şi 110.000 euro.

Din aceleaşi documente reiese că „Hotel şi bar Dacia cu teren aferent (7.990,84 mp) şi dotări” din Neptun-Olimp a fost evaluat la 2,44 milioane de euro, iar Complexul restaurant Dunărea cu teren aferent (6.808 mp) şi dotări, situat în aceeaşi staţiune, la 1,33 milioane de euro.

(Vezi mai multe în anexe)

Lista lui Ponta e aproape identică cu lista lui Boc

Guvernul Boc a aprobat în noiembrie 2011 o ordonanţă de urgenţă (101/2011), prin care stabilea regulile în baza cărora urmau să fie vândute peste 700 de proprietăţi ale statului aflate în administrarea RA-APPS – de la apartamente şi vile de protocol situate în Capitală la hoteluri şi terenuri în zone precum Braşov, Sinaia şi Predeal.

“Direcţia Comercială prin Biroul Comercial, în baza contractelor încheiate cu evaluatorii selectaţi, comandă pentru fiecare imobil din lista verificată de către Direcţia Juridică şi Direcţia Tehnică, întocmirea rapoartelor de evaluare pentru stabilirea preţului de piaţă”, se precizează în regulamentul emis de RA-APPS, în baza OUG 101/2011. Acelaşi document stabileşte că “răspunderea juridică privind corectitudinea stabilirii preţului prevăzut în raportul de evaluare revine exclusiv evaluatorului care a întocmit respectivul raport de evaluare”.

Cabinetul Ponta a aprobat recent o nouă ordonanţă de urgenţă în acest sens, prin care sunt aduse unele modificări în ceea ce priveşte regulile în baza cărora vor fi vândute proprietăţile statului. Lista cu aceste proprietăţi care vor fi scoase la vânzare este însă aproape identică cu cea aprobată de Emil Boc.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.