La coada Europei şi la agricultura ecologică

România, codaşă în UE la agricultura ecologică.

Când căutăm produse organice, de obicei ajungem la nişte rafturi lăturalnice şi singuratice. De ce? Pentru că hectarele cultivate la noi în ţară cu plantaţii eco s-au extins cu puţin peste 2% în ultimii 10 ani.

Avem de două ori mai puţine hectare faţă de Austria şi de 5 ori mai puţine faţă de Spania şi Franţa, arată datele Eurostat. Asta pentru că agricultura ecologică presupune mai multă informare, birocraţie şi investiţii.

România are doar 365 de mii de hectare de culturi eco, în timp de 80% din produsele organice din supermarketuri vin din import. 

TOPUL CULTURILOR ORGANICE ÎN UE

SPANIA – 2,3 mil. hectareFRANŢA – 2,2 mil. hectareITALIA – 1,9 mil. hectareGERMANIA – 1,2 mil. hectareROMÂNIA – 365 de mii de hectare

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Author

9 Comentarii

  1. Sa spuna ceo care vorbesc de agricultura eco, ce inseamna, cum definesc ei agricultura eco de impun conditii vazandu-se prin sustinerea expresiei eco! Hai, pe cand definitia eco? Nu intreb in bascalie sau la misto, stiu exact despre ce este vorba! Tocmai, ati dat lista catorva tari: Spania, Italia si Germania! Ghici de ce a aparut la vanzare saci cu pamant, ingrasaminte si tratamente pentru sol la lidl in orice localitate din Romania?! Am mai expilcat despre aceste actiuni! Ca sunt eco(tratat pentru maximum 2 ani apoi schimbi pamantul si ingrasamintele=alti bani alta distractie)?! Sikkktir cu ecologismul vostru impus! Avem pamant natural, cel mai bogat pamant in minerale de pe glob si vor sa schimbam totul ca vor sa impuna eco de la cele 3 tari? Marsh! Vreau definitia sau ce inteleg javrele straineze prin eco!

  2. Un vecin, șofer de TIR, mi-a povestit că într-o țară dintre cele nominalizate ca fiind eco i-au incarcat in TIR gogonele. Inainte de plecare a urcat in TIR un cetatean cu un atomizor si a stropit laditele cu gogonele cu un praf de mai multi milimetri. Cand a deschis TIR-ul la destinație, dupa 2-3 zile, in TIR avea, în ladite, rosii coapte! Pofta buna, eco!

  3. Avand in vedere ca suntem cam 50% oraseni si 50% tarani,deocamdata problema este rezolvata :50% din romani au in gradina proprie ceva eco !Din cei 50% oraseni cca jumate isi mai aduc produse (legume,oua,branza)de la casa parinteasca ..
    Pana la urma ,din aproape in aproape, mancam mult mai eco decat francezii si spanioli dar noi nu stim asta
    Doar la castraveti apreciez bulgarii

  4. Romanii mai ales cei din Ardeal ( din lacomie) si Moldova (din saracie) se duc sa-i stearga la fund pe aia din Europa sau sa le culeaga recolta ca sa castige cateva mii de euro in timp ce ungurii din Harghita si Covasna isi cultiva pamanturile si chiar daca sunt mai saraci sunt LIBERI acolo in gospodaria lor.

  5. „CULTURI ORGANICE „= INDIBIDIGUIZEALA sau a bolborosi ceva fara sens si continut.TERMENI IMPRUMUTATI SI FOLOSITI ALAN-DALA.
    Ca sa faci agricultura azi fara samanta din soiurile autohtone aclimatizate este deja un risc;solurile ani la rand au fost infestate cu orce ingrasaminte sitetice si pesticide cat si de care s-au gasit,dozarile s-au facut dupa ureche ,analizele de sol (pedologice )
    sunt o poveste,rotatia culturilor o istorie si in haosul creat dupa 89 vrei produse eco !!,astea sunt povesti ca si sistemul de asigurarea calitatii ISO cu care ne-au prostit strainii pana ne-au incalecat ,dupa care a disparut orce laborator de control al calitatii sau laborator de carantina fitosanitara ,asa a disparut productia romaneasca de pesticide si au intrat doar cei care au facut jocurile ca ROMANIA SA FIE PIATA LOR ,DEBUSEUL LOR PENTRU REBUTURI ,TERENUL PENTRU EXPERIMENTE !.
    DESPRE CE PRODUCTIE ORGANICA VORBITI VOI CAND NU INTELEGETI SEMNIFICATIA TERMENULUI DE TRASABILITATE IN ANALIZELE DE SOL PE ULTIMII MACAR 10 ANI !!.
    CAND NU AVETI CONTROLUL APELOR DE SUPRAFATA !,CAND ROMANIA ESTE INCA GROAPA DE GUNOI A EUROPEI VOI BATETI CAMPUL CU AGRICULTURA BIO !,cat privesc „culturile organice ” ,aflati mai gagautilor ca nu orce scoateti din gura are sens.

  6. Spuneți și că 99% din aceste hectare exploatate prin “agricultură ecolologică” sunt în proprietatea străinilor, elvețieni, austrieci, italieni și câți vor mai fi cumpărat pâmântul României pe bani puțini.

  7. bio-organic este cea mai mare minciuna folosita vreodata impotriva celor care refuza sa gandeasca. a fi „la coada” m u e reprezinta o victorie impotriva #spalarii creierilor. inca sper sa se ridica un patriot iubitor de popor si de Tara ca sa spuna NU cand este NU.

  8. „CULTURI ORGANICE „= INDIBIDIGUIZEALA sau a bolborosi ceva fara sens si continut.TERMENI IMPRUMUTATI SI FOLOSITI ALAN-DALA.
    Ca sa faci agricultura azi fara samanta din soiurile autohtone aclimatizate este deja un risc;solurile ani la rand au fost infestate cu orce ingrasaminte sitetice si pesticide cat si de care s-au gasit,dozarile s-au facut dupa ureche ,analizele de sol (pedologice )
    sunt o poveste,rotatia culturilor o istorie si in haosul creat dupa 89 vrei produse eco !!,astea sunt povesti ca si sistemul de asigurarea calitatii ISO cu care ne-au prostit strainii pana ne-au incalecat ,dupa care a disparut orce laborator de control al calitatii sau laborator de carantina fitosanitara in ROMANIA ,asa a disparut productia romaneasca de pesticide si au intrat doar cei care au facut jocurile ca ROMANIA SA FIE PIATA LOR ,DEBUSEUL LOR PENTRU REBUTURI , PENTRU PRODUSE CU NONVALOARE ,ROMANIA TERENUL PENTRU EXPERIMENTE !.
    DESPRE CE PRODUCTIE ORGANICA VORBITI VOI CAND NU INTELEGETI SEMNIFICATIA TERMENULUI DE TRASABILITATE IN ANALIZELE DE SOL PE ULTIMII MACAR 10 ANI !!.
    CAND NU AVETI CONTROLUL APELOR DE SUPRAFATA !,CAND ROMANIA ESTE INCA GROAPA DE GUNOI A EUROPEI VOI BATETI CAMPUL CU AGRICULTURA BIO !,cat privesc „culturile organice ” ,aflati mai gagautilor ca nu orce scoateti din gura are sens.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.