„La Coiffeuse”, tabloul furat al lui Picasso, revine la „Centre Pompidou”

Potrivit ziarului Le Figaro, celebra pictură cubistă, realizată de Pablo Picasso în 1911 şi furată în 1988, va fi remisă astăzi Ambasadei Franţei de la Washington.

Opera, estimată la 15 milioane de dolari, a fost descoperită de vameşii americani în luna decembrie a anului trecut într-un plic banal, trimis din Belgia, putând inscripţia “obiect de artă, 30 de euro, Crăciun fericit”. Tabloul de 33×46 de centimetri a fost interceptat de vameşi şi predat diviziei HIS, care anchetează traficul internaţional de opere de artă.

Dacă opera a fost fuată la sfârşitul anilor ’80, dispariţia ei a fost descoperită abia în 2001, cu ocazia unei cereri de împrumut, adresată Centrului Pompidou, care o avea în custodie din 1966.

Pablo Picasso, La Coiffeuse

Lucrarea a fost confiscată la vamă, considerându-se că a intrat prin contrabandă pe teritoriul american. De atunci, ea a fost păstrată într-o “cameră climatizată”. “Această confiscare a smuls-o din ghearele pieţei negre a operelor de artă furate, pentru a fi remisă proprietarului legitim”, a declarat procurorul Loretta Lynch, mulţumind guvernului francez şi Centrului Pompidou pentru ajutorul acordat.

Tabloul, în nuanţe de brunuri şi griuri, a fost văzut în public ultima oară la München, când a fost expus la Kunsthalle der Hypo-Kulturstiftung.

“Sunem emoţionaţi de acest deznodământ fericit şi ţinem să ne exprimăm întreaga gratitudine serviciilor vamale americane şi franceze”, a spus Alain Seban, Preşedintele Centrului Pompidou, citat de presa franceză.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Victoria Anghelescu 1046 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.