La despărţirea de Cicerone Ioniţoiu

Unul după altul, încet şi în linişte, marii noştri luptători contra comunismului ne părăsesc. Rămânem singuri!?

Cicerone Aristotel Traian Ioniţoiu s-a născut la 8 mai 1924, la Craiova, şi ne-a părăsit la 26 ianuarie 2014, la Paris. Născut într-o familie de ţărani, a studiat istoria şi a fost unul din conducătorii tineretului din Partidul Naţional Ţărănesc. După cel de-al Doilea Război Mondial, a luptat contra ocupaţiei sovietice şi s-a opus cu dârzenie regimului comunist. A avut două sentinţe de condamnare la temniţă, una în 1950, alta în 1962. A fost condamnat la 26 de ani de închisoare pentru „vina” de a fi făcut parte din conducerea organizaţiei de tineret a PNŢ şi a petrecut 10 ani prin penitenciare şi lagăre de exterminare. Eliberat în 1964, continuă lupta: în România, adunând informaţii despre toţi cei care au fost torturaţi sau omorâţi în închisori din motive politice, pentru a le salva de la uitare, şi, din 1979 în Franţa, unde s-a refugiat în urma intervenţiei Preşedintelui Valéry Giscard d’Estaing (ducând cu sine, ascunse în pingelele pantofilor, microfilmele fişelor referitoare la victimele regimului comunist).

La Paris a fost foarte activ în conducerea PNŢ din exil şi în Association des Anciens Détenus Politiques Roumains, ducînd o activitate intensă de denunţare a crimelor comise de comunişti în România.

După 1989, a sprijinit renaşterea PNŢCD, ajutându-l pe Corneliu Coposu, şi a început (şi a terminat) scrierea unei enciclopedii cu numele celor care au murit în închisorile comuniste, devenind astfel cel mai mare cronicar anticomunist.

Cicerone Ioniţoiu a scris un număr mare de cărţi, dintre care amintim:

– „Rezistenţa anticomunistă din Munţii României”. 1946-1958, Editura Gîndirea Românească, Bucureşti, 1993;

– „Cartea de aur a rezistenţei româneşti împotriva comunismului”, Editura Hrisovul, Bucureşti, 1995;

– „Martiri şi mărturisitori ai Bisericii din România (1948-1989). Biserica ortodoxă”. Vol. 1, Ediţia a-II-a, Ed. Patmos, Cluj-Napoca, 1998 – împreună cu Vasile Manea;

– „Martiri şi mărturisitori ai Bisericii din România (1945-1989). BisericA Română Unită cu Roma, Greco-Catolică, Biserica Romano-Catolică”, Casa de Editură „Viaţa Creştină”, Cluj, 2001, prefaţă de Doina Cornea – împreună cu Ioan Bota;

– „Victimele terorii comuniste. Arestaţi, torturaţi, întemniţaţi, ucişi. Dicţionar”, 11 volume, Editura „Maşina de scris”.

– „Genocidul din România – Repere în procesul comunismului”, Apologeticum, 2006, ediţie electronică www.procesulcomunismului.com.

Ultima sa carte, „Figuri de legendă”, a apărut în decembrie 2013.

În octombrie 2009, Consiliul Local Craiova i-a acordat titlul de cetăţean de onoare al oraşului Craiova. Cu această ocazie, Cicerone Ioniţoiu a declarat (conform Evz.ro):

„Eu fac parte din generaţia «Deşteaptă-te, române!». Acum a venit la rând o nouă generaţie, pe care o rog să pornească lupta sub lozinca «Redeşteaptă-te, române!».”

Cicerone Ioniţoiu a fost un Om minunat, un adevărat erou! Îi onorăm memoria dacă nu abandonăm lupta sa! Dumnezeu să-l odihnească în pace!

Bucureşti, 30 ianuarie 2014

Afrodita Iorgulescu

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.