Găgăuzii renunță la veleitățile separatiste

Başcanul autonomiei găgăuze, Mihail Formuzal, a declarat că administraţia de la Comrat ar putea renunţa la idea desfăşurării referendumului pro-Rusia, dacă instanţa de judecată va decide “definitiv” că plebiscitul este ilegal.

„Că e legal sau nelegal – să așteptăm decizia instanței de judecată. Dacă instanța de judecată va spune că este ilegal, ne vom conforma hotărârii. Însă deocamdată nu s-a pronunțat o hotărâre definitivă”, a spus Formuzal, într-un interviu pentru Europa Liberă.

Între timp, conducerea Comisiei Electorale Centrale a declarat dea că nu va pune la dispoziţia autorităţilor de la Comrat nici ştampilele pentru referendumul din 2 februarie, “atât timp cât nu există un demers official din partea autorităţilor locale” şi un “acord al administraţiei centrale”, scrie ABCnews.

“Cum putem elibera ştampile, fară demersuri oficiale din partea deliberativului şi executivului de la Comrat. Noi nu organizăm niciun plebiscite în Găgăuzia şi nu avem dreptul să eliberăm bunuri materiale pentru un referendum desfăşurat fără acordul puterii centrale”, a declarat preşedintele Comisiei Electorale Centrale de la Chisinau, Iurie Ciocan.

In noiembrie 2013, Adunarea Populara Gagauza a aprobat doua hotarari, una privind desfasurarea referendumului legislativ pentru autodeterminarea externa a locuitorilor din regiunea gagauza si a doua – privind desfasurarea referendumului consultativ cu 2 subiecte: 1. Cu privire la aderarea Moldovei la Uniunea Vamala Rusia-Belarus-Kazahstan si 2. Cu privire la aderarea la Uniunea Europeana. Ambele plebiscite au fost programate pentru 2 februarie.

Fiind emise cu incalcarea cadrului legislativ, hotararile Adunarii Populare au fost contestate in Judecatoria Comrat. La 5 decembrie, instanta a emis o incheiere irevocabila, prin care a suspendat executarea hotararilor Adunarii Populare. Ulterior, la 3 ianuarie, Judecatoria Comrat a emis hotararea prin care a anulat deciziile adoptate de Adunarea Populara. Conform procedurii contenciosului administrativ, hotararea Judecatoriei Comrat poate fi atacata in instanta de apel in termen de 30 de zile.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.