La Râşnov, istoria la fel de palpitantă ca un film de ficţiune

10 zile în Cetatea Râşnovului.

Fără covor roşu, fără fiţe, fără isterie, fără breaking news.

Subiecte relevante, filme interesante, lectori carismatici, public inteligent, dezbateri memorabile, concerte sofisticate, clădiri venerabile, cântări exuberante, răcoarea nopţilor carpatine, expoziţii, standuri de cărţi.

Filme în avanpremieră: mișcări de stradă, revolte și atentate teroriste în istoria recentă a lumii

Festivalul de Film și Istorii de la Râşnov (FFIR) a apărut în anul 2009 din dorinţa valorificării unui capitol important al cinematografiei locale şi mondiale, dar şi din nevoia de a produce în spaţiul public românesc discuţii despre teme al căror impact temporal depăşeşte efemeritatea clipei. S-a născut astfel un eveniment unic pe piaţa culturală românească în care Istoria şi Filmul Istoric stârnesc gânduri şi pasiuni, informează şi emoţionează, ridică întrebări şi dezbate răspunsuri. O întâmplare proaspătă şi relaxată, care înţelege să mixeze în chip firesc rigoarea şi umorul.

Istoria şi filmul stârnesc pasiuni

Ajuns în acest an la cea de-a 10 ediţie, Festivalul anunţă un maraton de evenimente speciale şi premiere de neratat în perioada 20 – 29 iulie. Tema ediţiei din acest an a FFIR este Naţiune. Identităţi.

Numeroasele activități pregătite de organizatori vor fi găzduite de Grădina Cetăţii Râșnov, cinematograful „Amza Pellea”, Biserica Evanghelică Râșnov și, în premieră, Centrul Cultural Reduta și Bastionul Țesătorilor din Brașov.

 

FFIR propune anul acesta peste 40 de producţii cinematografice, dintre care 8 avanpremiere, între 20 și 29 iulie. Proiecțiile vor putea fi vizionate în cadrul cinematografelor Amza Pellea şi al celui în aer liber din Grădina Cetăţii Râșnov pe întreg parcursul celor 10 zile de festival.

 

Lista titlurilor proiectate în avanpremieră în cinematograful Amza Pellea începe sâmbătă, 21 iulie, la ora 13:00, cu Ziua când au murit anii ’60, documentarul despre mișcările de stradă din Ohio (Statele Unite ale Americii) împotriva deciziei președintelui Richard Nixon de a invada Cambogia și despre masacrul manifestanților de la Universitatea Kent State. De la ora 14.00, pe ecranul cinematografului va rula Mai ’68, sub pietrele de pavaj … polițaii! / 68, sous les pavés … les flics, un documentar centrat pe unele dintre cele mai puternice demonstrații civice și cea mai mare grevă din istoria modernă a Franței.

68, sous les paves..les flics

 

Un eveniment caritabil în memoria victimelor

Utoya: 22 iulie, filmul care a avut un puternic impact atât în rândul spectatorilor, cât şi al presei internaţionale la Berlinale 2018, va putea fi vizionat la Râșnov înainte de lansarea în cinematografele din România, programată pentru luna august. La 7 ani de la atacul care a şocat Norvegia şi întreaga lume, regizorul Erik Poppe aduce pe ecrane povestea tinerilor care au înfruntat teroarea, confuzia şi durerea zilei de 22 iulie 2011, când Anders Behring Breivik, un extremist norvegian de dreapta, a fost protagonistul a două atentate teroriste pe insula Utoya, din apropierea capitalei norvegiene Oslo.

Pe 22 iulie 2011, în Oslo, o puternică explozie declanșată de o mașină capcană a ucis 8 persoane. Două ore mai târziu, autorul atentatului ajungea pe insula Utøya, unde avea loc o tabără a tineretului laburist. Prinși în capcană și fără cale de scăpare, 69 de tineri au murit și 110 au fost răniți în urma atacului armat.

Filmul urmăreşte prin intermediul unui personaj fictiv de 19 ani, Kaja, cele 72 de minute interminabile în cursul cărora extremistul de dreapta a urmărit şi împuşcat tinerii prinşi fără scăpare pe insuliţa din apropiere de Oslo. Scris din mărturii și fapte cunoscute, creat în urma unui dialog cu mare parte din supraviețuitori și filmat într-o singură plan-secvență, filmul reface în timp real atmosfera aproape sufocantă a masacrului.

După devastatorul eveniment, au început să curgă inevitabilele întrebări. Cum s-a putut întâmpla așa ceva? De ce s-a întâmplat asta? Și cine este Anders Breivik? O carte palpitantă, zguduitoare și esențială, Unul dintre noi, tradusă de Simina Răchițeanu la Editura Art, este relatarea unui masacru și un studiu al răului. Dar este și o poveste despre comunitate versus izolare, speranță versus respingere, iubire versus fanatism – și un memorial zguduitor al celor care și-au pierdut viața. “…povestea unui caz psihiatric, dar și o privire atentă asupra societății norvegiene, acordând o atenție egală atât victimelor lui Breivik, cât și ucigașului lor”, scrie Ian Buruma, în The Guardian.

La 7 ani distanță, Bad Unicorn, cu sprijinul Ambasadei Norvegiei la București și în parteneriat cu Editura Art și Fundația Estuar organizează un eveniment caritabil în memoria victimelor masacrului.

Filmul Utøya – 22 iulie va putea fi vizionat în avanpremieră la București începând cu ora 21,30 la Merlock (Strada C.A. Rosetti Nr. 37).

 

În Grădina Cetăţii Râşnov, FFIR a pregătit proiecții în aer liber ale celor mai de succes filme cu subiect istoric din ultimul an. Pe 20 iulie, de la 21:20, se proiectează Moartea lui Stalin / The death of Stalin, filmul scoțianului Armando Iannucci (creatorul serialului de comedie Veep) care spune, cu tot umorul de rigoare, povestea zilelor de derută și confuzie din Rusia imediat după moartea lui Stalin, din 5 martie 1953.

The Death of Stalin

Pe 21 iulie, de la 21.30, va putea fi vizionată pelicula franceză La revedere acolo sus / Au revoir là-haut, o comedie noir despre doi supraviețuitori ai Primului Război Mondial, recompensată cu 5 premii César 2018, printre care cea mai bună regie și cel mai bun scenariu adaptat.

 

Unul dintre momentele principale ale festivalului este proiecția specială a capodoperei lui Lucian Pintilie Reconstituirea. Actorii Ileana Popovici, George Mihăiță și Vladimir Găitan vor fi prezenți pe durata proiecției speciale, la jumătate de secol de la debutul filmărilor.

George Mihăiţă si Vladimir Găitan în Reconstituirea de Lucian Pintilie

 

Ileana Popovici, în Reconstituirea

În seara primei duminici a festivalului, cei trei actori vor veni în Grădina Cetății Râșnov pentru a vorbi despre filmul care le-a marcat carierele, dar și despre Lucian Pintilie – omul care reprezintă, pentru mulți, superlativul cinema-ului românesc. În urmă cu 50 de ani, peste munte de Râșnov, la Sinaia, Ileana Popovici, George Mihăiță și Vladimir Găitan, debutanți la acea vreme, împreună cu consacrații George Constantin și Emil Botta, filmau Reconstituirea, pelicula votată în repetate anchete drept cel mai bun film românesc al secolui 20.

 

Ziua decisivă / Darkest Hour, filmul care i-a adus Oscarul lui Gary Oldman pentru interpretarea rolului lui Winston Churchill, va putea fi vizionat pe 23 iulie la Cetatea Râșnov.

The Darkest Hour

Filmul vorbește despre câteva dintre momentele cruciale ale carierei lui Churchill, momente care au coincis cu evenimente cruciale ale Europei și ale lumii libere, în general. Pe 28 iulie, de la 21.40, va fi proiectat Dunkirk, capodopera lui Christopher Nolan recompensată cu Oscar în 2018, despre Miracolul de la Dunkirk (cunoscută și sub numele de Operațiunea Dynamo) din mai 1940.

Dunkirk

Dunkirk este numele cu care a intrat în istorie operațiunea de salvare ordonată de premierul britanic, Winston Churchill, a circa 330.000 de soldați aliați care erau încercuiți la acel moment de armata nazistă pe plajele și în portul orășelului Dunkirk din nordul Franței.

 

La Cinematograful „Amza Pellea”, 20 de dezbateri publice se vor desfășura sub umbrela Râșnov Society Debate Forum. Printre acestea se numără o dezbatere despre unul dintre cele mai controversate gesturi din istoria modernă a României. Pornind de la volumul Regele, comuniştii şi Coroana. Adevărata istorie a abdicării lui Mihai I, istoricii Andrei Muraru și Alexandru Muraru, publicistul Ioan Stanomir și politologul Cristian Pîrvulescu vor discuta despre evenimentele din decembrie 1947 și despre semnificaţia acestora la mai mult de 7 decenii distanță.

De asemenea, în cadrul dezbaterii despre abdicarea Regelui Mihai I, pe 22 iulie la ora 11:00, vor fi prezentate în avanpremieră documentarul Regele Mihai al României – despre viaţă, iar pe  29 iulie, la ora 15:00, Declin și ascensiune: familii regale în post-socialism, despre trei familii regale est-europene: Simeon II al Bulgariei von Sachsen-Coburg, Gotha, Nikola II, prințul coroanei din Muntenegru și, desigur, Mihai I al României.

 

Despre una dintre dilemele fundamentele ale individului contemporan va fi vorba în dezbaterea Identitate națională și trans-națională. Discuția va fi purtată de publicistul și filosoful independent Sorin Cucerai, de antropologul cultural Alec Bălășescu, de medicul cardiolog și investitorul Wargha Enayati și de country-manager-ul Oracle România, Sorin Mîndruțescu. Moderatorul panelului va fi jurnalistul Teodor Tiță, directorul de știri al Radio Europa FM.

 

Pentru prima oară în istoria sa de 10 de ani, FFIR va avea o competiție oficială de film, care se va desfășura sub egida Râșnov Film Society şi care va beneficia de un juriu de profesioniști, format din Pierre-Henri Deleau, fondatorul Quinzaine des réalisateurs, criticul de film Irina Margareta Nistor, producătorul Gabriela Albu, producătorul TVR Claudia Nedelcu Duca și istoricul Bogdan Popovici. De asemenea, vor fi decernate Premiul liceenilor și Premiul publicului.Deschisă filmelor documentare produse în ultimii 2 ani, competiția reunește 8 titluri din România, Spania, Puerto Rico, Belgia, Bulgaria, Israel, Polonia și Italia. Filmele, care vor fi proiectate zilnic în cinematograful Amza Pellea între 21 și 28 iulie, vor relata întâmplări din cel de-al Doilea Război Mondial, din războiul civil spaniol, din timpul revoltelor anti-americane din Puerto Rico din 1950, cât și din viețile oamenilor obișnuiți din Uniunea Sovietică, respectiv ale misionarilor din Congo.

În competiție se regăsește și filmul regizorilor Andrei Gorgan și Monica Lăzurean Gorgan, Dacii liberi, care a avut premiera mondială la TIFF 2018. „Documentarul aduce laolaltă vieţuitorii unui sat dacic, un istoric şi un arheolog – membrii unei trupe de reconstituire istorică, un grup de daci mistici, un organizator de proteste, administratorul sitului UNESCO Sarmisegetusa Regia şi participanţi la Congresele de Dacologie. Pe toţi îi uneşte pasiunea comună pentru daci, însă îi desparte viziunea diferită asupra unui episod istoric care devine, de la an la an, tot mai popular în România”, explică producătorii.

 

O altă premieră este o şcoală de vară de jazz, coordonată de Mircea Tiberian, al cărui concert se intitulează La Classe operaia va in Paradiso. Printre invitaţii speciali ai FFIR 2018 se vor număra formaţia Viţa de Vie, care va susţine un concert acustic caritabil pentru HOSPICE Casa Speranţei, duo-ul acustic Dan Byron & Doru Trăscău (The Mono Jacks), trupele Unda, Fără Zahăr, Nightlosers, Cuibul şi Ţapinarii.

Cine-concertul de la Cetate programează o proiecţie a filmului mut Shiraz, A Romance of India (1928), acompaniată de sound-design live semnat de Foley’Ala, cu vocea Irinei Margareta Nistor şi o introducere din Salman Rushdie.

 

Cele două postere ale festivalului invită publicul să privească istoria ca entertainment de calitate, reamintindu-i că aceasta poate fi la fel de palpitantă, surprinzătoare sau spectaculoasă ca orice serial sau film de ficțiune. Campania de promovare este creată de MullenLowe și Golin.

Afis FFIR2018 Maria Antoaneta

 

De 10 ani, publicul vine la Rasnov

 

 

 

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 3
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.