Lazea, BNR: Va fi imposibil de adus inflația la 2 la sută

Procesul de aducere a inflaţiei la 2% venind de la un nivel ridicat va fi destul de dificil, dacă nu imposibil, mai ales în condiţiile unei preferinţe a societăţii pentru politicile inflaţioniste, susţine Valentin Lazea, economist-şef la Banca Naţională a României (BNR).

„Până în 2019, dacă ar fi să ţinem cont de factorii structurali la nivel mondial şi anume sporul de demografic, intrarea Chinei pe piaţa mondială, lanţurile mondializate de aprovizionare, digitalizarea, tehnologia şi aşa mai departe, era clar că toţi aceşti factori lucrau în sensul dezinflaţionist. Şi atunci întrebarea pe care eu mi-am pus-o în studiul meu era de ce aleargă băncile după o ţintă fixă de 2%, stabilită în anii 90, când e clar că toţi aceşti factori structurali făceau greu, dacă nu imposibil de atins acea ţintă de 2%. Ceea ce s-a şi dovedit. Oricât de mult s-ar fi dus în jos băncile centrale cu dobânda sub 0%, oricât de mulţi bani ar fi tipărit, factorii structurali de care am amintit făceau imposibilă atingere ei. Drept pentru care în studiul meu am propus o revizuire a ţintei de inflaţie spre 1%, cu toate efectele negative care ar putea decurge. Acum, astăzi când vorbim, suntem în situaţia inversă. Vorbim de deglobalizare, de ruperea lanţurilor, de faptul că chinezii au devenit deja bogaţi. Acum va fi foarte greu de adus inflaţia la 2% venind de deasupra ei, destul de greu dacă nu imposibil, iar dacă mai adăugăm şi ce spunea Lucian (Lucian Croitoru, consilier al guvernatorului BNR, n.r.), adică preferinţa societăţii pentru politici inflaţioniste, pot să spun imposibil. Şi atunci alegerea intelectuală este ce facem? Ţinem o ţintă, timp de decenii, de 2% când chiar condiţiile structurale nu sunt permisive pentru atingerea acelei ţinte şi o ţinem aşa ca să zicem că avem o ţintă săpată în piatră, chiar dacă ştim că nu o vom atinge sau adaptăm ţinta de inflaţie la condiţiile structurale care prevalează în lume”, a spus Valentin Lazea, în cadrul unei dezbateri.

El a afirmat că, aparent, câştigul intelectual a fost de partea celor care au zis „ţinem ţinta neschimbată”, dar în acest context se naşte întrebarea dacă au meritat să fie făcute politicile duse la extrem, care au urmărit să aducă inflaţia la 2%.

„Cum şi acum, în perioada de acum întreb: vor merita sacrificiile enorme pe care le presupune atingerea din nou, dar de sus venind în jos, a unei ţinte de 2% sau vor duce iarăşi la politici suboptimale care mai mult vor bulversa lumea decât vor face bine? Asta e o întrebare deschisă care rămâne ca viitorul să răspundă la ea”, a declarat Valentin Lazea.

De asemenea, el a afirmat că la BNR nu este vorba doar de o secţie de oameni competenţi tehnic, ci şi de independenţă de gândire şi de curaj intelectual acceptat şi promovat de către conducerea instituţiei, lucru foarte rar sau nemaiîntâlnit în instituţiile româneşti.

„Este meritul conducerii, în primul rând al guvernatorului că a acceptat această independenţă de gândire, a acceptat persoane care pot să aibă idei ciudate, sau iconoclaste, sau ne în linie cu ce spune conducerea instituţiei respective. Asta e reţeta, e foarte simplu. Competenţă poţi să găseşti şi în alte părţi, dar dacă ea nu este dublată de acest curaj intelectual şi acest curaj să fie lăsat să se manifeste şi încurajat, atunci rezultatul este cel care este în alte instituţii. Şi din păcate aici includ şi băncile comerciale despre care voi înşivă aţi spus că nu sunt cel mai grozav exemplu”, a spus Valentin Lazea.

La rândul său, Lucian Croitoru, consilier al guvernatorului BNR, a subliniat faptul că un element solid al tradiţiei băncii centrale este toleranţa pentru viziuni diferite pentru că altfel nu s-ar putea lucra.

Totodată, el a menţionat că pentru aplicarea cadrului de ţintire a inflaţiei este nevoie ca politica fiscală să fie foarte disciplinată însă a subliniat că aceasta este o „naivitate” pentru că politica fiscală nu are „prea mare respect pentru această condiţie de aplicare a cadrului şi îşi vede de treaba ei”.

Banca Naţională a României a organizat luni o dezbatere asupra lucrărilor „Politica monetară. Lucrări selectate” şi „Monetary Policy. Selected works”, publicate în Colecţia „Biblioteca Băncii Naţionale a României – Aniversar 140 de ani”.

Cu ocazia aniversării a 140 de ani de la înfiinţare, Banca Naţională a României a iniţiat un proiect editorial în cadrul Colecţiei „Biblioteca Băncii Naţionale a României”, concretizat într-un set de volume în care sunt cuprinse lucrări şi studii elaborate de specialiştii Băncii Naţionale a României, pe parcursul ultimelor decenii, pe diverse tematici din domeniile politicii monetare, stabilităţii financiare şi economiei.

Seria reunită sub titlul „Aniversar 140 de ani” a debutat cu două volume „Băncile centrale şi calibrarea politicii monetare” şi „Central Banks and Monetary Policy Calibration”, autor Mugur Isărescu, şi continuă cu două volume intitulate „Politica monetară. Lucrări selectate” şi „Monetary Policy. Selected works”, care conţin o culegere de lucrări de politică monetară.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

18 Comentarii

  1. Baliverne, apă de ploaie, praf în ochii noștri. Este furt și este furt. Cînd te fură cineva din buzunar este, cumva, destul de firesc. Știi ce urmărește hoțul, te păzești. Dar cînd te fură prin inflație, că asta este, hoți și tîlhari ce pretind că lucrează spre binele tău și, să vezi nesimțire, că tu i-ai ales, ajutați de semeni de-ai noștrii atît de prostiți prin școli ce n-au nici o treabă cu știința este dea dreptul dureros.

  2. imposibil sa taiati pensiile speciale. Este absolut imposibil, sa nu mai furati.

  3. Oare de ce nu intra pe fir DNA-ul!…DIICOT-ul !…miliția anitfraudă…?…
    Instituția asta cămătărească e mai rea decât cămătarii,… pe ăia îi ridică miliția,dar pe ăștia nu !…

  4. Cine ar avea interesul sa scada inflatia, sa scada preturile la toate?!
    Sa nu uitam ca traim in Epoca de Aur Capitalista, in care omul este jefuit cu legea in mana……[Rumburak]

  5. ,,Preferinta societății pentru politici inflationiste” (societatea băncilor străine din Romania, probabil), ,,independenta de gandire” si ,,curaj intelectual” (zic unii care acum douăzeci de ani erau mai radicali decât Milton Friedman si care nu stiu ce inseamna gandirea multi-paradigmatica). Absolut penibil! Tradiția ,,academician doctor inginer” face furori si la BNR.

  6. & Ăsta zice că sunt mulți talentați la BNR și nu merge cu 2% inflație că are fiecare bnr-ist bucățica lui de „șmen” , ?

  7. Iar vorbe goale de “experți“ ? Adevărul e că guvernelor și băncilor centrale le convine inflația mare fiindcă prin ea devalorizează datoria publică și îi jupoaie pe amărăștenii care au economisit pentru zile negre. Inflația sărăcește pulimea și îmbogățește clasa superioară, care a acumulat aur, terenuri, acțiuni, artă. Câți ștabi de la BNR mai au bani în depozite?

  8. Daca tinta este sa nu-ti mai pese si lasi inflatia mare atunci ea se va corecta singura. Pentru ca nu poti sa tiparesti bani la infinit si produsele devin tot mai scumpe atunci populatia nu va mai putea cumpara decat putine lucruri, de baza. Produsele care nu se vand nu se vor mai produce, oamenii vor fi trimisi in somaj si capacitatea de cumparare va fi si mai mica. Si se intra in recesiune, inflatia scade, deci se corecteaza, dar se intinde pe multi ani. Prin interventie dw ex crescand dobanzile ca sa nu mai ia lumea bani usor sa cheltuie ce n-are de fapt reduci presiunea inflationista si scurtezi perioada de chin. Ce vad eu la economistul de la BNR e mai mult un strigat de neputinta in sensul ca UE si globalistii au decis ca mentin inflatia pt a da bani la populatie sa nu piarda puterea si in plus trebuie sa tina in carca Ucraina care e falimentara si trebuie tinuta pe bani europeni. Ca urmare daca mai-marii au decis aceasta politica ce sa faca Romania de una singura zice dnu economist. Pai dnu economist ar trebui sa te gandesti cum mentii tara asta pe linia de plutire si nu saracesti populatia, sa ai adica o politica independenta, a interesului national nu sa fii sluga UE ului, uita-te ce fac altii adica Ungaria de ex.

  9. @ochi ager teoria e foarte frumoasa doar ca nu prea se potriveste cu adeverul din realitate, produsele alea care zici tu ca nu se vand sunt importate si nu moare de foame producatorul strain, la fel se intampla cu produsele din tara ale multinationalelor, se vor vinde lejer afara. Conform teoriei tale frumoase, vor da faliment doar micii producatori autohtoni asa cum s-a mai intamplat in criza de pe vremea lui Petrov. O vor duce bine doar cei privilegiati cu pensii speciale, scutelnici de taxe si o mica parte cu salarii FOARTE mari. Aia amarati vor merge sa lucreze afara la negru si poate se vor multumi si cu salarii mai mici acolo pentru ca in tara nu au unde lucra. Dar se vor intoarca cu euro in tara si se bucura Manole ca are cu ce sa speculeze cursul de schimb.

  10. & Zice Lazea că inflația (șmenul) e o chestiune proporțională cu libertățile ideatice exprimate, însușite, de indivizii de la BNR, ?

  11. & Deci zic ăștia că e colocviu de BNR-ism și șmen academic ce nu are constrângeri în obiectivele de funcționare ale BNR din legea de organizare și funcționare, ?

  12. Aveti perfecta dreptate . Inflatia = impozit ascuns .
    Cheltuielile guvernamentale se finanteaza prin impozitarea ascunsa prin inflatie.
    Liberalizarea energiei a fost necesara pentru a putea crea inflatie si pentru a ne putea impozita prin inflatie.
    Daca pretul la energie ramanea reglementat , nu puteau sa ne impoziteze prin inflatie .
    Prin urmare politicienii ne plang de mila , dar in schimb ei au programat criza energetica pentru a ne putea impozita.
    Vorbesc la nivel European si chiar si SUA .

  13. Vrajeli, oameni mai destepti decat astia de la BNR vorbeau ca tiparitul de bani din SUA o sa genereze o mare inflatie care o sa se resimta in economia globala… inca de acum 2 ani. Oamenii din BNR sunt aserviti intereselor externe, si executanti ai noii politici monetare moderne, in care bancile centrale au decis ca pot sa tipareasca bani. Nu au vorbit despre asta, si nu au facut nimic pentru ca sunt parte din program. Ce zice acest Lazea acuma, e cam ce spuneau niste sefi de la FED-ul american acum vreo 2 saptamani, ca lupta sa aduca inflatia la 2% o sa fie un proces de cativa ani buni… si la ei e doar vreo „9%”… la noi cica e „15%”. Daca ati avea curiozitatea sa urmariti ce spun aia de la FED, ati observa ca si papagalii de la BNR repeta dupa cateva saptamani, maxim o luna.

  14. & Impozitarea e la vedere, șemnul e cu altceva , „energie cu foaie verde șmenu’ valoroși și populari” căutâd prin buzunare și hârtii fără valoare, ?

  15. Mare economist șef BNR. La fel ca idiotule de Isărescu care le zice de toți banii. Inflația actuala este produsul strict al pieței se energie. UE alături de stat au declansat-o, dar nu ajunge asta, BNR majorând aceste dobânzi faultează economia dramatic și produce și mai multa inflație apoi guvernul trebuie sa majoreze salarii pensii și produce și mai multa inflație și tor asa. Concluzia sunt luate cele mai proasta și slabe măsuri în timp ce ne îndreptăm spre dezastru. Între, BNR-iști au aceleași salarii chiar dacă în fisa postului e trecut controlul inflației? Nu au băieții nicio treaba. Dacă am pune o camera ascunsa pe Lazea, pe Vasilescu că-ți speria ce mult muncesc băieții pentru 15-20 de mii de euro.

  16. @goguta
    Inflatie e peste tot in lume iar recesiunea vine si in afara adica SUA si tarile UE vestice. De fapt acolo se produce chiar acum cand vorbim. Produsele alimentare si facturile sunt atat de mari ca populatia nu mai cheltuie pe nimic altceva adica: masini, case, etc. Deja mari companii in America dau afara pentru ca nu mai vand produse. Romanii care merg in afara sa lucreze e posibil la anul sa nu mai aiba unde merge…daca creste somajul, inflatia va scade cu cresterea somajului. Recesiune.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.