Banii programabili sau viața privată?

Nicio criză nu trebuie irosită, iar în acest moment există mai multe crize suprapuse – de la criza economică post-pandemie, la cea cauzată de sancțiunile decise după invazia rusă în Ucraina și contrasancțiunile ruse, inflație, mergând până la războiul economic dintre SUA și China. Pe acest fond, Federal Reserve și mai multe bănci comerciale americane au început discret un proces menit să demonstreze fezabilitatea monedei digitale (moneda digitală a băncii centrale).

America nu este printre primele state care fac pași către introducerea monedei digitale – în China, India, Brazilia, Suedia sunt în curs proiecte pilot care testează moneda digitală. Aceasta funcționează prin îmbinarea tehnologiei blockchain ce stă la baza criptomonedelor cu politicile monetare tradiționale ale băncilor centrale. Spre deosebire de bitcoin, spre exemplu, care funcționează într-o rețea total descentralizată, monedele digitale sunt controlate și urmărite de guvern.

Este motivul pentru care China este foarte avansată în introducerea acestui sistem de plăți, pe care îl îmbină cu sistemul ”creditelor sociale”. Yuanul digital va permite guvernului să poată supraveghea total populația din punct de vedere financiar. Dacă un cetățean vorbește împotriva guvernului, conturile sale pot fi lesne anulate și poate fi scos imediat din viața economică a țării. Daca guvernul dorește, poate afla oricând cât de mult alcool sau carne a cumpărat un cetățean și de unde anume. Acest tip de supraveghere nu este teoretic – el a fost aplicat în cadrul programelor pilot din China.

Care sunt garanțiile că acest lucru nu se va întâmpla și în țările vestice care   vor introduce moneda digitală? Nu există asemenea garanții. Nu exista nici măcar în Europa, unde sunt în vigoare unele dintre cele mai puternice legi care apără intimitatea cetățenilor. Președinta Băncii Centrale Europene, Christine Lagarde, a recunoscut că banca centrală de la Frankfurt, dar și băncile comerciale, va avea acces, fie el și limitat, la cantitatea uriașă de informații pe care utilizarea monedei digitale o oferă despre fiecare cetățean. Un articol publicat recent de Barry Eichengreen, profesor de economie la University of California, arăta că moneda digitală, stabilitatea financiară și confidențialitatea tranzacțiilor nu pot exista în același timp. Este ușor de înțeles că sacrificată va fi confidențialitatea tranzacțiilor cetățenilor. Guvernul olandez a lansat un program pilot pentru înregistrarea și monitorizarea tuturor tranzacțiilor financiare mai mari de 100 de euro.

Oficial, introducerea monedelor digitale este justificată prin nobile idei precum extinderea accesului la sisteme de plăți avansate. Guvernul indian a susținut că introducerea monedei digitale va ușura mult intrarea a sute de milioane din mediul rural în circuitul bancar, că în acest fel se vor putea direcționa bani către cei care au cu adevărat nevoie pentru viața de zi cu zi sau pentru a-i ajuta pe întreprinzători. Moneda digitală va ajuta și la transferurile bancare internaționale, foarte afectate acum de sancțiunile impuse Rusiei.

Însă mai puțin se vorbește despre cealaltă față a monedelor digitale: ele pot deveni un mecanism perfect de constrângere a cetățenilor și pot elimina de pe piață băncile comerciale. Plata cu monedă digitală poate fi ușor programată pentru a se putea realiza doar într-o anumită țară, iar în acest fel limitarea devine sinonimă cu anularea pașaportului unui cetățean, din cauza unei anume afilieri politice. Plata cu această monedă poate fi restrânsă la o anumită zonă geografica, și astfel se poate impune, spre exemplu,  o carantină extrem de dură în cazul unor pandemii. O donație pentru un partid care nu este bine văzut de guvern sau de banca centrală poate duce la închiderea contului bancar sau la anularea pașaportului. Pe de altă parte, o donație pentru o anumită fundație sau ONG poate duce la o serie de facilități în sistemul monedei digitale – principii care se regăsesc în sistemul ”creditelor sociale” din China.

În perioada crizei datoriilor suverane din Grecia și a intervenției Băncii Centrale Europene, a FMI și a Comisiei Europene, sub atenta supraveghere a Germaniei, în Europa circula un banc despre relația fiscală dintre Germania și Grecia, scrie Mark Gullick, pentru Takimag. Un afacerist german bogat sosește în Grecia și găsește un hotel ce pare pe placul lui. Îl roagă pe patronul hotelului să-i prezinte camerele și, ca gest de bunăvoință, lasă 100 de euro pe masa recepției. Patronul zărește bancnota și își amintește că datora măcelarului 100 de euro. Își plătește repede datoria, iar măcelarul își amintește că datora 100 de euro brutarului. Bancnota se plimba prin întreaga localitate până ajunge în mâna cârciumarului, care își amintește că îi datora 100 de euro hotelierului. În acest fel, bancnota ajunge iarăși la recepția hotelului tocmai când afaceristul german, nemulțumit de ce văzuse, o ia și o bagă în buzunar, părăsind orașul.

”Iluzia că fiecare este plătit și că economia este în formă este dată de netrasabilitatea tranzacțiilor cu monedă fizică. Acesta este motivul pentru care guvernele ultracentralizate urăsc banii fizici, câtă vreme nu pot taxa ceea ce nu pot monitoriza”. Această problemă poate fi rezolvata de monedele digitale emise de băncile centrale.

”Generațiile din urmă își amintesc de vremea când îl cunoșteau personal pe managerul băncii unde își deschiseseră conturi. În era monedei digitale, lucrurile se inversează – managerul băncii (care este de această dată statul) este cel care știe totul despre clienții săi”, mai scrie Marck Gullick.

Monitorizarea prin intermediul monedelor virtuale a tranzacțiilor oricărui cetățean, inclusiv monitorizarea deplasărilor sale, a preferințelor sale alimentare, a vizitelor la medic, a donațiilor, amenzilor, bonusurilor sale pare să devină foarte repede o realitate. SUA și alte state occidentale par să se grăbească cu adoptarea monedei digitale, pentru a ajunge din urma China (lider detașat în acest moment), deoarece, se arată în articolul profesorului de la University of California, s-a răspândit ideea că dominația la nivel financiar și geopolitic va fi a statului/statelor care vor adopta cel mai repede moneda digitală.

 

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 20

27 de Comentarii

  1. Moneda digitala reprezinta un foarte grav atac la libertatea individului. În plus s-ar da liber la tipărirea necontrolată a banilor. De fapt moneda digitală ar masca perfect vagoanele cu bani tipăriţi fără acoperire de americani.

  2. Fiecare tara sa aibe pe piatza atatia bani cat are acoperiti in aur si posibil argint. Aurul sa fie sub forma unei monede din aur 24 karate care sa fie recunoscuta international. Se pot face tranzactii pe net dar cu acoperire oricand in aur. Acum America tipareste vapoare cu varf de hartie si prostii le dau mancare si petrol. Ba ii si devalorizeaza sa faca economie la cerneala.

  3. Asta cu croypto-monede e Satana curata! Până și călugării sosesc la Lainici cu elicoptere! Odată cu globalismul SATANA e la butoanele omenirii și vieții! Succesuri drogați Lgbitisti cu q in coada!

  4. Aha ,deci din nou China e vinivată??? Să pornim război si impotriva ei atunci!Noi vesticii am făcut doar lucruri bune iar rusii și asiaticii nu ne lasă să traim în pace.

  5. Hahaha, doar in filmele americane vechi directorul de banca era un om dintre oameni, vorba aceea: „In God We Trust”. Digitalul este o inventie care se vrea folosita impotriva inventatorilor si a tuturor celor care detin dolari, incepand cu prima pe lista: China. Dolarul digital poate disparea si cand nu este la tine si gata, ai scapat de datorii ! O metoda stupida de a baga toata lumea inapoi in grota din care a aparut. N-am inteles vreodata de ce „poporul ales” este considerat inteligent, doar ca imbogatitii de razboi din arme si munitie fac parte din acel popor. A face comert cu arme si munitie mi se pare ticalosenie, nu inteligenta si nici limitare a omenirii. Vorba aceea: nu fac ei atatea cartuse cati spematozoizi sprinteni produc eu !

  6. Banii programabili sunt orice altceva in afara de bani. Banii sunt acel instrument cu care pot cumpara oricand, orice, in orice conditii, daca am suficienti. Daca cumpararea unui obiect, serviciu, etc, este conditionata, atunci astia nu mai sunt bani.

  7. Întreb și eu. De unde atâta energie pentru echipamentele care efectuează tranzacțiile, care le monitorizează și stochează informațiile?
    Ar apărea, cu siguranță entități nonstatale puternice care ar crea monedă proprie paralelă. Ceea ce, cred eu, va duce la disoluția statelor. Și la foarte multe războaie mici, dar cu arme foarte puternice.

  8. Întrebații pe camionagii Canadei ce-s ăia „bani electronici” O să vă îmbogățiți vocabularul cu înjurături în toate limbile Canadei, de la arabă la cherokee, toate făcând referire la mama unui anume Trudeau…

  9. Chestia asta miroase dela o posta a comunism daca s-ar realiza vreodata asa !
    NU CRED ca va fi posibil !
    DE CE ?
    Pentru ca macroeconomic ar fi ca o vietatea nascuta cu cancer ! Ideia asta ar avea moartea ei in ea dela inceputul inceputului !
    BURSA … averea ca ceva palpabil …vor disparea … difeeenta dintre bogat si sarac s-ar estompiza prin griza ascunsa a statului de-a redistribui ascuns si tacut boagtiile tuturor inspre cei prea-saraci pentru a nu se coalgula in grupuri revolutionare !
    N-ar functiona in timp !
    Cel mai maredusman al unei asemnea idei ar fi acumularea disproportionala de avere intre CLASE sociale …bogatii aduna exponential raportat saraciolor care aduna liniar-inflationar … ajungand ca la un moment dat averea celor 1% sa devina INCOMENSURABILA restului uniformizat al omenrii
    si asta s-ar vedea social in timp … BOGATII ar devenii periculos de vizibili folosindu-si in timp imensele bogatii …
    INVIDIA UMANA care ca insusire nu conoaste diferenta intre BOGAT sau SARac nu va permite asta decat eventual silit temporar !
    DACA n-ar exista revolutii ciclice sau macar crize economice ciclice …BOGATII s-ar imbogatii peste masura … se deja vede istoric ultimii 30 de ani au aratat FOARFECA bogat sarac se desparte exponential … era deja vizibil ca urmeaza o ruptura !
    si va urma …
    PSIHOLOGIA SPECIEI nu va permite asta … o arata RAZBOIELE OMENIRII, imposibilitatea paradisului comunist si impotenta TUTUROR RELIGIILOR LUMII de-a schimba in MILENII OMUL !
    Ce ne ramane ? … o perpetua lupta de clasa (natural necesara!) si-o continua corectie feedback revolutionara a societatii !
    😀

  10. Ce-ar fi daca in timp ce omerirea e pe 😉 DIGITAL
    o putere oarecare explodeaza un EMP in saptiul cosmic stiindu-se ca satelitii moderni au deja RACHETE ATOMICE ?
    Ce s-ar alage nu de banii saracilor ci de cei ai bogatilor … daca ca … digitali nu mai pot fi folositi chiar si 30 de zile pentru vanzari 😀 !
    NU cred ca BOGATII vor permite UTOPIA asta = si-ar taia singuri craca de sub picioare !
    In privinta masselor …se stie ca au momentele lor de NEBUNIE SOCIALA cand …vad rosu 😀
    si fac prapad ! daca OMUL n-ar fi si un pic sinucigas … paradisul chiar si fortat ar fi posibil !
    Asa cum e omul ca specie …”religiile” astea digitale-s doar MOFTURI absolut temporare !
    Cine nu crede ce spun sa studieze ultimele clipe ale …TITANICULUI … sa vada cum e omul cand ii cade MASCA !

    Faza cu FTX-ul le-a cam taiat din elan ! Faza caderii BITCOIN-ului curaan va impormanta ideia digitalizarii daca n-o vor face ca EMP nuclearele chinezilor in viitorul ww3 !
    😀

  11. „Daniel spune:
    21 NOIEMBRIE 2022 LA 15:55
    Parca a scris cineva despre asta acum vreo 2000 de ani.”

  12. La momentul actual doar 3% sint bani fizici , restu’ de 97% sint bani electronici ( doar cifre pe ecran ) . Cautati pe internet : “ 97% Owned . Creation of Money “

  13. Controlul populației poate fi efectuat prin intermediul cardurile bancare (bani virtuali) care pot fi activate/dezactivate pe ‘celulă teritorială’, tip de plată, unitate de timp etc..

  14. da:
    nu „tiparire” ci EDITARE,
    exact ca in excell sau powerpoint,
    1’000’000’000’000
    poftim!

  15. Cu alte cuvinte, cum se spune, „Drumul catre Iad e pavat cu „intentii bune” !

  16. Eheiii, taica … Eu zic sa „investiti” o suta de lei intr-o lopata zdravana si, odata salariul sau pensia intrate, cit mai rapid retrase si ingropate in fundul curtii (tiii ! cred ca cu asta cu „fundul curtii” o sa fac placere la legebetei !) In felul asta faceti sa dea faliment citeva grupari de crima organizata (yupiiii !), sa le spunem „banci”, care oricum va dadeau o dobinda penibila pentru a va juca banii la ruleta, si aveti si un control (relativ, dar totusi !) asupra propriilor bani. Doar ca, precum fac veveritele cu ghindele, sa nu uitati unde i-ati ingropat !

  17. Banii „virtuali”= 1) fără revoluții , revolte ( vezi Canada , Australia , Brazilia). 2) democrația a devenit dictatura unei minorități ( metode chinezești : sistem chinezesc)….

  18. Este o mare diferentza intre FTX, Bitcoin, etc. shi Yuanul shi Rubla fie ele shi digitale. Pentru Yuan, Rubla, Rupie, etc. digital este doar modul de a face platzi shi a transfera nishte monede cu valoarea garantata de stat, in cazul Rublei in aur. Bitcoin, FTX, etc sunt doar excrocherii piramidale similare Caritasului lui Stoica de la Cluj.

  19. A existat o greva a soferilor de camioane in Canada. Guvernul canadian a declarat ilegala greva, a pus sa se ia la puricat tpate tranzactiile mici din zona (Benzin, mincare la mcDonalds, si altele), au pus sa se verifice toate handy-urile din zona si toate numerel de inmatriculare de la camioanele prezente. Rezultatul fiind blocarea conturilor majoritatii soferilor ce faceau greva indiferent la ce banca aveau descis, sau deschise, conturi bancare. Cu conturi blocate deodat erau toti paria. nu putea cumpara mincare. plati taxe de autostrada, amenzi, sau cumpara benzina la pompa, camere la hotel si multe altele. Doar un clic si toti erau homeles.

    Cu bani digitali poti fi controlat si urmarit ce faci, pe unde faci, pe unde te plimbi, ce cumperi si unde, si multe altele. Daca vor sa te faca paria peste noapte, trebuie doar sa-ti inchida contul sau sa-ti ia bani din cont, bineinteles perfest legal.

    Eliminarea banilor fizici si axarea oe bani digitali inseamna pierderea libertatii cum o cunoastem acuma.

  20. Daca sistemul arunca pe piata fumigene de testare sociala pentru pasii dictaturii sa nu cumva sa declanseze pregatirea luptei de rezistenta! Razboiul cu dictaturile se duce pana la capat, cu orice arme!

  21. Un alt exemplu cu Suedia si minciuni prin omisiune. Suedia se tot da ca exmplu bun legat de digitalizare si plati doar electronice, unde banii apropae ca nu se mai folosesc. Realitatea arata putin altfel, in Suedia s-au schimbat ceva legi, acum multi ani, ce le-au dat drepturi suplimentare bancilor suedeze si posibilitatile de a micsora sau elimina folosirea bancnotelor si monedelor. Asa se face ca cei ce inca folosesc bani, ca frizeri, brutari, frizeri, magazine mici si altele, sunt puse in situatia sa mearga cu banii la distante minim de 60 km – 120 Kmca sa poata vira banii fizici in conturile lor la banca. Iar o plata digitala sa devina mai atractiva scutind timp si scutind de costuri suplimentare cu benzina/disel sau mers cu trenul pina la un giseu bancar ce accepta bani fizici. Plus ca s-au si micssorat in timp numarul de auomate ATM in Suedia si s-au creat orare, dupa care ATM-urile functioneaza (daca tin bine minte intre 22:00 seara si 06:00 dimineata nu functioneaza). Asa ca vor nu vor, suedezii sunt obligati de sitemul bancar sa se orienteze spre metode mai confortabile de plata prin handy sau carduri. Caci plata prin bani nu aduce nici un profit bancilor, in schimb prin tranzactii pot fi monitorizate si urmarite miscarile de bani ale populatiei plus ca ASA POT FI LUATI BANI PE TRANZACTIIE SI PE ADMINSTRAREA CONTURILOR:

  22. Te-ai prins Bancile traiesc din banii de tranzactii. Daca cumperi cu bani cashe banca nu te taxeaza. Asa tot salariul tau 5% intra in castigul bancii. Evreii e destept de hotzi. Traiesc din capushare 5% tot banetu ce misca.

  23. Daca voi sunteti prosti cum sa fiti liberi? Ce vitele sunt libere? Nu! Sunt folosite de oameni in interesu lor.
    Asa si voi sunteti folositi de noi in interesu nostru. Asta e legea narurii: cei prosti sclavi la cei destepti

  24. Realitatea din orasul meu: daca decizi/ ai nevoie sa margi cu autobuzul, vai de capul tau!. Bilete de autobuz= nix-pix!. SINGURA ALTERNATIVA = PLATA CU CARDUL!!!. O calatorie= 4 lei! Ma simt „frizer in Suedia”!!!!!

  25. O poveste din lumea chineza: dupa corona, chinezii ai dezvoltat foarte mult sistemul de Coron-App, cica pentru ptotectia populatiei si sanatatea publica. Si cu Corona App chinezesc se putea intra in magazine, scoli, merge cu autobuzul, vizita spectacole, … etc.

    Intr-un oras chiezesc, s-au blocat ceva conturi la una sau mai multe banci, si populatia, aflind despre asta prin radio sau viu grai, multi s-au pornit spre centrul orasului sa demonstreze importiva nedreptatirii celor cu conturi blocate, si sa-si arate nemultumirea fata de astfel de practici.

    Nici nu a inceput bine populatia nemultumita sa se miste si guvernul chinez, sau autoritatile din zona au dat un clic si toti din oras aveau Corona-App pe rosu. Nu mai puteau merge cu nici un autobuz, nu mai puteau cscoate bani de la atm, nu mai puteau intra in magazine, … Si toata povestea s-a terminat in mai putin de 20 de minute, fara sa escaladeze si fara vre-o demonstratie in centrul orasului, si „fara persoane nemultumite” dupa cum se vedea in presa sau pe strazile orasului respectiv.

    Un clic poate fi foarte puternic, daca premizele si mijloacele sunt la indemina autoritatilor.
    Un clic inseamna multa putere ce poate fi aratat oricind plebei si populatie.

    La chinezi este deja practica normala, trist este ca sunt unii, nu trebuie sa cautam mult sa damde numele lor, ce vor sa implementeze, pentru „binele nostru”, astfel de mechanisme si pe la noi!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.