La puţină vreme după încheierea penibilului – şi ultimului – meci pe care naţionala tricoloră l-a jucat în grupă la Euro 2016, Anthony Hernandez de la foarte importantul cotidian parizian “Le Monde.fr”, a scris: “Aşteptam România şi nu am văzut aproape decât Albania. Atât în tribune, cât şi pe teren, albanezii au dominat lucrurile. Victorioasă cu 1-0, selecţionata albaneză a repurtat, duminică 19 iunie, la Lyon, prima sa victorie după două însuccese în faţa Elveţiei şi Franţei. Românii, pe locul patru (în grupă- n.n.), au fost eliminaţi.
Albanezii şi românii îşi jucau viitorul lor în competiţie pe gazonul perfect al Parc OL, care este prea recent pentru a avea problemele celei a stadionului Pierre – Mauroy (din Lille), sau a stadionului Velodrome (din Marsilia). România putea viza una dintre cele patru situaţii de echipe situate pe locul al treilea cel mai bine plasate din punctul de vedere al punctelor, şi chiar al doilea loc în grupa A. Totuşi, albanezii sunt cei care se replasează în această căutare a calificării în optimi de finală. Vor trebui să aştepte rezultatele din celelate grupe, îndeosebi din C, D şi E.
Pentru prima lor participare a un turneu final al Euro, fotbaliştii albanezi au putut conta pe o formidabilă susţinere populară. Roşul era în majoritate în tribunele stadionului. În jurul stadionului, suporterii albanezi au demonstrat că stăpânesc felul în care pot decora automobilele. Numerele de înmatriculare a vehiculelor erau în principal elveţiene.Diaspora albaneză a profitat de apropierea Elveţiei de Lyon pentru a veni în masă, spre a susţine echipa sa.S-a asistat la o paradă folclorică de maşini de tot felul, care arborau drapelul roşu decorat cu un vultur negru cu două capete. Benere albaneze pe capote, atârnate la ferestrele automobilelor sau la oglinzile retrovizoare. Pălării tradiţionale albaneze pe multe capete.
Începutul de partidă a fost românesc. După ce a fost în trei sferturi de finală la Euro (1960, 1972 şi 2000), selecţionata română stăpânea jocul. Un prim şut al lui Ovidiu Hoban a fost respins de Etrit Berisha (min. 4), apoi Bogdan Stancu l-a obligat pe portarul albanez să facă la fel (min. 7).Jucătorul de la Steaua Bucureşti, Nicolae Stanciu, ne-a făcut să-i admirăm tehnica.
Multă vreme, albanezii s-au opus cu o îndârjire fără greşală. Astfel, Migjen Basha s-a luat după Nigel De Jong în finala mondialului din 2010 şi a primit un cartonaş galben pentru un picior ridicat sus asupra lui Hoban (min. 5). Combativitatea căpitanului Ansi Agolli era un exemplu. Jucătorii italianului Giovanni De Blasi ( antrenorul albanezilor – n.n.) au ieşit progresiv din rezerva lor. La o centrare a lui Armando Sadiku, Emir Lenjani, jucător de la Rennes împrumutat sezonul trecut, la Nantes, a ratat ţinta ( în realitate, după cum au arătat reluările TV, a fost vorba de un ofsaid semnalat de tuşier şi sancţionat de central – n.n.). Ledian Memushaj a eşuat prima dată în faţa lui Ciprian Tătăruşanu (min . 34), înainte de a provoca, printr-o centrare, o ieşire hazardată a portarului român, iar Armando Sadiku a deschis scorul printr-o reluare cu capul. Albania are 1-0 (min. 43)
A doua repriza nu a debutat mai bine pentru români. Atacantul Denis Albec s-a rănit după un contact cu Basha. Scos pe targă de pe teren, el fost înlocuit de Gabriel Torje (min. 56). Neinspiraţi, românii nu au ajuns săi provoace griji lui Berisha. Intrarea în joc a lui Florin Andone nu a schimbat nimic, la fel acest şut departe de poartă al lui Torje (min. 69). Soarta devenea şi mai crâncenă pentru jucătorii lui Anghel Iordănescu : când ajunseseră în fine să se remarce, bunul lor moment a fost stopat printr-un ofsaid discutabil. Stancu putea probabil să egaleze (min. 72).Patru minute mai târziu, bara lui Berisha a respins şutul lui Andone. Ovaţiile albanezilor au salutat întrarea în joc a lui Lorik Cana ( min. 83), eliminat în meciul cu Elveţia. Apărătorul central Mergim Mavraj a ratat (min.86). Încântată de această primă victorie într-un turneu Euro, selecţionata Albaniei revine în tabăra sa bretonă de antrenament. La Perros-Guirec, în Cotes-d’Armor, va debuta o perioadă de febrilitate după care va afla dacă va merge mai departe în optimi. Albanezii nu sunt stăpâni pe destinul lor, dar visează optimile de finală “. Astfel se încheie una dintre primele cronici apărute la Paris imediat după meciul naţionalei tricolore. În ce ne priveşte, nu putem decât să-i dăm dreptate ziaristului francez. Cu toţii aşteptam un meci mare al României, dar ne-a depăşit la toate capitolele Albania. Pentru prima oară din 1948, adică după 68 de ani!
Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.