
Banca Națională a României a început să publice de săptămâna trecută valoarea noului indice de referință care se aplică creditelor noi precum și refinanțărilor, conform prevederilor OUG 19/2019, care modifică OUG 114/2018, zisă și a lăcomiei. La o zi după aceea, Ministerul Finanțelor a ieșit cu un comunicat prin care a anunțat că și programele guvernamentale cu garanția statului, precum Prima Casă, Prima Mașină, Investește în tine, vor fi calculate după noul indice. Numai că respectivul comunicat nu a oferit explicații pentru o astfel de interpretare a OUG 29, în condițiile în care actul normativ care a introdus noul indice nu a modificat și legislația specială ce reglementează programul Prima Casă. Și ca atare, băncile au continuată să ofere credite Prima Casă cu dobânda legată de ROBOR, la recomandarea juriștilor proprii. În acest moment, indicele ROBOR este peste noul indice impus de OUG 29 cu aproape 1%.
După ce a ieșit cu comunicatul pe piață, din care nimeni n-a înțeles nimic, Ministerul Finanțelor a venit și cu propunerea legislativă. ”Începând cu data de 2 mai 2019 au intrat în vigoare prevederile art.II și III din OUG nr.19/2019 pentru modificarea și completarea unor acte normative, publicată în Monitorul Oficial nr.245 din 29 martie 2019, care modifică art.38 din OUG nr.52/2016 privind contractele de credit oferite consumatorilor pentru bunuri imobile, precum şi pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.50/2010 privind contractele de credit pentru consumatori și art.37 din OUG nr.50/2010 privind contractele de credit pentru consumatori și se aplică creditelor acordate consumatorilor după această dată. OUG nr.50/2010 și OUG nr.52/2016, modificate si completate prin OUG nr.19/2019, sunt aplicabile consumatorilor persoane fizice care încheie contracte de credit, în categoria acestor consumatori încadrându-se și persoanelor fizice beneficiare ale programelor guvernamentale cu garanția statului (Programul Prima casă aprobat prin OUG 60/2009, Programul de stimulare a cumpărării de autoturisme noi, aprobat prin OUG 66/2014 și Programul INVESTEȘTE ÎN TINE, aprobat prin OUG 50/2018), motiv pentru care le sunt aplicabile ca legislatie primara actele normative anterior mentionate. Astfel, pentru creditele acordate în monedă națională rata de dobândă va fi compusă din indicele de referinţă calculat exclusiv pe baza tranzacţiilor interbancare trimestrial, la care creditorul poate să adauge o anumită marjă fixă pe toată perioada derulării contractului. Indicele de referinţă pentru credite acordate în lei cu dobândă variabilă se publică în fiecare zi lucrătoare pe website-ul Băncii Naţionale a României şi reprezintă rata de dobândă calculată ca medie ponderată a ratelor de dobândă cu volumele tranzacţiilor de pe piaţa interbancară. Indicele de referinţă se calculează la finalul fiecărui trimestru, ca medie aritmetică a ratelor de dobândă zilnice determinate pentru trimestrul anterior, urmând a se aplica de fiecare instituţie de credit pentru trimestrul următor”, se spune în nota de fundamentare.
Acest indice de referință se aplică creditelor noi acordate consumatorilor după această dată, la refinanțarea creditelor acordate consumatorilor aflate în derulare la această dată, precum și contractelor aflate în derulare cu acordul părților formalizat prin act adițional la contractul de credit.
ROBOR se menține pentru creditele în lei aflate în derulare.
„La o zi după aceea, Ministerul Finanțelor a ieșit cu un Comunicat prin care a anunțat că și programele guvernamentale cu garanția statului, precum Prima Casă, Prima Mașină, Investește în tine, vor fi calculate după noul indice. DUPA ce a ieșit cu comunicatul pe piață, din care nimeni n-a înțeles nimic, Ministerul Finanțelor a venit și cu Propunerea Legislativă.”
C-asa-i la PSD!
Votantii PSD ar spune ca e OK!
Ce atatea Legi, ajunge vointa liderului suprem infractor Dragnea!
Rusine, incompetentilor!!!!