Legea care sporeşte puterile poliţiştilor

Anchetă

UPDATE Proiectul de lege prin care polițiștii obțin atribuții sporite în misiune a fost retrimis la Comisiile juridică și apărare ale Camerei Deputaților pentru a corecta erorile din raportul redactat pentru actul normativ, votul final urmând să fie dat în plenul de săptămâna viitoare.

Proiectul de lege pentru modificarea şi completarea unor acte normative din domeniul ordinii şi siguranţei publice va fi supus la vot final în Camera Deputaților. În cazul adoptării, legea va merge la președintele României pentru promulgare.
Comisia Juridică, de disciplină și imunități și cea pentru Apărare, ordine publică și siguranță națională, din Camera Deputaților, au adoptat, marți, cu 23 de voturi „pentru”, un raport comun de adoptare a legii, cu amendamente. La vot a fost o singură abținere și niciun vot „împotrivă”.
Proiectul de lege a fost inițiat de ministrul de Interne Carmen Dan și vicepreședintele Camerei Deputaților Florin Iordache.
Printre amendamentele adoptate este și prevederea prin care polițistul poate aplica „procedee de autoapărare sau imobilizare, cătușe sau alte mijloace care permit imobilizarea membrelor superioare și/sau inferioare, denumite în continuare mijloace de imobilizare; mijloace neletale; arme albe și de foc, mijloace adecvate”.
Un alt amendament al UDMR, adoptat de comisiile reunite, este cel care vizează faptul că polițistul trebuie să-i permită persoanei pe care o încătușează să-și acopere fața.
„Polițistul este obligat să permită persoanei aflate în spațiul public, împotriva căreia sunt folosite cătușe sau mijloace de imobilizare, să adopte măsuri adecvate pentru acoperirea feței și a mijloacelor de imobilizare”, prevede amendamentul UDMR, adoptat marți de comisii.
Totodată, alt amendament, depus de deputatul UDMR Marton Arpad, prevede că pentru pagubele produse prin faptele polițistului de frontieră „se angajează răspunderea statului”. În forma adoptată de Senat, statul nu era obligat să răspundă pentru pagubele create.
PSD a eliminat prevederea adoptată de Senat prin care organele legii să utilizeze mijloace adecvate pentru a opri și pătrunde în vehicule sau pentru a pătrunde în orice spații închise cu scopul de a scoate persoana urmărită.
O altă modificare la legea adoptată de Senat este și cea prin care polițistul este constrâns să efectueze controlul corporal numai în scopul confiscării bunurilor interzise la deținere pentru probe, a armelor, printre altele.
De asemenea, polițiștii vor fi constrânși să efectueze legitimarea numai în cazurile în care persoanele sunt suspectate de încălcarea legii.
Ședința comună a Comisiilor de specialitate din Camera Deputaților a avut parte, marți, de o dispută între Putere și Opoziție.Parlamentarii PNL au cerut amânarea ședinței, iar în urma votului, au fost numărate 19 voturi „pentru” din partea PNL și USR, 20 „împotrivă” din partea PSD și ALDE și o abținere de la ALDE. Deputații PNL și USR au cerut reluarea votului, motivând că sunt 21 de voturi „pentru”, însă a fost înregistrat același număr de voturi pentru Opoziție. Parlamentarii din Opoziție au contestat numărătoarea voturilor, însă președintele de ședință, deputatul PSD Nicușor Halici, i-a contrazis pe aceștia, spunând că nu au fost mai mult de 19 din Opoziție prezenți. PNL și USR au părăsit sala de ședință, iar ședința a fost reluată.
Ulterior, deputatul PNL Ovidiu Raețchi, vicepreședintele Comisiei pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională, a scris pe Facebook că PSD este „la fel de sinistru ca pe vremea lui Dragnea”, prevederile proiectului de lege fiind deja respinse de CCR. „PSD e la fel de sinistru ca pe vremea lui Dragnea. Azi şi-au împins ilegal în Comisiile reunite Juridică şi de Apărare proiectul de lege Dragnea-Carmen Dan-Iordache pentru sporirea atribuţiilor Poliţiei (respinsă deja de CCR şi reîncălzită) deşi se votase pentru amânarea ei la propunerea PNL. Pur şi simplu au minţit în faţă pe toata lumea, furând două voturi, deşi erau filmaţi de presă. Încă dezbat pe ea, sfidând pe toată lumea. Nu am văzut niciodată atâta disperare de a împinge o lege pe gâtul Parlamentului şi al cetăţenilor români. Nu, nu s-a schimbat nimic în PSD după dispariţia lui Dragnea în penitenciar, vocaţia minciunii şi a hoţiei a rămas neschimbată”, a scris, marți, pe Facebook, liberalul.
Inițiativa legislativă a fost adoptată de Senat pe 28 mai, în calitate de prim for sesizat.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Author

2 Comentarii

  1. Munca politistilor trebuie diversificata prin LEGE. Infintat politistul de sector care are in primire cateva strazi si care patruleaza zilnic…se uita la usi ferestre si lacatele magazinelor dupa ora 23….si vede grupurile care se aduna si beau sau se drogheaza …vede si noteaza ce masini noi apar parcate in zona….etc….

  2. Daca s-ar tine fiecare de legea si statutul initiale, alea de i-au infiintat, fara adaugirile si scutirile facute prin acte subsidiare, impotriva legii, dar binefacatoare la conjunctura politica si bunastarea rubedeniilr, n-ar fi nevoie de noi proiecte, de noi atributii, ca se incaleca de nici SRI-ul ce-i pastoreste nu-i mai descurca. Avem politisti de toate soiurile si locali si militari si economici si risipitori, toti cu obol politic, infiintati de conjunctura, sa mai fie loc de incredintarea contractelor de echipare, sau nu, numai profesionisti n-avem. Suntem plini de mascati si la politie si la SRI si la Penitenciare in vreme ce ne inunda traficul de fiinte umane – cea mai degradanta infractiune – doar ca procurorii, aia care (sub atenta indrumare a SRI) coordoneaza si stapanesc Politia de orice fel hotaraste ce si cat actioneaza politistul…Nu mai e nevoie de alte atributiuni, doar de alti oameni, profesionisti, cu carte pe ei, cu Academie sau Scoala de agenti, nu toti refuzatii societatii si impotentii rudelor deja angajate in politie…De asta nu se ocupa nimeni, ca toti au cate un derutat in familie si trebuie sa- faca un rost…

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.