Legea doborârii dronelor rusești a trecut la CCR

Curtea Constituțională a României (CCR) a respins, joi, sesizările AUR, POT și S.O.S. România privind legea referitoare la controlul utilizării spațiului aerian și cea care reglementează desfășurarea pe timp de pace a misiunilor și operațiunilor militare pe teritoriul statului român, stabilind că actele normative sunt constituționale.

Potrivit unui comunicat al CCR transmis, joi, instanța constituțională a respins, ca neîntemeiate, obiecțiile de neconstituționalitate formulate de senatori și deputați aparținând Grupurilor parlamentare S.O.S. România, ale Alianței pentru Unirea Românilor și ale Partidul Oamenilor Tineri și a constatat că dispozițiile art.7 alin.(2) și (3), art.23, art.25, art.26 alin.(1) și (2) din Legea privind controlul utilizării spațiului aerian național sunt constituționale în raport cu criticile formulate.

‘În esență, Curtea a reținut că participarea și luarea de măsuri de către autoritățile militare desemnate ale Alianței Nord-Atlantice sau de către structurile forțelor statelor aliate și partenere pentru controlul aerian național ar trebui analizate în contextul obligațiilor asumate de România în calitatea sa de stat membru în NATO. Aderarea la NATO presupune atât transferul unor atribute, cât și exercitarea în comun a unor competențe cu statele componente, aspect care nu afectează suveranitatea țării’, se precizează în comunicat.

Curtea a constatat că reglementarea unei competențe partajate între structurile din instituțiile care fac parte din sistemul național de apărare și structurile forțelor statelor aliate și partenere nu aduce atingere exercițiului suveranității, în condițiile în care constituie o modalitate de apărare a spațiului aerian național, care este integrat în spațiul aerian NATO.

De asemenea, CCR spune că legea criticată nu reglementează vreo soluție legislativă cu privire la organizarea de activități militare sau paramilitare, distincte de forțele armate regulate, care nu se integrează în sistemul național de apărare al României ori al forțelor armate aliate sau de coaliție.

Totodată, Curtea arată că ‘transferul de autoritate’, reglementat de dispozițiile criticate, are în vedere o acțiune de predare/preluare a controlului și comenzii de către autoritățile militare desemnate ale Alianței Nord-Atlantice asupra elementelor naționale din compunerea structurii de forțe a armatei care execută misiuni specifice pentru controlul utilizării spațiului aerian național, în cadrul Sistemului Integrat de Apărare Aeriană și Antirachetă NATO sau în cadrul unor coaliții, în condițiile strict prevăzute de normă, iar nu încadrarea într-o funcție militară în sistemul Ministerului Apărării Naționale.

‘Îndatoririle, drepturile și libertățile cadrelor militare stabilite în Statutul cadrelor militare ori în alte legi, în acord cu Constituția, incumbă doar cadrelor militare în activitate, încadrate în structurile militare ale Ministerului Apărării Naționale, iar nu structurilor și mijloacelor militare specializate ale NATO, ori autorităților militare desemnate ale Alianței Nord-Atlantice, care participă, în cadru aliat sau de coaliție, la controlul spațiului aerian, în condițiile legii române și ale tratatelor la care România este parte’, explică judecătorii constituționali.

Tot joi, Curtea Constituțională a respins, ca neîntemeiate, obiecțiile de neconstituționalitate formulate de senatori și deputați aparținând Grupurilor parlamentare S.O.S. România, ale Alianței pentru Unirea Românilor și ale Partidul Oamenilor Tineri și a constatat că Legea privind desfășurarea pe timp de pace a misiunilor și operațiilor militare pe teritoriul statului român, precum și, în special, dispozițiile art.3 alin.(1) lit.d) și e), ale art.4, ale art.6 alin.(1) și (2), ale art.7 alin.(1) și (2) și ale art.8 din lege sunt constituționale în raport cu criticile formulate.

În esență, Curtea subliniază, pe de o parte, că nu are competența să cenzureze modul de redactare a expunerii de motive concepute de legiuitor și, prin urmare, nu se poate reține încălcarea art.1 alin.(5) din Constituție în ceea ce privește legea criticată, iar, pe de altă parte, că numai Parlamentul poate hotărî, în limitele prevăzute în Constituție, asupra conținutului reglementărilor legale și oportunității adoptării acestora.

Curtea a constatat, totodată, că ‘transferul de autoritate’, reglementat de legea criticată, are în vedere o acțiune de predare/preluare a controlului și comenzii, la nivel operațional și/sau tactic, a forțelor militare participante la desfășurarea, pe timp de pace, a unor misiuni și operații militare pe teritoriul statului român, pe linie de subordonare și executare a ordinelor comandantului forței căruia i se subordonează, în condițiile strict prevăzute de normă, care nu are semnificația încredințării exercițiului suveranității altor subiecte de drept.

De asemenea, instanța constituțională menționează că legea criticată nu reglementează vreo soluție legislativă cu privire la organizarea de activități militare sau paramilitare, distincte de forțele armate regulate, care nu se integrează în sistemul național de apărare al României ori al forțelor armate aliate sau de coaliție, iar modul în care statul asigură resursele necesare realizării politicii de securitate și apărare comună constituie un aspect de oportunitate a reglementării legale, ce ține de marja de apreciere a legiuitorului.

‘Curtea a mai constatat că ‘transferul de autoritate’ nu are semnificația încadrării într-o funcție militară în sistemul Ministerului Apărării Naționale a membrilor forțelor/structurilor militare străine, care participă la desfășurarea, pe timp de pace, a unor misiuni și operații militare pe teritoriul statului român. Așa încât, îndatoririle, drepturile și libertățile cadrelor militare, stabilite în Statutul cadrelor militare ori în alte legi, în acord cu Constituția, incumbă doar cadrelor militare în activitate, încadrate în structurile militare ale Ministerului Apărării Naționale, iar nu ‘forțelor/structurilor desemnate/structurilor militare’ străine, care participă, în cadru aliat sau de coaliție, la desfășurarea, pe timp de pace, a unor misiuni și operații militare pe teritoriul statului român, în condițiile legii române și ale tratatelor la care România este parte’, mai spun judecătorii constituționali.

Recomanda
Author

8 Comentarii

  1. Ukranii le bru.iaza si ni le tri.mit no.ua ca sa le ata.cam si ast.fel sa int.ram in raz.boi cu rusii.

  2. Ce stat esuat… sa trebuiasca o lege speciala care sa spuna armatei ca orice obiect zburator care incalca spatiul aerian sa poate fii doborat?? Asta e rolul armatei ba infractorilor din parlament si ministere si consilii. Rolul fortelor aeriene este prin definitie sa apere spatiul aerian romanesc de orice amenintare… de asta nu merge nimic in tara. Legi facute de infractori si cu dedicatie sau in cel mai bun caz de incompetenti fara margini dar cu orgoliul pana la cer.

  3. Parcă până acum a împiedicat cineva pe Români să doboare resturile de drone căZute pe Bratul Chilia…
    Dar cu ce le DOBORI mai ușor ?
    Cu coZile de caZma ale sudorițelor de la Naval ? Sau cu Borcanele de Murături ale croitoreselor de la Confecția ?
    măR🤣g…
    ● RumburKK- StatMajoriZdu’ GărZilor Patriotice Tulcene – RumburKK ●

  4. Nasol,Nasol,Nasol….astia ne baga in kk. Vor cu tot dinadinsul sa provoace rusii ! Vor Romania teatru de razboi !Cine-i pune , Franta ?

  5. RUSII AU TRAMBITAT SI AMENINTAT VAS MILITAR AMERICAN IN SPATIUL INTERNATIONAL IN MAREA NEAGRA…”INTORCETI-VA ! DACA NU: SUNTEM OBLIGATI SA TRAGEM! ”
    DRONELE CAD PE TERITORIUL NOSTRU PENTRU CA ZBOARA PE GRANITA SI SUNT BRUIATE DE UCRAINIENI !
    MORALA ?
    LEGEA PTR DOBORAREA LOR ESTE OK !!!!!
    RUSII SA ZBOARE DEPARTE DE GRANITA NOASTRA,SA FIE BRUIATI UNDE VOR FI SI DRONELE SA CADA LA UCRAINIENI,NU PE TERITORIUL NATO!!!
    Zarzavagiului infiltrat care se recomanda „general” sa ii fie rusine ca spunea ca ai nostri au spus sa taca,pentru ca Romania nu se lasa atrasa in razboi si nici nu doreste sa tarasca NATO in genocid nuclear…

    • Legea a fost special data pentru a baga Romania in razboi contra rusilor. restu-s graunte pentru #rezistenti.

  6. Pana nor adopta rumunii legea, ori o sa se plictiseasca Putin de razboi in Ucraina, ori vor inventa alte dracii noi in locul dronelor. Atunci va trebui sa se schimbe legea ca sa poata fi doborate si draciile noi. Adica iar peste vreo 10 ani…..[Rumburak]

  7. Ce treaba au imbecilii cu apucaturi dictatoriale de la CCR cu „doborirea dronelor rusesti” ??? In curind vor da „decrete” privind „ambalajul obligatoriu al parizerului” sau „orele de plimbare a ciinilor in parc” !!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.