Legea lustraţiei? Poate peste un veac…

Dacă ţări foste comuniste precum Cehia şi Germania de Est, dar şi Ungaria şi Polonia s-au zbătut să facă o lege a lustraţiei prin anii ’90, cum era normal, România a tărăgănat până cand subiectul a devenit caraghios, dacă nu şi trist.

E drept, România a avut Proclamaţia de la Timişoara, o iniţiativă demnă şi democratică cu care România se poate mândri în orice for democrat, dar nu a prins contur. Cum să prindă contur când prin anii ’90, alde Iliescu, Năstase, Băsescu, Văcăroiu, Stolojan, care şi-au construit cariere folosindu-se de sistemul comunist (nu au făcut carieră întâmplător în era comunistă doar pentru că s-au născut în acea perioadă), erau pe valuri. Iată că 22 de ani mai târziu, aceiaşi actori politici care au făcut carieră cu ajutorul structurilor comuniste, plus ucenicii lor, încă se mai află pe scena politică a României, dirijând ţara cum ştiu ei mai bine, adica în stilul moştenit de la comunişti.

Nu ştiu dacă cineva cu scaun la cap pricepe de ce i-a venit României tocmai acum să treacă legea lustraţiei, când nu mai are relevanţă democratică ca la începutul aniilor ’90. Tragedia României este că a trebuit ca legislatorii să creeze două paragrafe speciale astfel încât prim-ministrul cu alură de flăcău cu carte şi şeful spionajului, un fel de James Bond (după modelul Sean Connery) rechemat de la pensie să salveze ţara de aghenturile străine periculoase, să poată fi numiţi în funcţii.

Dar dacă România ţine într-adevăr să aibă o lege a lustraţiei, se poate face. Dar numai peste 100 de ani.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.