Părerea unui prim-ministru

Părerea unui PRIM-MINISTRU: Legea salarizării, strâmbele ei şi zăpăceala pensiilor

Ziarul Cotidianul a deschis paginile sale către subiecte de profunzime ale societății noastre. I-am invitat pe foștii prim-miniștri ai României să scrie lunar – sau ori de câte ori simt nevoia să lanseze o idee importantă în spațiul public – o analiză pe teme-cheie, arzătoare, la ordinea zilei. Analizele și sintezele pe care le vor scrie și pe care le veți putea citi în Cotidianul se vor baza pe experiența pe care au avut-o în fruntea Executivului român. Vor fi variante complexe de rezolvare a unor chestiuni care frământă astăzi societatea noastră.

Theodor Stolojan este primul din această serie a prim-miniștrilor. Vor urma Adrian Năstase, Petre Roman, Călin Popescu-Tăriceanu, dar și alți foști premieri pe care i-am rugat să dedice o parte din timp elaborării unor puncte de vedere sau expertize utile românilor. Este contribuția dumnealor la depășirea marasmului de vorbe și intrarea în lumea concretă a soluțiilor. (Simona Popescu)

Theodor Stolojan: Guvernul are de lămurit problema cu Legea salarizării pentru sectorul public și corelația care există cu trecerea contribuțiilor pentru asigurări sociale din sarcina angajatorului în sarcina angajatului. Din declarația făcută de președintele PSD, rezultă că Legea salarizării în sectorul public nu poate fi aplicată decât împreună cu decizia de a trece contribuțiile pentru asigurări sociale de la angajator la angajat. Avem nevoie de o clarificare urgentă, și anume dacă nivelul retribuțiilor brute, prevăzute în Legea salarizării pentru sectorul public, cuprinde deja efectul trecerii acestor contribuții de la angajator la angajat, respectiv dacă nivelul acestor salarii brute rămâne exact cum este prevăzut în lege. Să nu uităm că atunci când a fost discuția între Guvern și liderii sindicali s-a încercat șantajarea acestora, în sensul că dacă nu se acceptă trecerea contribuțiilor de asigurări sociale de la angajator la angajat, atunci nu se dă drumul nici la aplicarea Legii salarizării. Sindicatele evident că au respins acest gen de încercare de șantaj, pentru că ele știu următorul lucru: dacă cumva salariile brute anunțate de Legea salarizării conțin deja efectul trecerii acestor contribuții de asigurări de la angajator la angajat, atunci, practic, creșterea de salarii nete pentru cetățenii angajați în sectorul public este mult mai mică decât cea despre care se vorbește public.

În afară de asta, au apărut din nou discrepanțe foarte mari între salariile diferiților angajați în sectorul public prin faptul că Guvernul a luat măsura să aplice deja majorări de salarii în diferite compartimente, cum ar fi la parlamentari și în alte sectoare. De asemenea, sigur că ceilalți la care nu se aplică aceleași majorări de salarii și se așteaptă 1 ianuarie 2018 sau mai târziu sunt nemulțumiți, pentru că, iată, s-au creat discrepanțe din nou între, să zicem, sectorul de sănătate, sectorul de educație și altele și, să nu uităm, iarăși există anomalii. S-a dat exemplu cu acel secretar al Senatului care are salariul mai mare decât președintele României, deși și domnul Dragnea și doamna ministru al Muncii au spus că nicio funcție publică remunerată din bugetul statului sau din alte bugete publice nu poate avea salariul mai mare decât salariul președintelui țării. Deci Guvernul României se află din nou, ca să spunem așa, într-o neclaritate totală faţă de ceea ce așteaptă oamenii din sectorul public, care pur și simplu nu mai înțeleg ce se întâmplă de fapt și care vor fi rezultatele finale ale aplicării acestei reforme în domeniul salariilor din sectorul public.

Care ar putea fi consecințele? Se poate ajunge ca, în loc de creșterea, să zicem, cu 30% a salariilor, să ai creșteri de doar 5-10% în intervalul acesta până în 2022, când s-au făcut calcule, sau, respectiv, până când Legea salarizării pentru sectorul public va produce efecte depline, pentru că această creștere de salarii anunțată pentru sectoarele, activitățile finanțate din diferitele bugete publice este prevăzută să se întâmple în decurs de câțiva ani.

Președintele PSD, domnul Liviu Dragnea, ne-a anunțat că Legea pensiilor, așa cum o gândește PSD-ul, nu mai intră în funcțiune în 2018, ci cândva, în 2019. Doamna ministru al Muncii a venit cu niște precizări că totuși pensionarii vor primi în 2018, la 1 ianuarie, acea majorare prevăzută de lege, în funcție de inflație și de creșterea salariului mediu pe economie și, de asemenea, vor beneficia de creșterea valorii punctului de pensie de la 1 iulie 2018, ceea ce este foarte bine.

Ceea ce nu știm încă, din păcate, este cum arată această Lege a pensiilor pe care Guvernul PSD dorește să o adopte și, în momentul în care nu cunoaștem, sigur că toată lumea își face fel de fel de presupuneri.

Deci, încă o dată, Guvernul PSD – ALDE nu este în stare să ofere o imagine clară asupra politicilor pe care dorește să le promoveze. Una au anunțat în programul de guvernare cu care au câștigat alegerile, alta vedem că se întâmplă în practică. Totuși, din ceea ce a declarat doamna ministru, rezultă și un lucru pozitiv, și anume: tot ceea ce nu e legat de principiul contributivității trebuie scos din sistemul de pensii. Adică cei care, practic, nu au vechimea necesară minimă pentru a intra în sistemul de pensii, discutăm despre pilonul I, pensia de stat, urmează să primească ceea ce este normal, acea asistență socială, deci sunt încadrate la ajutor social și finanțate din bugetul de stat, și nu din fondul de pensii care se constituie din contribuțiile oamenilor care participă la fondul de pensii.

Aici însă cred că doamna ministru nu a mers cu propunerea până la capăt, nu ne-a spus nimic, de exemplu, despre ce se întâmplă cu cei cu pensii speciale care au ajuns la zeci de mii de lei, unde PSD-ul a reușit în zece luni să multiplice numărul celor ce beneficiază de aceste pensii speciale. Sunt multe categorii aici și parlamentarii și diplomații și alte categorii care au avut, ca să spunem așa, o influență în Parlamentul României de au aprobat asemenea legi care le conferă pensii speciale și, după părerea mea, ceea ce PSD-ul ar trebui să facă – dacă dorește să fie consecvent – este ca tuturor acestor beneficiari de pensii speciale să li se calculeze cât ar fi pensia normală pentru contribuțiile plătite la bugetul de pensii, ca orice cetățean care nu este beneficiar de pensie specială. Iar diferența până la nivelul pensiei speciale să fie suportată iarăși din fonduri în afara bugetului de pensii din bugetul de stat. În fiecare an, parlamentarii să discute și toată țara să vadă cât ne costă aceste privilegii excentrice oferite unor categorii sociale care au avut, ca să spunem așa, influență mai mare asupra Parlamentului, asupra Guvernului, într-o perioadă sau alta, și au obținut aceste pensii speciale.

 

Întrebare – Dintr-o dată, peste foarte scurt timp, se vor modifica toate contractele încheiate de pensionari cu casele, vorbim de peste cinci milioane de contracte, care vor fi revizuite, iar pensiile recalculate. În același timp, cam tot atâția oameni, deci tot în jur de cinci milioane, se vor trezi că trebuie să discute și să semneze din nou contractele de muncă. Eu nu am mai auzit ca în vreo țară toată populația care are cât de cât o relație contractuală fie cu angajatorul, fie cu statul, pentru pensie, dintr-o dată toți să intre într-un malaxor birocratic. Cum vi se pare? Ce urmează să se întâmple?

Theodor Stolojan – Este starea de zăpăceală continuă pe care o vedem în cadrul PSD-ului și alianței PSD – ALDE cu privire la politicile pe care le promovează. De pe o zi pe alta, aceștia se schimbă. Noi, la ora actuală, am fost anunțați că urmează o recalculare a tuturor pensiilor, dar nu știm, pentru că nu știm legea pe care vor s-o adopte, după ce criterii. Care sunt criteriile după care se face această recalculare? Gândiți-vă numai că dacă e vorba să se ia elemente noi în calcul, pentru mărimea pensiei, atunci nu văd cum direcțiile de asigurări sociale de pensii pot umbla ele după acte. Pentru că, din păcate, actele după care trebuie umblat sunt fizice, nu le avem într-un computer, să poți accesa o bază de date. Deci se prefigurează că vor solicita pensionarilor să înceapă să alerge după fel de fel de acte suplimentare pentru a li se aproba un venit sau altul, care va fi sau nu luat în calcul. Este o zăpăceală tipică socialiștilor și va fi o muncă enormă. Singurul lucru bun pe care l-a spus domnul Dragnea faţă de această problemă a fost să înceapă cu pensionarii cei mai în vârstă, ca măcar să apuce pensia asta recalculată. Pentru că, altfel, până ajunge la ei, s-ar putea să rămână fără pensionari!

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

16 Comentarii

  1. „Zapaceala continua”….
    Tării noastre ii revine onoarea de a avea președinția Consiliului UE, în primul semestru al anului 2019. Cum va arata Romania ca merita o asemenea ONOARE cand vedem bulibaseala, minciunile si sfidarea guvernantilor la adresa CETATENILOR Romaniei?! Ce vor spune cetatenii UE cand Romania va avea Presedintia UE, vazand ei AZI cum isi trateaza propriii cetateni acesti guvernanti?!! Reușita Președinției României înseamnă stabilitate acasă la București, o politică economică realistă și echilibrată, o bună cunoaștere a dosarelor europene și o gestionare inteligentă a riscurilor. Dar mai cu seamă economia – vă aduceți aminte, ”It′s the economy, stupid”, a fost sloganul cel mai penetrant din campania cu care Clinton a câștigat președinția SUA în 1992, domeniu la care vedem ca ai nostri nu numai ca NU exceleaza, dimpotriva sunt dezastru!! Care dintre politrucii Romaniei vor avea curajul sa mearga in fata cetatenilor UE si sa raspunda la intrebari: dna Carmen de la MAI sau Olguta sau Dragnea(cu dosare penale si o condamnare?!) sau Tariceanu(cu dosare penale?!) sau Codrin Stafeanescu fost PRMistt sau Tudose umoristul de serviciu sau ametitul Ionut Misa…?? Cum vor raspunde ai nostri la intrebarea: de ce Romania e pe locul 2 in lume la Migranti, DUPA Siria, tara aflata in razboi?! Sau: de ce Jumatate dintre copiii Romaniei de la tara merg seara flamanzi la culcare, la anul de gratie 2017?! Sau: cum de-au facut averi uriase politicienii romani in numai 27 de ani, in timp ce majoritatea populatiei e saraca lipita, Romania fiind alaturi de Bulgaria cele mai sarace tari din UE, din care cetatenii fug cu Milioanele spre Vest! Si muuuulte alte intrebari…Dle Dragnea, mergeti la Brussels sa raspundeti la intrebarile cetatenilor UE?! Luati-i pentru „paza” pe alde Gadea, Savaliuc, Plesoianu, Mircea Badea…

    • Grosul plecaților din țară a debutat în vremea guvernelor fără număr conduse de Băsescu, avându-l purtător de cuvânt pe Boc. Firește, gândirea băsistă te împiedică să vezi lucrurile corect, așa cum nu înțelegi ce nenorociri a lăsat în urmă Băsescu și șleahta lui.

  2. dacă nu-ţi convine ce-am postat, mă cenzurezi? Aşa înţelegi libertatea cuvântului, madam gâdea???

  3. cE PUTEA SPUNE ”DRAGĂ stolo” despre PSD, CĂ BĂSILĂ INSTALAT DE EL și PDL ””” AU EDIT PRAF”” aR PUTEA TĂCEA MĂCAR

  4. Pe langa gargara goala a domnului Theodor Stolojan omul matrozului machitor, gargaragiu, marioneta, prefer gargara marionetelor din PSD deoarece de bine de rau mai scapa ceva, in pensii si salarii, marii majoritati a romanilor aflati in trai mizer de sorginte fanariota dupa 28 de ani de mega hotii si mega banditisme economice intamplate in amarata asta de tara in balamucul nou in care ne balacim azi !In rest multe vorbe goale !

  5. Ce se recalculeaza? ce fel de formula vor aplica? Ce se intampla cu grupele de munca? Recalcularea va iesi tot pe minus? O manipulare ordinara tipic comunista.Recalcularea urmareste apropierea alegerilor.

    • Ba capitalistule! Manipularea aia comunista s-a concretizat in marirea salariilor si pensiilor! Vrei un nou 2011 basisto-bochist? Cit priveste pensiile comuniste, alea erau decente! Socrul meu avea la pensionarea din 1988, 2800 lei si era muncitor! Asa ca lasa gargara capitalist talibana ordinara!

  6. Consider ca Domnul Stolojan ar fi fost un presedine mai bun decat Domnul Basescu . Cine i-a sugerat ca este
    ” mai sanatos ” sa cedeze locul Domnului Basescu , care s-a sacrificat cu lacrimi in ochi sa fie presedinte 10 ani? Domnule Stolojan ,cine ne-a imbrobodit in anii 1970 ca ne ajuta bancherii mondiali sa construim comunismul in Romania ? Cine ne-a imbrobodit in anii 1970 sa fim aproape 15 ani , mediatori in conflictul din Orient pe banii cetatenilor romani ? Care este responsabilitatea Organizatiilor , Institutiilor , Aliantelor Suprastatale din care face parte Romania in asigurarea nivelului normal de viata a cetatenilor tarii ?

  7. Scandalul si invrajbirea !! Acestea sunt instrumentele cu care lucreaza Soros ! Femeile impotriva barbatilor,intelectuali elitisti impotriva plebei, dreapta politica a PPE impotriva stangii,tineri impotriva batranilor, corporatisti impotriva bugetarilor, copii impotriva parintilor, multinationale si banci straine impotriva statului etc….orice numai vrajba fabricata,creatoare de subdezvoltare sa fie !

    RĂSPUNDE

  8. Ăsta care a propus privatizarea valutei, ce ar putea să mai spună ? Jenant..ziarul

  9. N-am mai citit articolul, cunosc personajul, dezastruos. Care, dupa câte-a facut, îsi permite sa mai dea si dea lectii. Tupeu cu patalama.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.