În PSD încă mocnesc germeni de scandal

Legile justiției, în curtea Parlamentului

La sfârșitul săptămânii trecute părea că asupra scenei politice s-a lăsat cortina liniștitoare a compromisului. Premierul Mihai Tudose și președintele PSD, Liviu Dragnea, au încercat să dea impresia că multele ore de dialog au dus la o înțelegere și, mai mult, la detensionarea luptei în partid.

Unul dintre motivele luptei duse de cei doi a picat însă în penumbra bătăliei pentru remanierile celor trei miniștri. Este vorba despre soarta proiectului de modificare a legilor justiției. Tudose afirmase, odată cu anunțul dorinței de remaniere a unor miniștri, faptul că nu dorește să-și asume adoptarea pachetului de legi prin adoptarea unui act guvernamental. Astfel, luni după-amiază Dragnea și Tăriceanu s-au întâlnit într-o ședință informală a coaliției de guvernare, pentru a lua o decizie cu privire la traseul pe care îl va urma proiectul legilor justiției.

Inițial, remanierea unor membri ai Guvernului părea să fie singurul front pe care se poartă duelul dintre Tudose și Dragnea. Pacea de după CEx-ul PSD prevedea un pas în spate pentru fiecare. Dragnea a acceptat îndepărtarea a trei membri din Guvern. De partea cealaltă, Tudose părea că se împacă cu prezența a trei noi nume cel puțin controversate în Executivul pe care îl conduce. Însă prim-ministrul a rămas ferm pe poziții prin refuzul de a-și asuma proiectul de modificare a legilor justiției. Astfel, Tudose țintește într-un punct sensibil al președintelui PSD, schimbarea unor mecanisme de funcționare a instituțiilor de justiție fiind unul dintre obiectivele principale ale lui Dragnea încă din primele zile de guvernare pesedistă.

Scurt istoric al intențiilor de modificare a legilor justiției

După avalanșa stârnită de OUG 13, odată cu care a picat și capul inițiatorului ei, Florin Iordache, noul ministru  Toader, a schimbat abordarea faţă de modificarea legilor justiției. Spre sfârșitul lunii august, ministrul a lansat în dezbatere publică o serie de propuneri de modificare. Proiectul viza o serie de schimbări în ceea ce privește statutul magistraților, organizarea judiciară și a CSM. În același timp, proiectul prevedea și eliminarea președintelui din procedura de numire a procurorilor-șefi ai principalelor Parchete. De asemenea, Inspecția Judiciară a CSM ar ieși din subordinea Consiliului, urmând să fie transferată la Ministerul Justiției.

Schimbările prevăzute de propunerile lui Toader au fost întâmpinate cu opoziție din partea Parchetului General, a CSM, a DIICOT, dar și din partea președintelui. Au reacționat și Ambasada SUA și Comisia Europeană. Ambele și-au exprimat îngrijorarea pentru modul în care independența sistemului judiciar ar putea fi afectată de modificări.

Nici Forumul Judecătorilor din România nu a agreat modificările propuse de Tudorel Toader. 3,355 de magistraţi şi 125 de auditori de justiţie au semnat săptămâna trecută un memoriu adresat premierului Mihai Tudose şi ministrului Tudorel Toader. În memoriu, aceștia au cerut retragerea proiectului de modificare a legilor justiţiei.

În toiul crizei remanierilor, vinerea trecută, Tudorel Toader a lansat o nouă variantă de modificare a legilor justiției. Acesta a propus trecerea Inspecției Judiciare în subordinea unui consiliu de management strategic. Însă, acesta ar urma să se afle tot în subordinea Ministerului Justiției, dar din care să facă parte procurorul general al republicii, preşedintele Înaltei Curţi şi preşedintele CSM, aşa cum susținea Toader.

 

Jocul declarațiilor

Mihai Tudose și Liviu Dragnea s-au tatonat încontinuu pe tema proiectului de modificare a legilor justiției. Încă din august, la momentul apariției primelor propuneri de modificări, s-au putut observa diferențe între abordările celor doi. Premierul l-a criticat discret pe Toader, spunând că acesta „a venit cu o schiță de proiect a ceea ce a înțeles domnia sa din discuțiile cu ceilalți sau a preluat mot-a-mot sugestiile unor actori din domeniul justiției. A ieșit cu ele pe piață, a provocat dezbateri“.

Dragnea i-a sărit în apărare lui Toader, afirmându-și sprijinul pentru demersul acestuia. „Să ieşim dintr-o confuzie, confuzie generată de năpustirea împotriva ministrului Justiţiei doar pentru nişte principii enunţate“. A susținut președintele PSD imediat după lansarea de către ministru a propunerilor de modificare. Mai mult, Dragnea și-a dat frâu liber gândurilor, lăsând să se întrevadă adevărata miză a proiectului legilor justiției. „Sistemul de justiţie nu trebuie să se învârtă în jurul lui Klaus Iohannis, nici al lui Kovesi, nici al lui Lazăr“, declara acesta.

Subiectul a fost atins din nou de Mihai Tudose chiar în seara în care anunța că dorește remanierea unor miniștri din Guvern. „Eu cred, ca să nu ne mai chinuim, că ar trebui duse direct la Parlament, care să facă consultări, comisii, cele două Camere…“, își anunța prim-ministrul, încă o dată, dorința de a ­nu-și asuma responsabilitatea pentru conținutul proiectului de modificare.

În cadrul CEx al PSD, legile justiției au constituit din nou un subiect fierbinte. Acestea au dat naștere unui nou schimb de replici între liderul PSD și premierul Tudose. Cel din urmă a acuzat faptul că nu a primit varianta curentă a proiectului din partea ministrului Tudorel Toader. De altfel, Tudose a declarat și în cadrul conferinței de presă de după CEx că nu a primit nimic de la ministrul Justiției. „Eu aștept în continuare, aşa cum am spus, poziția oficială a domnului ministru Tudorel Toader“, a afirmat Tudose.

Epopeea legilor justiției pare fără sfârșit. Dragnea anunța vineri,  că există posibilitatea ca proiectul de modificare a acestora să fie adoptat totuși, printr-un act al Guvernului. „Ne vom întâlni în coaliţie luni şi vom lua o decizie care va cuprinde mai multe proiecte de legi. Vom î decide dacă le vom iniţia în Parlament sau vor pleca prin procedura guvernamentală. Este vorba despre legile justiţiei, parteneriatul public-privat, Fondul suveran de dezvoltare. Luni vom avea această decizie“.

Numai că premierul Tudose nu a dat nicio clipă înapoi în ceea ce privește proiectul. Se pare că  Guvernul pe care îl conduce nu își va asuma proiectul de modificare a legilor justiției. Există semnale că prim-ministrul va reuși să își impună punctul de vedere și să se dezică de proiectul subordonatului său din Guvern.

Liderul grupului PSD din Senat, Șerban Nicolae, a declarat că în şedinţa coaliţiei de luni s-a discutat despre legile justiţiei. Acesta a admis că există posibilitatea ca proiectul să fie asumat de către Parlament: „E foarte posibil să fie asumat. Există o comisie comună a Camerei Deputaților și Senatului care poate să analizeze asemenea proiecte. E foarte posibil să fie o inițiativă parlamentară. Cred că cel puțin de Camera Deputaților va trece în această sesiune“, a declarat Șerban.

Recomanda
Gabriel Zamfir 18 Articole
Author

8 Comentarii

 1. Culmea obrăzniciei , un procuror pe nume Ban , vicepreşedinte al CSM, se răstea în plen la ministrul Tudorel pentru că acesta , nu i-a trimis un mail din avion , în care să precizeze că nu are apărător … , a doua zi , în cadrul unei audieri la CSM … ! Procurorul , trebuie verificat dacă are toate ţiglele pe casă , sau este un sri-ist rătăcit în lumea procurorilor , care nu are habar de legi , Constituţie … , şi probabil , are impresia că justiţia în domeniul penalului a fost privatizată … ! Acesta este tabloul generalizat al modului cum autorităţile îşi exercită funcţiile în stat , începînd cu Trălălăul jucător de golf

 2. 73 de organizatii din societatea civila solicita Guvernului sa renunte la proiectul de modificare a Legilor Justitiei, initiat de ministrul Tudorel Toader. Iar sluga lui dracnea şi moliceanu continuă să sape la temeliile justiție pentru a-i scăpa de beci pe cei doi.

  • Cu cat corul dirijat de ambasade zbiara mai tare ne arata ca aceste legi sunt bune si necesare. Din pacate Dragnea &co sunt in stare sa sustina ca pamantul e un cilindru dimineata, un cub la pranz si un con seara daca „partenerul strategic ” o cere

  • impresionant! chiar 73 de organizatii din sotzietatea tzivila ? sunt multe,sunt putine? cate sunt ale SRI? cate ale lui Soros ?

 3. DACA GUVERNUL VA INTERZICE FINANTAREA DE LA BUGET A ONG-SUME NECUNOSCUTEPUBLIC???!!!atunci s-ar putea construi un penitenciar cu 20 etaje in IMB!!

 4. in giustitia rumena ..atat cat freusesc sa vaz si peste gard..predomina fatuci mai mult ori mai puti blonde, mai mult au mai putin educate si asa cum spunea celebgtru de acum procoror portocala acestea folosesc ca certificat batran si vesnic cautata fataciune a muiarii..si freusesc sa faca o asa harababura cand se cauta da ….a ..ca i gfreu sa deie cineva de capatul obiectului..asa ca deciziile ..de schimbafre sa mai astepte cateva …jenefratii..martiene..

 5. de ce dragnea si tudose nu-si asuma legile justitiei?
  1. de frica?
  2. binomul si trinomul nu-i lasa?
  3.ipocrizia?
  4. diversiuni??

 6. TUDOREL TOADER=SINGURI PRINTRE LUPI, HIENE, SACALI, COBRE VA FI SACRIFICAT, lucrat si marginalizat deja de cei incapabili sa-si asume raspunderea modoificarilor, ce fac jocul siatemului, binomului, acoperritilor din toate institutiile centrale. pana nu se da LEGEA LUSTRATIEI, nimicnu se misca in favoareastatului de drept.,, a justitiei , a celor multi si obiditi, mintiti, striviti de secole prin minciuni, arognta, nesimtire, yicalosii fara frontiere.cei culpabili sunt uniti si puternici pe scaune inalte din dorinta de a-si pastra funmctiile si privilegiile, butoanele si incompetentele!!

Comentariile sunt închise.