Legume asiatice, din pământ românesc

În Prahova, se cultivă pe  un teren de 3.500 de mp, legume pe care le regăsim în bucătăria asiatică. Douăsprezece solarii, aduse în urmă cu 10 ani, din Coreea adăpostesc culturi de ridichi albe, susan-frunze, salată chinezească, pepene galben, ardei iute, ceapă coreeană, ciuperci shiitake etc. Legumele se vând nu doar în România, ci și în alte țări europene.

La începutul anilor ’90, România a atras atenția coreanului Lee Song Su (61 ani), care a venit în țara noastră, împreuna cu fratele său, cu dorința de a crea o afacere. Acest lucru s-a întâmplat, însa, abia în 2006 când s-a stabilit definitiv aici și a cumpărat teren agricol în comuna prahoveană Cocorăştii Colţ. Nu s-a apucat imediat să îl cultive deoarece, între timp, s-a hotarât să cumpere o balastieră și să exploateze pietrișul din împrejurimi. Această afacere a durat doar doi ani, Lee descoperindu-și, în 2008, câteva tumori maligne, la stomac și ficat, fiind astfel nevoit să se întoarca în Coreea pentru a se opera.

În primăvara lui 2009, Lee se întoarce la Cocorăştii Colţ, realizează că trebuie să aibă un mod de viață foarte sănătos și ridică, pe terenul cumpărat inițial, 12 solarii aduse din Coreea.

Solariile sunt diferite de cele autohtone deoarece nu necesită fundaţie betonată, zăpada nu rămâne pe structură, iar construcţia se face fără sudură. Răsadurile sunt încălzite pâna la 25 de grade Celsius printr-un sistem ce presupune cabluri electrice îngropate la 10 cm sub pământ și care sunt conectate la un generator.

În Europa sunt foarte puțini cultivatori de legume asiatice

„Domnul Lee a adus semințe din Coreea și a cultivat, aici, ridichii albe (ce pot ajunge pâna la 8 kg per/bucată), pepene galben corean, susan-frunze, din care se face garnitură pentru diferite rețete cu pește, salată chinezească , ardei iute, ceapă coreeană şi ciuperci shiitake ”, afirmă Nicoleta Stanciu, director de vânzări.

Toate legumele beneficiază de îngrăşământ natural, chiar dacă recolta nu este la fel de mare ca în cazul folosirii îngrasamântului chimic. În primă fază, antreprenorul din Cocorăştii Colţ a cultivat legumele doar pentru consum propriu,  dar mai târziu a început să vândă produsele sale coreenilor din Bucureşti și comunităţii coreene din Mangalia. De câtiva ani, afacerea a cunoscut o creștere semnificativă datorită cererii din străinătate.

„În Europa, sunt foarte puțini cultivatori de legume asiatice, așa încat noi avem solicitări din:  Austria, Germania, Marea Britanie, Turcia, Bulgaria etc. Avem pâna la patru culturi pe an. Ajungem la 2 tone pentru varză și salată chinezească, trei tone ridichii și 100 kg susan. Am livrat și către Comitetul Olimpic de la Izvorani.”, menționează Nicoleta Stanciu.

Culesul legumelor este o activitate care presupune o grijă deosebită. Salata este aleasă frunză cu frunză, salvând rădăcina din care trebuie să apară o nouă plantă. Ridichiile albe sunt consumate murate, cu frunze cu tot, împreuna cu ceapa sau ardeiul iute. Așa cum se cunoaște, bucătăria asiatică este excepţională, modul tradițional de hrană din această zonă  bazându-se  trei sferturi pe legume și salate și doar un sfert  integrează carnea.

Printre culturile preferate de cumpărători se regăsesc și  ciupercile shiitake care se vând cel mai bine, deshidratate. Au gust de trufe şi aromă de lemn, iar apa în care s-au lăsat la hidratat conține numeroase substanţe hrănitoare, putând fi consumată.

Pădurile din România «ascund» un medicament miraculos

Descendent al unor generații ce cunoșteau beneficiile medicinii asiatice bazate pe plante, Lee a găsit în România, iască, adică acele ciuperci care cresc pe copaci și pe care, de peste 10 ani, le culege din pădurile noastre.

„Merg foarte des în pădure, la munte și culeg aceste ciuperci. Trebuie să fie culese de pe copacii de la o altitudine de cel puțin 1300 de metri. Le răzui și îmi fac ceai din ele. Așa m-am vindecat de cancer. Știu leacul acesta de la mine, din țară. Trebuie să le cunoști : unele sunt bune pentru diabet, altele pentru diferite tipuri de cancer. Oricum, sunt bune pentru revigorarea organismului, chiar dacă nu ai o afecțiune cunoscută. Consum 3 cești pe zi și sunt sănătos, nu mai am nicio problemă”, susține coreanul. 

Ferma are 13 angajaţi care lucrează alături de Lee și de familia acestuia, atunci când trebuie să livreze, în timp util, o cantitate mai mare de legume. În ceea ce privește viitorul, Lee și-a propus să cultive porumb negru și cartofi dulci deoarece cererea este din ce în ce mai mare pentru aceste produse.

 

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 4

7 Comentarii

  1. Au mai adus spaniolii papagali in spania si le distruge recoltele…Aducerea de specii noi poate periclita flora si fauna ireversibil.

  2. Norocul lui că s-a dus la Cocorăștii Colț unde sunt români ortodocși și nedemocrați. Că dacă încerca să facă solar la Ditrău nu-i vindea nimeni “pânturi secuiești” și îl zvânturau cu sera și produse asiatice de-i mergea vestea. Ceapă roșie, cartofi, poprikă iute se cutivă în secuime la Ditrău nu salată asiatică susan frunze, ceapă coreană și ardei iute. Și numai de către unguri. Că nu-s descreerați ca românii să-și vândă pământul țării la orice stăin de neam și România.

  3. @Siguranta nationala, pe bune? Dar mămăligă și barabule mănânci de-ti trosnesc fălcile! Porumbul și cartoful, când au fost aduse în Europa nu au periclitat flora și fauna? Plin de semidocți indoctrinati pe aici!

  4. Acest Lee pregateste terenul pentru confratii lui chinezi si coreeni care in cativa ani or sa faca poteca la Romania. Vede lumea ca pe la noi nu e gripa sars, virusi cu coroane si asa poposesc pe acii.Romanasi placa slugi la italieni sa dea cu sapa! Mare blestem pe capul nostru!

  5. Nu stiam ca asiaticii mananca iasca precum cea din poza. Nu-s mai bune pisicile si cainii?

  6. Daca ai fi citit articolul ai fi aflat ca Lee bea ceai din iasca pt CANCER de care s-a vindecat, deci ti-a mai dat o alternativa, dupa operatiile din Coreea si tratamentele facute. In articol solariile sunt pe 3.500 mp adica nici jumatate de hectar…ceea ce este de remarcat este ca fac agricultura BIO, fara chimicale, deci nu otravesc panza freatica si nici legumele nu sunt pline de pesticide ca acelea autohtone…in loc sa invatati ceva voi va vaicariti si asteptati ajutoare de la primarie, stat…

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.