„Leviathan” deschide „Les Films de Cannes a Bucarest”

Unul dintre cele mai puternice filme lansate anul acesta la Cannes, Leviathan, în regia lui Andrei Zviaghinţev, deschide cea de-a cincea ediţie a Les Films de Cannes à Bucarest, care va avea loc între 24 şi 30 octombrie, la Cinema Patria, Cinema Studio şi „Elvira Popescu”.

După o ediţie cu peste 11.000 de spectatori şi majoritatea proiecţiilor de seară sold-out, Les Films de Cannes à Bucarest a devenit cel mai aşteptat eveniment cinematografic al toamnei. Zeci de premiere, unele introduse de cineaşti de renume, elogiaţi anul acesta la Cannes, masterclass-uri, retrospective şi evenimente speciale îi vor ţine în priză pe spectatori.

Distins cu Premiul pentru scenariu la Festivalul de la Cannes şi descris, fără rezerve, drept „capodoperă” de „The Guardian” şi alte mari publicaţii ale lumii, Leviathan va fi proiectat în premieră pentru spectatorii din România, pe 24 octombrie, într-o seară de gală la Bucureşti. Unul dintre marii favoriţi la Palme d’Or, filmul lui Andrei Zviaghinţev este o incursiune în Rusia contemporană, o ţară în care oamenii simpli se confruntă cu indiferenţa, corupţia şi politica de intimidare a statului.

Leviathan, proiectat în premiera în România

Un mecanic (Alexei Serebriakov) dintr-un orăşel situat în Peninsula Kola, în nord-vestul Rusiei, îl înfruntă cu toate puterile sale pe primar (Roman Madianov), care a pus ochii pe terenul său. Lupta capătă proporţii neaşteptate, scene de umor negru şi absurd intercalându-se cu unele dramatice, disperate. Titlul este inspirat de lucrarea filosofului Thomas Hobbes despre relaţia statului cu cetăţenii, dar reflectă şi o realitate cotidiană pe malul Mării Barents – adeseori, aici eşuează balene, iar carcasele lor uriaşe zac printre stânci.

Leviathan, al cărui scenariu, inspirat din întâmplări reale din Rusia, este semnat de regizor şi de Oleg Neghin, nu va putea rula în forma originală în cinematografele ruseşti, din cauza legii care interzice înjurăturile în spaţiul public, impusă de guvernul lui Vladimir Putin. Andrei Zviaghinţev (50 de ani) este unul dintre cei mai apreciaţi regizori contemporani ruşi. În 2003, a câştigat Leul de Aur la Veneţia, cu filmul The Return. Au urmat The Banishment, care a concurat pentru Palme d’Or în 2007, şi Elena, distins cu Premiul Juriului Un Certain Regard în 2011. „Până în acest punct, nu e nici o îndoială că Zviaghinţev e unul dintre maeştrii contemporani”, scria recent „The Telegraph”. Leviathan va fi distribuit în România de ”Voodoo Films”.

Leviathan, o peliculă ce nu trebuie ratată

Un alt film adus în premieră de la Cannes, unde a avut parte de o proiecţie specială, este Bridges of Sarajevo, un film colectiv semnat de 13 regizori, inclusiv de Cristi Puiu, Jean-Luc Godard şi Sergei Loznitsa. Li se alătură Aida Begić, Isild Le Besco, Leonardo di Constanzo, Pedro Costa, Kamen Kalev, Vincenzo Marra, Ursula Meier, Vladimir Perišić, Marc Recha, Angela Schanelec, într-un film care încearcă să recompună imaginea unui oraş şi a unei părţi a Europei care încă se vindecă după război. Potrivit „Variety”, scurtmetrajul lui Cristi Puiu, numit Das Spektrum Europas, în care doi soţi, jucaţi de Marian Râlea şi Valeria Seciu, înşiră clişee despre diverse naţiuni şi etnii, este cel mai amuzant din întregul omnibus. Bridges of Sarajevo va fi distribuit în România de ”Digital Cube”.

Les Films de Cannes à Bucarest a fost iniţiat în 2010 de Cristian Mungiu, cu sprijinul delegatului general al Festivalului de la Cannes, Thierry Frémaux, care a deschis prima ediţie şi a revenit constant la Bucureşti, în anii următori. În fiecare an, festivalul aduce filmele câştigătoare ale celor mai importante trofee la Cannes, în premieră.

Podurile din Sarajevo

La ediţiile trecute, Les Films de Cannes à Bucarest i-a avut ca invitaţi pe Abdellatif Kechiche, regizorul premiat cu Palme d’Or pentru La vie d’Adele, actriţa Sandrine Bonnaire, regizorii Gaspar Noé, Elia Suleiman, Amat Escalante, Matteo Garrone, Kornél Mundruczó şi Sergei Loznitsa. În 2013, o amplă retrospectivă i-a fost dedicată regizorului Maurice Pialat, în prezenţa producătoarei Sylvie Pialat.

Ediţia a cincea este organizată de Asociaţia ”Cinemascop” şi ”Voodoo Films”, cu sprijinul ”Centrului Naţional al Cinematografiei”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.