Lider politic din Transnistria, împușcat mortal: „A fost ucis nemilos”

Oleg Horjan, liderul Partidului Comunist din Transnistria, aflat în opoziţie, a murit în noaptea de 16 spre 17 iulie, fiind găsit împuşcat în locuinţa sa. Acesta semnase în această lună o declaraţie comună de colaborare cu Mark Tkaciuk, liderul Congresului Civic de la Chişinău, un politician apropiat cândva de fostul preşedinte al Republicii Moldova Vladimir Voronin.

Anunţul despre decesul lui Oleg Horjan a venit de la Moscova, fiind făcut de liderul Partidului Comunist din Rusia, Ghennadi Ziuganov, luni dimineaţa, într-o conferinţă de presă, transmite NewsMaker

„Liderul nostru, al Partidului Comunist Transnistrean, Oleg Horjan, laureat al Premiului Lenin, a murit în timpul nopţii. A fost ucis acasă. Cerem o anchetă imediat”, a spus acesta.

Liderul Congresului Civic din Republica Moldova, Mark Tkaciuk, a confirmat moartea politicianului transnistrean. „Tragedie! În această noapte a fost ucis nemilos Oleg Horjan”, a scris el pe pagina sa de Facebook.

Partidele lui Mark Tkaciuk şi Oleg Horjan au semnat, la 9 iulie, o declaraţie comună. Obiectivul documentului era „promovarea păstrării păcii şi a încrederii în regiune”. Adoptarea declaraţiei a fost precedată de o întâlnire comună a reprezentanţilor celor două formaţiuni.

„Informăm că cetăţeanul Horjan Oleg (anterior deţinut ilegal de aşa-numitele autorităţi de la Tiraspol) a fost depistat împuşcat în propria locuinţă dintr-o localitate din apropierea Tiraspolului”, a anunţat într-un comunicat Inspectoratul General al Poliţiei din Republica Moldova. Poliţia a precizat că întreprinde toate măsurile de investigaţie corespunzătoare ce vizează infracţiunea de omor.

Biroul de Reintegrare de la Chişinău a declarat, la rândul său, că urmăreşte îndeaproape acest caz:  „Organele de drept competente sunt la curent cu el. Suntem în dialog şi cu partenerii externi”.

Aşa-numitul „Minister de Interne” de la Tiraspol a precizat că totul s-a întâmplat în locuinţa lui Horjan din satul Sucleia, din apropiere de Tiraspol.

În luna noiembrie 2018, Oleg Horjan a fost condamnat la patru ani şi jumătate de închisoare, pentru „acţiuni violente în raport cu un reprezentant al puterii”. Potrivit anchetei, după un miting neautorizat, Horjan ar fi smuls epoleţii unui miliţian şi l-a lovit. În unul dintre capetele de acuzare, el l-ar fi insultat pe fostul şef al MAI din regiune, Ruslan Mova, numindu-l „general de c…t”.

După condamnare, avocaţii lui Horjan au căutat dreptate în instanţele naţionale ale Republicii Moldova, iar Curtea Supremă de Justiţie (CSJ) din Republica Moldova a declarat ilegală sentinţa pe care Judecătoria Supremă din Transnistria a pronunţat-o împotriva lui Horjan, iar la 6 decembrie 2022, Horojan a fost eliberat din detenţie.

Partidul Comunist din Transnistria este în opoziţie faţă de Partidul Obnovlenie, subordonat holdingului Sheriff, care controlează puterea executivă, legislativă, precum şi fluxurile economice din stânga Nistrului.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Author

20 de Comentarii

 1. A baut un ceai sau a sarit de la etaj? Ce nu i-a convenit lui Putin de l-a elimina ? Sau m-am prins,vor da vina pe ucraineni.Oricum,un comunist mai putin.

 2. voi tatarii de teleorman sunteti cu totii „copii cu nevoi speciale”

 3. Astia de la Chisineu ii plang pe aia cu secera si ciocanul pe piept ? Acum ce doresc, sa-i plangem si noi ? Zise corbul: „Nevermore” ! (i-am dat greu, cu nt)

 4. Horjan, nume românesc.
  PS Cineva-mi povestea cum taică-su venise pe jos din Rusia trecînd prin Ucraina. Le-a fost bombardată unitatea, au perdut legătura cu restul sau i-au lăsat în plata Domnului, nu știu. Dar altceva-i important, au ocolit satele și au mai cerut de mâncar pe la stîni. Un cioban bătrân le-a zis: măi băieți, lăsați armele aici că dacă vă prind partizanii vă împușcă pe loc; altfel o să vă ia hainele și-atît. Așa și-a fost. Ei, acuma soldații nu știau rusește sau ucrainiană; cum s-au înțeles cu oamenii precum ciobanul sfătos. Întrebați-l pe Zelinski, nu, că ăsta-i de-al nostru, întrebați-l pe Zelenski ce sa-ntîmplat cu acei români de pe teritoriul fostei URSS. Slava Ucraiina!

 5. Bolsevicii/”comunistii” sovietici din URSS-Rasputin il plang pe Oleg Gorjanul din „transnistria”, colonia sovietica inca de pe vremea COMINTERNISTULUI camarad/”frate” cu COMINTERNISTUL Ilici GENOCID, Mircica Znegur…In cadrul PARODIEI „capitaliste” din Uniunea Sovietelor de Oligarhi KGB/GRU/Comintern se prefigureaza o noua linie de izbire, INCORONAREA lu Rasputin ca Tzar sub titulatura de „Rasputin cel Groaznic” cu capitala IMPERIULUI MULTINATIONAL la Kiev…

 6. …ȘI DACĂ EXEMPLUL PRINDE ȘI LA CEI DE LA PUTERE! CE ZICEȚI MAIA ȘI ZELENSKY? CONTAGIUNEA MORBIDĂ AJUTATĂ CÂND DE RUȘI CÂND DE SUPERDEMOCRAȚII AMERICANI ! HALAL POLITICĂ !

 7. Cum ar fi ca dupa 2 ani de stagiatura Mirotvorets / Langley / Warsaw să vină Maia președinte în piscina noastră golită, să inchidă ușile ștrandului pentru ruși și să dea drumul la mistreții ucrainieni în bazin peste om? N-apucă nefericitul toată Odile variation din Lacul Lebedelor și este sfășiat.. Cum mai dă târcoale Nuland prin comunele suburbane din Minsk,să pătrundă, și cum o cheama Prigojin cu ultimul lui gadget rămas de la unu’ de pe Amazon; îi zice Outdoor Hunting Wild Boar Whistle.

 8. Bre, Charlica cu mintea mica, vezi ca merge seful acolo, ca-i meci cu Faru’, las-o jos cu sovieticii tai, pana dupa meci, decat.

 9. Rafuieli mafiote intre jegurile transnistrene si atat.

 10. „Asa-numit”, „asa-numit”, numai ca Transnistria are autoritati SEPARATE de-ale Republicii Moldova (si PARLAMENT, si GUVERN). Ca iubitilor numitei Sandu Maia si Jale-nski le place ori nu. @Calin : ai dreptate.

 11. avea si ei un deputat comunist si l-au impuscat si pe ala
  Ghennadi Ziuganov,de cate ori mai candidezi la presedentia Rusiei ,s-au asa e piesa in Democratie ..:))))

 12. Repulica Soldova se fascizeaza pe zi ce trece sub conducerea lui Oaia Sandu, la ordinele stapanului soros si licurici. Veți avea multe suptcesuri.

 13. La ajuns trecutul ….comuniștii ultimilor zece ani sunt niste rebuturi morale…nici cei din trecut n-au fost mai breji dar macar nu erau așa de criminali.

 14. Rakeții Urcaci.
  Culmea e că adunătura de k.o.o.rve si bor.fași din Gubernia de Margine (Mahalaua, Ferentariul) a Imperiului Țarist se consideră acum „popor superior”. Cu un erou național pe măsură, criminalul psihopat Bandera…
  WOW !

 15. Tica-losul tomlin/marius/rene/core/”Rien va plus” cel Batranul Yahwe, celebrul jucator la ruleta rastalmacirilor si mistificarilor il baga si pe inegalabilul Hagi in joc la aceasta inchriere de conturi intre bolsevici…

 16. Acest text incheiat amenintator nu face decat sa deturneze atentia de la IMPLICAREA Securitatii intr-o CRIMA TRADITIONALA, asa cum si autorul recunoaste, din vremea CRIMINALULUI CONTRA UMANITATII Ceausescu!!! CRIME INSTITUTIONALE comise din 1945 pana azi si ce face FOSTUL bulgar, TRANSFERA RESPONSABILITATILE pe persoane fizice si grupuri „mafiote”, de parca ar face parte din HAITA Capitan core si ar fi camarad cu Tica-losii nostri!!! Rezulta ca sistemul HAITA e folosit si de popolul frate bolsevic bulgar!!! Nu numai popoalele au ramas fratesti peste 1989, ci si Securitatile care se sustin la greu inclusiv la Colhozul BOLSEVIC european unde si-au trimis OFITERII DEPLIN CONSPIRATI!!! Se confirma din sursa externa de prima mana ce am sustinut ieri, urmeaza dosarul penal si pe baza lui un nou CIRC in ODAILE reunite!!! FIARA Fierea primeste NOTA DE PLATA, noi detalii incriminante fiind scoase la iveala de…Securitate!!! SOFERUL FIAREI se dovedeste BODYGUARD pt ca un AFACERIST al Securitatii NU SE ANGAJEAZA CA SIMPLU SOFER!!!Avem DOVADA ca si Directia Secu de protectie si paza si-a CAPITALIZAT OFITERII, nu numai celelalte Directii rebotezate!!!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.