„Locotenentul“ lui Onțanu, dator vândut

Administrația Domeniului Public (ADP) Sector 2 vrea să denunțe contractul de concesiune cu firma Ines Burger Prodcom SRL, cea care deține centrul de evenimente „President“ din Parcul Tei. ADP reclamă neplata unei diferențe de redevență de mai mulți ani, plus penalități, sumă care depășește 700.000 lei. Proprietarii sunt cunoscuți în Primăria Sectorului 2, deoarece Corin Romanescu a fost angajat al instituției și consilier personal al actualului primar Mihai Toader. Romanescu a mai avut probleme cu instituția pentru neplata taxelor și a impozitelor pentru ocuparea domeniului public din afișajul reclamelor stradale.

Administrația Domeniului Public Sector 2 are în prezent cinci-șase procese cu firma Ines Burger Prodcom SRL, aşa cum a confirmat pentru Cotidianul avocatul Ion Cucu. În baza unei hotărâri a Consiliului Local Sector 2 din 2008, Ines Burger Prodcom SRL, reprezentată oficial de soția lui Corin Romanescu, a concesionat terenul de 7.507 mp situat în Bulevardul Lacul Tei, nr. 145. ADP, în calitate de concendent, trebuia să urmărească respectarea clauzelor contractuale. La rândul său, Biroul Inspecție Fiscală din cadrul Direcției Venituri Buget Local (DVBL) Sector 2 trebuia să urmărească achitarea redevențelor, a impozitelor și taxelor locale și „luarea măsurilor care se impun“. După opt ani, constatăm că DVBL nu și-a făcut treaba, nu a notificat firma pentru neplata taxelor și a impozitelor, deși Ines Burger Prodcom SRL este unul dintre cei mai mari datornici la bugetul local. Directorul DVBL Sector 2 Cristian Duțu nu a dat curs solicitării Cotidianul de a ne informa cu privire la datoriile familiei Romanescu, invocând Codul de procedură fiscală. Îi amintim domnului director că același document îl obligă să-l notifice pe restanțier, iar în cazul neachitării datoriilor, să publice pe site-ul instituției numele și suma datorată. Faptul că nu a procedat astfel înseamnă că nici măcar nu l-a notificat. Abia în luna martie anul acesta, ADP Sector 2 a informat primăria cu privire la nerespectarea contractului de concesiune și dorința de a-l denunța. La solicitarea ADP, Biroul de Inspecție Fiscală a calculat pagubele aduse bugetului local de familia Romanescu, care se ridică la 749.248 lei, bani ce reprezintă diferența de redevență. Conform contractului, în fiecare an redevența calculată inițial se indexa cu inflația. Tocmai acest lucru nu-l recunoaște familia Romanescu.

Restaurantul „President“ poate fi văzut de oricine merge în parcul de distracții construit de Primăria Sectorului 2. Aceasta este acum o construcție uriașă, închisă cu gard metalic, care are mai multe
ballroom-uri, o terasă și piscină. Este de neînțeles cum s-a ajuns în situația ca o societate comercială să pună mâna pe o bucată mare din parc și să facă o astfel de construcție acolo, când legea interzice construirea pe spațiul verde. Terenul a fost concesionat prin negociere directă, pe 49 de ani, potrivit HCL Sector 2 nr. 163/18.12.2007. Pentru edificarea construcției din parc, Primăria Sectorului 2 a emis mai multe autorizații de construire. În 2007 a primit autorizația pentru executarea lucrărilor de refacere a împrejmuirii restaurantului existent, „La Brotăcei“. În 2009, pentru executarea lucrărilor de reconstruire a restaurantului cu regimul de înălțime S+P, iar în 2011 pentru lucrări de amenajare incintă, terase la sol, copertine, pergole, grupuri sanitare, construcții anexe. Numai că, de la un an la altul, construcția a tot crescut. Legea 70/2013 de aprobare a OUG nr. 114/2007 stabileşte: „Schimbarea destinației terenurilor amenajate ca spații verzi și/sau prevăzute ca atare în documentațiile de urbanism, reducerea suprafețelor acestora ori strămutarea lor sunt interzise, indiferent de regimul juridic al acestora. Actele administrative sau juridice emise ori încheiate cu nerespectarea prevederilor alineatului 1 sunt lovite de nulitate absolută“. În plus, au existat câteva controverse referitoare la defrișarea unor copaci.

Extindere și construcții ilegale

„Din aproximativ 10.000 mp suprafaţă construită, firma care a construit complexul are autorizaţie doar pentru vreo 1.500 mp, respectiv pentru restaurant. Pentru saloanele de evenimente (nunţi, botezuri sau alte activităţi private) nu au fost obţinute autorizaţii de construcţie“, spunea în urmă cu câteva luni viceprimarul Dan Cristian Popescu pe pagina sa de Facebook. Pe pagina informativă a complexului, se menţionează că centrul dispune şi de „parcare proprie“, respectiv zona amenajată care a deservit cândva un local. La o estimare aproximativă, se poate observa că suprafaţa ocupată de restaurante şi terase este de circa 7.300 mp, iar parcarea are o suprafaţă de 1.500 mp. Oficial, potrivit datelor din arhiva de urbanism a Primăriei Sector 2, suprafaţa administrată de firmele lui Romanescu depăşeşte cu mult suprafaţa concesionată de 7.507 mp. Ultima autorizaţie, emisă în luna februarie 2013, face trimitere la autorizaţia din decembrie 2009, care specifică faptul că se avizează „reconstruire restaurant S+P“, în fapt, construcţia depăşind 6 m înălţime, organizată pe două nivele. Viceprimarul liberal de la Sectorul 2, Dan Cristian Popescu, susţine că centrul de evenimente „The President“, deschis în 2014, nu deţine autorizaţii de construcţie, mai precis, de extindere, de circa 10.000 de metri pătraţi. Mai mult, el a obţinut o concesiune ilegală. În plus, un raport intern al Primăriei Sectorului 2 arată că firmele pe care le are Romanescu prin interpuşi, în special cumnatul şi soacra sa, au prejudiciat bugetul local Sector 2 cu 1,7 milioane lei (circa 380.000 euro) prin neplata taxelor şi a impozitelor pentru ocuparea domeniului public din afişajul reclamelor stradale. Afacerile lui Romanescu nu s-ar fi putut derula fără complicitatea edilului de atunci, Neculai Onţanu, şi a secretarului Primăriei Sectorului 2. Avocatul Ion Cucu spune că ADP este de-a dreptul hărțuit de unele servicii din Primărie, de la consilieri locali, secretarul primăriei și cabinetul primarului, cu tot felul de solicitări privind stadiul proceselor.

Prejudiciu de 380.000 euro

Un raport al Direcţiei de Venituri şi Cheltuieli din Primăria Sectorului 2 arată că afacerile lui Romanescu – cele trei firme pe care le deţine împreună cu soacra şi cumnatul lui – au adus prejudicii serioase bugetului local. El are de plătit taxe şi impozite pentru ocuparea domeniului public, din afişajul reclamelor stradale – peste 50 de panouri –, în valoare de 1,7 milioane lei. El este unul dintre cei mai mari datornici din Sectorul 2.

Cine este Corin Romanescu

Corin Romanescu este cunoscut opiniei publice drept „locotenent“ al lui Neculai Onţanu. Când era angajat al primăriei, el superviza toate afacerile cu terenuri, imobile, şcoli şi licee din Sectorul 2. Mai mult, toate autorizaţiile, de la cele simple de construcţie la avizarea panourilor publicitare, la concesiunea de terenuri, închirierea de spaţii, toate acestea se făceau din pixul lui. El a lucrat în administraţia locală din Sectorul 2 din anul 1997, iar la alegerile locale de anul trecut a candidat din partea UNPR la Sectorul 5. Ulterior, a fost consilier personal al primarului Mihai Toader, dar „nu mai este consilierul meu“, ne-a declarat edilul. Romanescu a fost arestat în 2000 pentru luare de mită, însă a scăpat de acuzaţii pentru că flagrantul nu a fost executat bine de poliţişti. După ce a scăpat de arest, Romanescu şi-a scos pârleala. În 10 ani, familia Romanescu a devenit multimilionară în euro. Şi asta, cât se poate de oficial. Cumnatul şi fratele lui Romanescu controlează compania de publicitate Royal Media Trading, care deţine panouri publicitare în tot Bucureştiul. De aici se încasează sute de mii de euro.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Gabriela Dinescu 208 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.