Londra va aplica planul de urgenţă din timpul Olimpiadei pentru a gestiona imigraţia din Bulgaria şi România

Teama fata de valul de romani si bulgari despre care britanicii cred ca le va lovi tara la inceputul lui 2014 a facut ca guvernul de la Londra sa apeleze la planul de urgenta aplicat in timpul Jocurilor Olimpice din 2014, transmite agentia bulgara Novinite.

Atunci, un numar urias de ofiteri specializati in imigratie a fost mobilizat pentru a etectual verificarea pasapoartelor, pentru a evita formarea unor cozi interminabile in aeroporturi.

“In perioada imediat urmatoare ridicarii controalelor vom recurge la solutii de management similare cu cele aplicate pentru Olimpiada, pentru a fi absolut siguri ca oamenii nostri vor fi pregatiti in cazul in care apare vreo surpriza”, le-a transmis deputatilor de la Londra Mark Sedwill, secretarul permanent al Ministerului britanic de Interne.

Pe 1 ianuarie 2014, romanii si bulgarii vor avea dreptul de a lucra oriunde in UE, ultimele restrictii aplicate in statele membre urmand sa fie ridicate.

La finalul lunii noiembrie, premierul David Cameron a anuntat initierea unor masuri de combatere a asa-zisului “turism social” la cere recurg imigrantii din statele sarace ale UE, in special cei din Bulgaria si Romania. El a spus ca vor fi inmultite criteriile ce trebuie indeplinite de imigranti pentru a obtine beneficiile sistemului social britanic.

Insa unii ministri din cabinet, precum si unii deputati conservatori radicali si nationalisti cer guvernului sa amendeze legea imigratiei, astfel incat libertatea de circulatie a romanilor si bulgarilor sa fie limitata pana in decembrie 2018. Aceasta masura ar contraveni insa flagrant obligatiilor asumate de Marea Britanie prin tratatele europene.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.