Lovitură dată de hackeri celei mai mari bănci private din Rusia

Grupul ucrainean de hackeri Kiborg a publicat pe site-ul său întreaga bază de date a băncii ruse Alfa Bank, cea mai mare bancă privată din Federaţia Rusă, informează marţi EFE.

Datele publicate cuprind nume, numere de telefon şi numere de conturi bancare ale clienţilor şi se referă la persoane fizice şi juridice care lucrează cu banca deţinută din 2004 de oligarhul ruso-israelian Mihail Fridman, sancţionat de SUA pentru legăturile sale cu preşedintele rus Vladimir Putin, potrivit colectivului Kiborg.

Alfa Bank neagă însă că ar fi fost victima atacului făcut public de Kiborg, care susţine că a acţionat în cooperare cu un alt grup de hackeri ucraineni denumit NLB.

Atacul cibernetic prin care Kiborg ar fi obţinut datele a milioane de cetăţeni şi entităţi din Rusia ar fi avut loc în octombrie anul trecut.

Media ucraineană semnalează marţi, citând o sursă din cadrul serviciilor de securitate de la Kiev, un alt atac cibernetic efectuat de comunitatea ucraineană de hackeri Blackjack împotriva unui furnizor de internet din regiunea Moscovei.

„Informaticieni din grupul Blackjack, care au probabil legături cu SBU, au atacat furnizorul de internet M9com din Moscova şi i-au distrus serverele”, a declarat sursa pentru agenţia oficială de presă ucraineană Ukrinform.

În cursul acestui atac, hackerii ar fi şters 20 de terabytes de date ale companiei şi ar fi descărcat alţi 10 gigabytes de date de pe serverele de e-mail şi din bazele de date care conţin informaţii despre clienţi.

Potrivit sursei citate, această acţiune, care ar fi lăsat „părţi ale Moscovei fără internet”, este un răspuns la atacul cibernetic asupra principalei companii de telefonie mobilă din Ucraina, Kyivstar, care a lăsat milioane de utilizatori fără servicii timp de câteva zile în decembrie. Kievul a acuzat Rusia că s-ar afla în spatele atacului, unul dintre cele mai puternice de la începutul războiului în februarie 2022.

În acelaşi timp, Ucraina a anunţat marţi că pentru a doua săptămână consecutiv a respins atacuri cibernetice masive ale Rusiei asupra sistemelor de plată guvernamentale, a declarat marţi liderul parlamentar Danilo Hetmanţev, citat de Reuters.

Hetmanţev, preşedintele Comisiei parlamentare pentru finanţe, impozite şi vamă, a declarat pe aplicaţia de mesagerie Telegram că hackeri ruşi au încercat să distrugă sisteme vitale pentru plăţile la bugetul ucrainean, adăugând că atacurile au fost respinse cu succes. El a mai spus că sunt posibile unele restricţii minore de acces pentru utilizatorii din străinătate.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

5 Comentarii

  1. nu hakerii ukrani vor plati scump ptr acest lucru, ci tot poporul lui zalenski , din pacate ..!

  2. Alfa Bank există și în România. Eu am crezut că sunt greci. Dacă sunt ruși, de ce mai sunt în România?

  3. @ Elena Popa : Alfa Bank aparține lui Mihail Fridman, israelian de origine rusă, evreu ca sa înțelegeți mai bine. Bancile care l-au susținut pe Hitler au avut acționari evrei. Studiați.

  4. Urcacii o iau pe coajă pe tot frontul.
    Rușii bombardează fără jenă depozite de armament și aeroporturi la Dnepropetrovsk, Starokonstantinov, Krivoi Rog, Harkov etc
    Apărarea ALA Urcacă e muci & terci.
    Restul e can-can pentru 🦜i.
    Și PIANIzDI, 😂măRog…

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.