Lovitură pentru turiști

Barcelona vrea să pună capăt închirierii apartamentelor turistice până în 2029 pentru a facilita accesul la locuinţe pentru rezidenţi, a anunţat vineri primarul acestui oraş din nord-estul Spaniei, care găzduieşte anual milioane de turişti, potrivit AFP.

„Parlamentul catalan ne autorizează” să nu mai „reînnoim licenţele apartamentelor turistice”, ceea ce „ne va permite să punem 10.000 de locuinţe pe piaţa închirierilor şi a vânzărilor” imobiliare, a declarat într-o conferinţă de presă primarul Barcelonei, socialistul Jaume Collboni.

Potrivit municipalităţii, licenţele apartamentelor turistice, reînnoite pentru cinci ani în noiembrie, vor expira în noiembrie 2028.

Aceasta înseamnă că „începând din 2029”, dacă nu se va renunţa la această idee, „apartamentele turistice de care dispunem astăzi vor dispărea din oraşul Barcelona”, a lansat edilul.

Pentru a aplica această măsură, Barcelona doreşte să utilizeze un decret aprobat anul trecut de parlamentul regional al Cataloniei, care reglementează numărul locuinţelor dotate cu licenţă de utilizare turistică în oraşele în care presiunea imobiliară este cea mai puternică.

„Oraşul nu poate permite ca un număr atât de ridicat de apartamente să fie utilizat pentru activitatea turistică într-un context în care dificultatea de accedere la o locuinţă şi efectele negative ale suprapopulării turistice sunt evidente”, a argumentat Consiliul municipal într-un comunicat.

Potrivit lui Collboni, care consideră criza de locuinţe drept „principala” problemă a Barcelonei, chiriile au crescut cu 68% în ultimii zece ani în capitala catalană, unde 10.101 de locuinţe dispun în prezent de o licenţă pentru apartament turistic.

Barcelona a suspendat în ultimii ani eliberarea de noi licenţe sub conducerea fostei primăriţe Ada Colau (2015-2023), fostă militantă pentru dreptul la locuinţă, cu scopul de a reglementa expansiunea turistică a oraşului, o destinaţie turistică preferată de vizitatorii străini în Spania.

Dar aceasta nu a împiedicat efectele turismului excesiv să se facă simţite în domeniul imobiliar, în special după sfârşitul pandemiei de COVID-19.

Pentru a protesta împotriva acestei situaţii, mai multe asociaţii locale au lansat un apel la o manifestaţie în oraş în 6 iulie sub sloganul „Destul! Să punem limite turismului!”.

Această adunare urmează altor manifestaţii similare organizate deja în ultimele luni în alte puncte turistice spaniole, cum ar fi Insulele Canare şi Palma de Mallorca, conform AFP.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1

6 Comentarii

 1. Fac ca englezii… de vina subt aia car ne aduc banii. So pe ei!
  Saracii Mauri… abia a um se razbuna pe infatuatii de azi…

 2. Ce ar fi sa nu mai ina la ei niciun apatamentist ci numai aia de stau la hoteluri de 4 si 5 stele? Nu i asa ca ar zambi Franco di mormant?

 3. Niște idioți! Din turism le vin bună parte din banii pentru existență și dezvoltare (fără răutate, chiar nu știu: ce industrii are Barcelona?!). Descurajați turismul și, ce să vezi, o să aveți o grămadă de apartamente…pe care n-o să le vrea nimeni…!

 4. Din cauză că sunt 10.000 de apartamente închiriate la turişti într-un oraş cu 5.6 mil. locuitori au crescut chiriile cu aproape 70%? Dacă se ia această măsură vor scădea chiriile cu 70%?
  În ziua de azi poți spune orice imbecilitate că parcă nimeni nu mai raționează.
  Într-adevăr turismul creşte prețurile, dar atunci închideți toate hotelurile, Sagrada, toate punctele de atracție turistică şi prețurile vor scădea automat. Fiindcă locuitorii Barcelonei vor sărăci. Apoi va începe exodul fiindcă locurile de muncă vor scădea dramatic, locuințele se vor goli, chiriile vor scădea şi rezolvați şi problema traficului auto dificil.
  E simplu, nu-i aşa?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.