Lumea trăiește pe un munte de datorii

Un indicator ce măsoară gradul de îndatorare la nivel mondial a crescut în trimestrul trei din 2023 până nivelul record de 307.400 miliarde de dolari, iar raportul datorie/PIB în statele emergente a atins un maxim istoric, se arată într-un raport al Institutului Internaţional pentru Finanţe (IIF), cel mai mare grup de lobby al sectorului financiar, transmite Reuters.

Datoria mondială va atinge 310.000 miliarde de dolari până la finalul anului, o creştere de peste 25% în ultimii cinci ani, arată datele publicate joi de IIF, care avertizează că reorientarea către populism ar putea majora datoria anul viitor.

„Uitându-ne la evoluţiile din 2024, o serie de alegeri şi fricţiuni geopolitice sporesc temerile privind creşterea împrumuturilor guvernamentale şi disciplina fiscală, inclusiv în India, Africa de Sud, Pakistan şi SUA. Dacă viitoarele alegeri duc la politici populiste, menite să ţină sub control tensiunile sociale, rezultatul ar putea fi şi mai multe împrumuturilor guvernamentale, şi mai puţine restricţii bugetare”, apreciază Institutul Internaţional pentru Finanţe.

În trimestrul trei, aproximativ două treimi din creşterea datoriei a venit de la ţările dezvoltate, inclusiv SUA, Japonia, Franţa şi Marea Britanie, în timp ce pieţele emergente, China, India, Brazilia şi Mexic, au raportat, de asemenea, creşteri semnificative.

Deşi raportul datorie/PIB este stabil pe plan global, el a depăşit 255% pe pieţele emergente, cu 32 puncte procentuale peste nivelul de acum cinci ani, condus de Rusia, China, Arabia Saudită şi Malaysia.

Datoria guvernamentală a avut cea mai mare creştere în trimestrul trei din 2023, iar deficitele bugetare rămân mult peste nivelul de dinaintea pandemiei în multe state. De asemenea, povara datoriei pentru gospodării şi companii încă este în creştere în marile economii, inclusiv în China şi SUA.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1

29 de Comentarii

 1. Vine portofelul cu identitate digitală și, odată cu el, închisoarea europeană în aer liber

  După cum arată o lectură atentă a textelor legale, acest „portofel digital” va conține efectiv tot ce dorește guvernul să știe despre dumneavoastră, informațiile dumneavoastră personale, datele dumneavoastră biometrice și medicale și, desigur, activele dumneavoastră financiare sub formă de euro digitali, adică această monedă digitală a Băncii Centrale (CBDC) ale cărei guverne doresc să înlocuiască complet numerarul pe termen mediu.

  Acest lucru va oferi însă administrațiilor și mai ales celor care le conduc, aleși sau nu, puterea enormă de a-ți urma fiecare mișcare, de a ști exact ce faci cu banii pe care te vor autoriza (sau nu) să-i ai, sau chiar reduceți-vă cheltuielile (asta trebuie, asta nu), până la interdicția totală în cazurile cele mai grave (care nu va lipsi, este garantat pe factură).

  Pentru o Uniune Europeană care, în ultimii ani, a dat toate semnele de îndreptare către autocrația colectivistă (pandemia și-a accelerat mult dorințele), înființarea acestui „portofel digital” este pasul esențial pentru a reuși exact același rezultat ca și China comunistă.

  Initial, va fi vorba de recompensarea bunului cetatean, bine conformator sau chiar conformist, oferindu-i acces la proceduri facilitate, ajutoare sau bonusuri atractive. Încetul cu încetul, cetățenii refractari sau pur și simplu dezamăgiți de tehnologiile conexe se vor găsi în zona cenușie a demi-măsurilor, aranjamentelor birocratice în timp ce așteaptă să se adapteze sau să piară. În sfârșit, se va ajunge la etapa finală când, în loc de bonusuri, vor apărea sancțiuni și pedepse când refuzăm să folosim porțile tehnologice impuse atunci oficial peste tot, pentru toată lumea.

 2. Alaturi se scrie ca datoriile bogatilor au ajuns la $300.000 de miliarde. Adica aia care au nevoie ca de aer de credite de la noi vor sa controleze portofelele noastre si pe cele ale saracilor (90% din populatia mondiala) ? Cum se face ca tocmai cei care n-au bani fug de banci si de carduri ? Ce sa caute astia la banci si ce sa gaseasca bancile la astia ? Intrebari cu raspunsul inclus. Multa sanatate !

 3. si prostilor li se devalorizeaza munca depusa pentru a economisi
  furtul generalizat al muncii oamenilor cinstitzi si chibzuitzi prin inflatzie…
  ideea e sa nu ai niciodata bani pentru vremuri grele..
  tii sifoneaza prin inflatzie, depreciere sau prin active neperformante
  parazitzii si incompetentzii la putere…si important e sa te faci ca muncesti sa-ti iei blidul..
  nu conteaza ce si cum muncesti…oricum nu iei decit ovaz…
  asta se vrea…? asta vretzi ?
  bineintzeles daca intzelegetzi ce vreau sa spun

 4. Pina si vecinu’ de la 5 imi datoreaza 100 de lei … se face ca nu ma mai cunoaste pe strada, asa ca cred ca o sa-i trag o cheie pe masina …

 5. Vedeti de ce TOTUL SE DUCE DE RAPA ? 😀 😀 😀

  Toata datoria asta imensa e in DOLLAR !

  Asta insemna moartea GRABNICA a DOLLAR-ului si prabushenia ECONOMICA a tarii care tiparind DOLLAR-ul il foloseste pentru A EXPORTA INFLATIA (=USA) !

  De aceea s-a nascut si va creste puternic BRICS+ ului … pentru ca INFLATIA psin DOLLAR care-a facut (sprijinita de 900 de BAZE MILITARE IMPERIALE 😐 ) USA mare …cu burta si conturile si BURSA mare
  dar concomitetent si DATORIA GIGANTICA fata de USA in DOLLAR desi la urma de tot … USA a cumpara marfa alora desi vanzand USA-ei tot MEGA-datori ei (prin mecanismul exportuluid e infaltie prin moneda militar obligat TREZORIERA) sunt !

  USA se duce monetarist buu … mai e poutin si-i crapa bancile 🙁 ! O spun cu rautate …insa o spun NEUTRU observand doar !

  SHALOM !

  [PS: Imaginati-va ca LUMEA RENUNTA LA DOLLAR … hehehe ! Si vedeti APOCALIPSA yankeie ! Imaginati-va ca li se injumatatesc BAZELE MILITARE internationale cu care-si apara NU suprematia lor ci SUPREMATIA DOLLARULUI ! MDA ! Toate au un sfarsit ! USA are 2-oua 🙁 ! Ne-bucuros insa convins … o spun ! SHALOM tuturor adica si ne-evreilor ❤️❤️❤️]

 6. DATORII ?
  La CINE si CUM ?
  Lumea „merge” schiopatnd PENIBIL pe o Cale GRESITA, de ceva CamDeMulta Vreme.
  Adica Lacomia Capitalista, altfel MOTOR al Dezvoltarii, CAND ARE Zabala unui Guvern LIBER si de Buna Credinta,
  tinde sa IA TOTUL in Stapanire, stramband URAT si IREMEDIABIL Conditia UMANA …
  Paiiii, Guvernele TOATE, din aproape TOATA Lumea au fost ELE “luate” la … … 😊VIGILENTZELE Intarite ale UNORA, …
  SE PARE cum ca in China s-a reusit un CONTROL Strans SI RATIONAL
  al Statului ASUPRA Capitalismului si
  SE PARE ca functioneaza …

  In Fond si de FAPT, Capitalismul NU este un Scop in Sine.

  Sa DEA Rezultate, indiferent CE Culoare are Pisica, trebuie sa prinda Soareci.
  ORI, Capitlismul APUSENIAN traieste NUMAI prin JAF Ordinar si CONTINUU in Cautare PERPETUA de Alte Zone de STORS si SECAT.
  NU da Rezultate, din Moment CE acum a ajuns sa predice SARACIA !
  UNDE sunt Imbecilii care zbierau cum ca “Frigul, Foamea …” la Comunisti ?
  Au deedat prematur de Frigul si Foamea de Stil NOU, Capitalist si Democratic.

  TOATE Incercarile de CORECTIE, in special prin Minciuni DOCTE ale Slugilor ‘Telectuale ECONOMISTI, de Regula sunt in
  Situatia de SIMILITUDINE cu Teoriile ASTRONOMICE Ptolemeice, care bazate „IN FALȘ”, Vorba lu’ Ceausescu la EXECUTIA „Juridica”,
  pe IDEEA Gresita ca PAMANTUL este CENTRUL Universului,

  TOTUSI, calcula cu relativa Precizie ECLIPSELE … 🙂
  CUM ?
  Adaugand EPICICLURI la Traiectoriile Planetelor pe Cer …

  O VREME a tinut …
  APOI a fost aruncata la „Cosul de Gunoi al Istoriei” …”)

  CAND,
  CUM,
  de catre CINE
  se va intampla la Fel SI cu Capitalismul SCAPAT din Sticla Teoriei (Piata reguleaza TOTuu’ Domnilor) adevenit o Stafie PRADALNICA TOTAL si profund AntiUMANA ?

 7. Greșit! Lumea trăiește pe un uriaș munte de escrocherii, furaciuni și înșelătorii, decizia luată de capii care țin hățurile căruței la nivel global pentru coordonare și control strict, toate ajungând în final la decimare globală.

 8. Datoriile astea sunt false, cand unii privatu au tiparnita vand statelor banii si pun in circulatie astfel moneda fara acoperire, normal ca poti sa-i scoti datori pe toti cu cat vrei tu! Mai produc tot bani fara acoperire si bancile, arunci cand luati credite, dar munciti ca nebunii sa dati inapoi bani truditi! Si uite asa, niste nebuni controleaza vietile noastre si mai au tupeul jidanesc de a ne spune zilnic ca nu muncim destul, nu suntem productivi in a le sustine viata buna si indestulata pe care o au, fara sa fi muncit o secunda pentru acel belsug! Si toate astea nu sunt de azi, de ieri, exploatarea saracilor pentru a sustine traiul bogatilor dureaza de mii de ani, nimic nu s-a schimbat, depinde unde te nasti! Si de obicei, in 99% din cazuri nu iti prea poti schimba destinul, asa mizer este facut sistemul incat fiecare sa stie unde ii este locul! Si accesul la informatia adevarata, cea care sa-ti schimbe viata, nu este gratis, de aceea tot doar copiii bogatilor au acces la universitati si scoli private care ii pregatesc sa preia conducerea holdingurilor de la parintii lor, in schimb facultatile economice publice doar pregatesc tinerij pentru a fi buni executanti! Nimic nu se schimba!Astfel devine normala aparitia miscarilor socialiste atunci cand surubul social este prea strans!

 9. Se poate plati cu cardul ? Pe card sunt – banii din minte – deci se pot cheltui fara limita petru prosti ! Nu-i pipai nu-i ai !

 10. Lumea trăiește din propria muncă. Datoriile sînt toate inventate de către o clică ce, prin păcăleli și minciuni, s-a pus conducătoare, pt a ține oamenii-n jug.

 11. to whom it maybe concern :
  ,, OMENIREA ESTE DATOARE LA CINE„ Personal cunosc doar ca USA dupa ce a ,,distrus comunismul„ Bush,
  batranul a imprumutat de la CHINA 2 TRILIOANE, Bily + Hilary ,au primit si ei 2 trilioane tot de la CHINA
  sa poata sa aiba acces la informatii militare din USA , Ghita Bush a imprumutat 3 trilioane sa faca si el
  un razboi in IRAK, Obama sa scape de criza din 2008 a mai luat alte 5 trilioane tot de la CHINA ,iar acum
  mos ION BIDON sa trezit ca trebuie sa dea $ cam 7 trilioane la ASIA. Bietul mos ION BIDON vrea sa fie ales
  inca 5 ani si DE CE NU ,DEOARECE TOTUL MERGE BINE cu el la putere in USA.Eu cred ca va reusi din nou.

 12. Cum se-mpacă în mintea voastră lumea multipolară, țări independente și suverane, alianțe militare, cu datoriile?

 13. Mda// Și de unde de fapt se impute peștele ?/ De ce restul , cozi ,.sau mai rău, imită și se consolează că.”uite și el”.. Tiparmițele de bani funcționează și de fapt te fac mai sărac, deși te vrei milionar. De ce ești stat, de ce ești suveran, de ce ai guvern, miniștrii patrioți, justiție ?? Doar să fii imitator și licheaua pe lesa unora globaliști lgbtq ?? De ce crezi că ești in haznaua in care ești ?? Ai orbul găinii, sau vid in cap ?? Și nu poți zice că nu ai fost atenționat din interior de care cale trebuie s-o urmezi. UDMR de decenii a știut unde vei ateriza și cum le eviți.. N-ai vrut, astea le ai..

 14. Daca WW1 a avut motivatzie, statele noi avand shansa democraticaa de afirmare, WW2 a plecat din lacomia Marii Finantze, care vroiau >, iar tzari ca Germania, nu aveau cum sa plateasca despagubirile, ajungandu-se la o spirala a inflatziei, ex.Joia Neagra a americanilor. S-a ajuns ca statul sa dea banii gratis la banci, nu la supushii lui care-l sustzin, shi asta dupa tot fel de artificii=Planul marshall, crearea Boului de Aur=USD tiparit in neshtire, samd, asha ca traim pe o iluzie, cu toate ca invinshii ca urmarea de kacialma de Poker Mondial cu invingatori stabilitzi din start prin tratate secrete de derbedeii Planetei, multzi sunt adevarate kolonii nevinovate, ex.Romania, datorita politicii khazare mondiala
  Unik a fost doar Cheashka ce a achitat total datoriile, avand shi creantze shi aseturi, de shi-a permis sa-l umileasca pe Bush senior, ca va veni la el sa se imprumute: prostul nu este prost destul pana nu este shi fudul. Resetarea se poate face prin oameni calificatzi sa administreze lumea, nu pooliticieni ideologi ex.Brukner/Bruckan, respectarea Adevarului, nu dublu standard cu shmekerii de politically correct, s-au lgbdt, schimbare de sex ca sa faca ieniceri din tineri. Deocamdata omul de tip nou nu prea a avut succes, shi se cauta ca genetic goyimii sa devina loiali ca dogs. Omenirea=mare computer informatic precum a zis Biblia, iar noi ca sa fim precum D-zeu, trebuie sa scapam de cei care viruseaza creatzia divina, care zice ca la inceput a fost informatzia. Trebuie sa ne eliberam de lacomie shi sa ne iubim asha cum ne iubim pe noi insashi.
  O zi buna.
  Con

 15. nu exista „datorii” :)) datoria este un sistem inventat de corporatiile demonice pentru ca omenirea sa accepte jugul „explicat” al neo-sclavagismului mondial. nu exista bani, nu exista datorii. exista resurse si atat. iar tarile au trait bine merci din comert si troc de mii de ani. apoi au inceput „taxele”. adica biruri luate de la cei ce munceau pentru ca un grup criminal sa se se autodenumeasca „insi de zei”. totul functioneaza perfect pentru ca oamenii, din pacate, nu au fost uniti niciodata. de aceea au fost necesare dezbinarile „la toate capetele”. pentru ca p acesti demoni ii sperie unitatea noastra. este singura cale sa ne dezbaram de ei si sa realizam ca Dumnezeu ne vrea LIBERI. de aceea ne-a fost daruit LIBERUL ARBITRU, DREPTUL DE A ALEGE. NUMAI DUMNEZEU JUDECA. SI DACA…

 16. Intrebarea la cine sunt datoare toate statele lumii este o intrebare plina de ura, care trebuie suprimata de pe retelele sociale.

 17. Culmea, de bani se intereseaza cine nu-i are, motiv pentru care isi imagineaza ce nu exista. A incercat ceva prostovanul cu 3 clase, ca trenul, si v-a adus in situatia sa nu va reveniti nici dupa 33 de ani. Prostovanul a transformat Romania intr-o tara nesigura financiar, deci, are intotdeauna dobanzi mai mari cu 50% la imprumuturi. Lumea este construita sa te imprumuti, intotdeauna cheltuielile sunt in avans fata de venituri. Cine imprumuta pe cine ? Aia 10% care au bani imprumuta statele lumii si pe cei care investesc. Imprumutul este amanetarea viitorului, nerabdarea omului. De asta, banul la ban trage si paduchele la sarac.

 18. „portofelul cu identitate digitală”!

  O poveste din India, mai putin popularizat caci deranjeaza la mrele recensamint global digital, este ca in India, tara cu peste un miliard de locuitori, s-a creat o astfel de baza de date digitala/bimetrica pentru intraga populatie a indiei. Apoi niste hackeri au intrat pe sistemul national si au furat date legate 800 de milioane cetateni indieni, ce le-au oferit spre vinzare pa Dark Net. Date ca nume, prenume , adresa actuala si cele dinainte avute, date despre rude cu grad de rudenie si parinti, date biometrice, date despre detinute conturi la banci … . Toate datele erau centralizate pentru usurarea treburilor administrative si pentru binele cetatenilor, cum se spunea in propaganda indiana.

 19. Eu nu-mi fac probleme pentru dispariția cashului și sunt sigur că cei care cu adevărat sunt pe cale a fi afectați vor lua toate măsurile, cum se spune , inclusiv de sicrie !
  Problema e așa de simplă :
  Reintroducerea acoperirii valorice a monedelor , de preferat AUR , Petrol, GAZ și atunci se reglementează din nou toată Lumea, nu doar cea financiară !
  Și asta va urma cu siguranță, deoarece este in ÎNCEPUT, care va va provoca un KAPUT !
  P. S. Nici o Bancă nu poate fi particulară în cadrul unui Stat ce se respectă.
  Sau dacă din diferite obligații internaționale ești nevoit să accepți una, apoi controleaz-o la centimă cum se spune , nu lăsa ca ea să te controleze pe tine, ca acum !
  Se spunea că „Banul e ochiul Dracului”, acum se spune că-s ochii lui Rottschild, Rokffeller și ceilalți …. 😎

 20. Vine Antihrist! Va fi intronat la Ierusalim si initial va fi binevoitor cu toti. Va pretinde sa i te inchini. Cine are urechi, sa auda!

 21. E un banc cu Bula , care ilustreaza ” independenta” multora. ” Se casatoreste Bula cu americana Jane. Tatal lui Bula ii da sfaturi . -In noaptea nuntii sa o duci la pat in brate ,sa vada ca Romania-i puternica . Dupa ce o pui in pat ,te dezbraci sa vada cit de frumoasa-i Romania . Din camera cealalta bunicul lui Bula spune : Apoi te satisfaci singur ca sa-i arati ca Romania-i independenta si nu are nevoie de sprijinul americanilor”!

 22. Totul devine o manie daca se repeta încontinuu..omul daca se deprinde să ia credite devine creditoman..
  Știind de aceasta slăbiciune….cei mai slabi sunt conducătorii de stat care au promis multe și mărunte dar nu pot face nimic căci cei cu banii chear nu le vor permite să facă nimic, inglodandui in datorii făcând din ei robi…..Cine acum nu au datorii sunt dușmanii occidentului…Putin e pe primul loc

 23. „Va pretinde sa i te inchini”

  Doar aia fara bani se inchina, adica speriatii ! Ceilalti stiu ca, daca nu exista histrul, nu exista nici anti el. Banul a facut lumea si tot el o conduce, saracanii pupa moaste si mananca de pe jos !

 24. ,,in BET we trust” – tu te vei inchina primul antichristului, ca el va fi seful banilor in care tu crezi atat de mult! Ai gandire rasucita, userist cumva?! Cei care doresc putine lucruri sunt cei impacari cu soarta, oameni pentru care o supa pe zi si un pat sunt destul, din contra, bogatanii sunt vesnic nemultumiti! Nu ai bani, nu le duci grija, satana se teme de credinciosii saraci, pe cei bogati ii corupe prin lacomie, patimi, droguri etc! ,,caci mai degraba trece camila prin urechile acului decat bogatul prin portile raiului!” Tu crezi putetea banilor, noi credem in puterea lui Dumnezeu, sa vedem la final cine va fi mai castigat!

 25. „sa vedem la final cine va fi mai castigat!”

  Care final, care dumnezeu ? De ce nu-ti organizezi finalul de pe acum, daca o sa-ti fie asa de bine, nu inteleg de ce te mai chinui atata ?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.