Macron a vorbit din nou cu Putin

Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, a exprimat „preocupare extremă” în cursul unei noi convorbiri cu omologul său rus, Vladimir Putin, în legătură cu bombardamentele efectuate de armata rusă în oraşul ucrainean Mariupol, iar liderul de la Kremlin a transmis că încearcă protejarea civililor.

În conversaţia de peste o oră, Emmanuel Macron i-a cerut lui Vladimir Putin „să oprească asediul asupra oraşului Mariupol şi să permită accesul organizaţiilor umanitare”, anunţă Preşedinţia Franţei.

Emmanuel Macron a cerut din nou instituirea unui „armistiţiu general” în Ucraina, conform Palatului Elysée.

La rândul său, Kremlinul a comunicat, potrivit cotidianului Le Figaro, că preşedintele Vladimir Putin „a atras atenţia asupra numeroaselor crime de război comise zilnic de serviciile de securitate şi de naţionaliştii ucraineni”. Preşedintele Rusiei a denunţat în mod special „atacurile masive cu rachete şi obuze de artilerie asupra oraşelor din Donbas”. „Forţele armate ruse fac tot posibilul pentru protejarea vieţilor civililor, în special prin crearea de culoare umanitare de evacuare”, i-a spus Vladimir Putin lui Emmanuel Macron, potrivit Kremlinului.

Poziţiile Moscovei şi Kievului „s-au apropiat” în privinţa eventualului statut al Ucrainei de neutralitate militară, a anunţat vineri după-amiază Vladimir Medinski, şeful delegaţiei ruse care negociază cu oficiali ucraineni pentru oprirea confruntărilor militare.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 6
Author

41 de Comentarii

  1. Normal că Makroul gerontofil nu dorește ca Russia să aibă acces la Krimeea de pe uscat ci doar prin intermediul podului Kerci, că doar el e în NATO. Mariupol, pe lângă faptul că e garnizoana batalionului nazi ukie Azov, este cheia accesului de pe uscat în Krimeea. Sper că Putin va fi în continuare tot așa de inteligent pe cât îl știm. Nu mai poate Makroul dikt-ator de grija Mariupolului. El, care și-a prigonit proprii cetățeni, mai ales pe cei în vârstă, cu vaccinarea obligatorie, plânge după Mariupol. Ce umanist…

  2. Cata grija poarta Macron ucrainienilor,cred ca nici nu poate sa doarma noaptea.Oare o visa pe francezii ramasi fara ochi,fara picioare,mutilati plini de sange [batrani,femei,tineri].,morti in timpul protestelor vestelor galbene,sambata de sambata de circa 2 ani de zile ,in Paris si ln alte orase.Viseaza brutalitatea cu care politia batea,tara,femei,batrani pasnici . Circula pe net o filmare in care femei din Donetk spuneau ca ucrainieni, aveau haine de schimb in tancuri,[de obicei nu se obisnuieste asa ceva]si trageau in cladirile unor gradinit ,in loc sa traga spre locul unde erau pozitionate tancurile rusilor,pe dealuri si care nu actionau de loc .DEci loviturileucrainienilor erau sub pavilion de steag fals,sa provoace.Situatia este complicata si nu trebuie sa ne pozitionam de o parte si de alta pana nu se afla adevarul/La revolutie cine a tras in soldati,la Baneasa ,teroristii? Uitam cam repede scenariile , comunicatele de la Tv si din presa.de atunci, cand le credeam 100%.Imaginile difuzate de atunci erau toate reale?

  3. Moscova a oferit kievului posibilitatea ca nazistii azov sa paraseasca Mariupol pe culoarele umanitare (adica cele catre est, catre Rusia). Altfel, vor fi distrusi. Davai Putin, denazifica Azovul, baga-l in pamant.

  4. Nu se poate incheia nicio intelegere, din pacate, oricat compromis par ca fac in alte privinte. Exista un punct nevralgic ireconciliabil intre adversari — republicile din est — la care niciunul nu va renunta. In functie de acest „amanunt” trebuie judecate posibilitatile, consecintele pt noi ceilalti. Niciuna nu pare sa fie altceva decat razboi extins… Unii asta au vrut de la bun inceput. Printre ei, si ai nostri tzucalari… jubileaza!

  5. In Romania se minte de 100 de ani referitor la Tezaurul nostru depus la Moscova in 1916…..Adevarul este acesta. La 1918 Armata regala a Romaniei invadeaza Rusia profitand de dizolvarea Armatei ruse care aderase la comunism. La Chisinau Armata romana omoara sau alunga deputatii comunisti ca sa iasa votul de lipite a Basarabiei cu Romania. America, USA nu recunoaste lipirea Basarabiei la Romania pe motiv ca s au incalcat regulile autodeterminarii. Adica votul a fost fraudat si doi, Romania a refuzat sa megocieze cu Moscova. Refuzul negocierii a condus la Decret guvernamental rusesc de Confiscare a Tezaurului roman de la Moscova….Istoricii tomani o balmajesc ca Tezaurul ar fi ajuns din Rusia in Franta si Germania. E o prostie, nu conteaza unde este Tezaurul….Rusii au declarat ca ridica Sechestrul daca Romania recunoaste agresiunea militara la Chisinau din 1918…..Dar Romania a ascund adevarul tocmai ca nu vrea sa ecunoasca agresiunea in Rusia …Caci faca ar recunoaste ar urma o catastrofa. Ar insemna ca URSS a avut dreptate in 1940 cand ne – a dat ultimatum sa parasim Basarabia, pentru ca am luat o cu forta in 1918. Asta inseamna ca NU am avut nici un motiv sa agresam militar URSS in 1941 alaturi de Hitler. Ori ca tara care a agresat fara motiv si a fost invinsa in razboi….Romania trebuia sa plateasca URSS – ului o despagubire de 100 de ori mai mare decat a platit sau fata de valoarea Tezaurul….Tezaurul valoreaza azi 5 miliarde dolari. Despagubirea ceruta de rusi ar fi 50 de miliarde dolari de azi. De aceea diplomatia si istoricii romani ascund adevarul si azi….Pentru ca e mai convenabila minciuna care a prins in popor, ca rusii ne – au furat Tezaurul.

  6. Macron ar trebui sa știe ca Imperiul Rus poate fi oprit de NATO , cu cit mai devreme -cu atit mai eficient .

    Odată cu atacarea Țărilor Baltice NATO ar trebui sa contraatace rapid și sa împingă Armata rusa dincolo de m-ții Urali .

    NATO trebuie sa impună un nou Tratat de PEACE și nu Rusia sau China .

  7. Dar de ce vorbeste Macron cu un nebun (mie asa mi-a spus mass media ca e Putin) si criminal de razboi pe de-asupra (mie asa mi-a spus Biden ca e Putin) ? Ce e de vorbit ca oricum e irational, nervos, disperat nu are niciun plan etc etc. In plus Rusia e in faliment si armata ucraineana omoara cam 800 de soldati rusi pe zi deci victoria e aproape.

  8. Myseby ” Câștigați războiul chiar dacă ajungeți la Urali” ambasadorul Bulgariei în URSS, în 1941 când Molotov i-a cerut ca Bulgaria să intermedieze un acord, teritorii contra pace, între Germania și URSS

  9. @Mysebi. Baiatu’, sper ca urmatoarele tîmpenii sa la scrii din tranșee in prima linie a frontului, du-te nene si te luptă cu cine vrei tu, lasă-ne.

  10. Deci scopul oMicronului și al Okțidentului este SALVAREA bandei de crimnali naziști „Azov” de la Mariupol și înghețarea operațiunii speciale a armatei ruse, pentru ca crimele în masă ale batalionului „Azov” și gropile comune cu cadavre ce au rezultat să nu poată fi dezvăluite Lumii!

  11. Undeva, exista o zona libera unde niste baieti au ridicat ochii si le-a placut cum arata. Putin cam rece dar spatii mari si oameni care pot fi domesticiti in timp. Dar au mai aparut si altii care traiau demult acolo sau alaturi si care au zis niet. Si atunci a aparut un sheff si niste baieti au cerut ajutor, dar s-a descoperit ca e profitabil si asa, prelungirea si lalaiala pe sacrificiul altora. Cam asta e povestea pe scurt si in lung si fara inflorituri.

  12. I-as sfatui pe broscari sa-si pazeasca PORTAVIONUL daca tin la el mai mult decat la BATISCAFE ( expertii stiu la ce ma refer)

    si sa intre in discutie subterane cu Berlinul ( curand se va sti la ce ma pre-refer 😉 … aici nici expertii nu inteleg ce spun ! Vor intelege insa prea-prea-curand 🙁 ! )

    PUUP

  13. Perfect adevarat si correct ce spui
    daca n-ar fi …in caul SÜECIAL al Rusiei

    varianta …ATOMICA !

    (de ce esti imatur in gandire ? esti inca copil ? ) 🙂
    PUUP

  14. VALOAREA tezaurului … a fost si ramane una simbolica

    prin AUR-ul la LONDRA am pierdut (si ne-am si pus ZALOG pentru ce?) …inSUTIT !

    crezi ca toti prostii-s prosti TOT TIMPUL !

    🙁

    CE valoare ar avea CASH „tezaurul” azi … in afara valorii simbolice ? HMMM ?
    E cat averea fostilor amabasadori USA in RO facuta in … RO ?

    😀

  15. @Cenzura = FRICA DE ADEVAR ….Tu ai avut o nastere grea, nu-i asa ?…Cu forcepsu’ ?

  16. Macron e in campanie, joaca bine electoral si pentru el si pentru popor

  17. Să toarne ce minciuni vrea. Un lucru nu poate fi minciună. Orice invazie îi costă pe invadatori. Unii au unii speră să se încheie mai repede să nu-și bage țara sau imperiul în faliment.
    Invazia din Afganistan a falimentat URSS si a pus pe butuci armata rosie care tot pe butuci este. Marele castigator este China domina si face dependent, fostul pe mostenitorul rival URSS.

    Cea mai mare armata cu economie unor tari africane nu poate fi mare. La primul razboi pica tot. Excluzand resursele naturale si geografia Rusia e zero.

  18. La o întâlnire , acu’ câțiva ani , Putin îl întreabă prietenește – ” Emilian , ți-e frica ( de armele Rusiei !? …Macron , ridicând o sprânceană : – ” Nu , Vladimir , nu mi-e frica ! ” ( NOTA : Nu este banc , se poate viziona pe YouTube ) …Acu’ , unde este adevărul ?? …Cred că la convorbirea asta telefonică Putin, fiind in criza de $ , putea să- i bată obrazul și să-i ceară să achite in dolari costul fripturii de ren cu cireșe servite la vizita lui Macron la masa alba și lungaaa…
    In privința ” accesului organizațiilor umanitare ” cu transporturi de toate tipurile ( de armament nato pt. ukrani ) , probabil ” urmăritul international prin Interpol ” se mai gândește ! …Asta este războiul , provocat de oameni care se cunosc și nu se omoară , dar dus de oameni care nu se cunosc , dar se omoară cu cruzimi !

  19. … si o sa tot vorbeasca pina la alegerile din Franta cind va deveni un Micron.

  20. Un sulfa cu haina de muiere este acest individ. Nu prezinta seriozitate nici cat e negru sub unghie! Daca principiul global e „impartirea globului” in 3 arti: china, rusia si usa, toate aceste 3 tari fortand dezarmarea totala a restului tarilor, va inchipuiti ce inseamna asta? Macron nu ia nicio felue, don contra, istoria se repeta in sensul ca frantuca va deveni iar o anexa a africii ca acum peste 100 ani, deja se vad semnele. Puteti consulta pe youtube sau wikipedia pentru informatii reale care sunt baza oricarei modificari globale doar ca in teren se actualizeaza in functie de interese si intelegeri.

  21. Macron pierde timpul. Devine chiar penibil tot vorbind cu un dement care are un singur cocofix: sa rada Ucraina de pe fatza pamantului si s-o denazifice golind-o de ucrainieni.

  22. Păi, urmează alegeri in Franța,.. unde minune, se află tezaurul românesc din 1916, solicitat prostește de la rus atâția ani. Iar omul cu mârțoaga știe opinia francezului care la rândul lui vede dincolo de sita pusă și știe că rusul are dreptate. Așa că strânge simpatii de unde și cum poate, Doar a comis-o la rândul lui des, fiind sluga șoroșistă a yankeului..

  23. Macrou n-are treabă acasă de se baga in seamă precum Zelen-ski! Mă mir că nu iese pe sticlă și Johannis sa ne spună el cum trimite mig-urile din dotare la ucrainieni. Le-ar trimite dar și-au trăit trăiau și-au mâncat malaiu demult! Tocmai acum învață și militarii noștrii să conducă tancu prin poligon! Pe vremea lui Ceaușescu învățau la canal! Succesuri guys și integrați odată spațiul aerian de va chinuiți de vreo 18 ani precum cu viza!

  24. INCURCATE SUNT … „CAILE” ISTORIEI … din orasul Mariupol …
    Mariupol este un oraș din regiunea Donețk, Ucraina. Orașul este situat pe malul Mării Azov. Fondată în secolul al XVI-lea. Fostele nume: Pavlovsk (1778-1779), Jdanov (Jdanivka) (1948-1989). Din 1989, orașul a primit numele său istoric de Mariupol.

    Mariupol was founded on the site of a former Cossack encampment named Kalmius and granted city rights in 1778. During the late Middle Ages through the early modern period, here taken from the 12th through the 16th century, Mariupol lay within a broader region that was largely devastated and depopulated by the intense conflict among the surrounding peoples, including the Crimean Tatars, the Nogay Horde, the Grand Duchy of Lithuania, and Muscovy. By the middle of the 15th century much of the region north of the Black and Azov Seas was annexed by the Crimean Khanate and became a dependency of the Ottoman Empire. In this region of the Eurasian steppes, the Cossacks emerged as a distinct people in the late fifteenth and early sixteenth centuries. Their independence from governmental and landowner authority attracted and enlisted large numbers of fugitive peasants and serfs fleeing the Polish–Lithuanian Commonwealth and Muscovy. Following the victory of the Russian forces in the war with Turkey, the Treaty of Küçük Kaynarca eliminated the endemic threat from Crimea and thereby terminated the historical justification of Ukraine as a borderland (okraina). After the Russo-Turkish War from 1768 to 1774, the governor of the Azov Governorate, Vasily A. Chertkov, reported that ruins of ancient domakhas (homes) were found in this area. On 29 September 1779, the city of Marianοpol (Greek: Μαριανόπολη) in Kalmius County was founded on the site. De facto title was named after the Greek settlement of Mariampol, a suburb of Bakhchisarai in Crimea. The name was derived from the Hodegetria icon of the Holy Theotokos and the Virgin Mary.

  25. @mishteaux … un oarecare/Amerlocii nu trebuie sa-si pazeasca si ei portavioanele??? Ei e scutiti de medic? In mod indubitabil, NATO si UE vor disparea in viitorul forte, foarte apropriat. Viitorul e deja cu mana pe clanta.

  26. @axon -Romania nu are ce „agresiune militara sa recunoasca”Dupam Tratatul de la Brest-Litovsk/ 3 martie 1918cind Rusia a iesit din razboi ,iar ulterior Tr.de la Buc-Buftea nu a fost semnat niciodata de rege,a fost naulat,intervenția Armatei României în Basarabia în anul 1918 a reprezentat o acțiune militară inițiată și derulată cu mijloace specifice de către Armata României, în spațiul geografic al Basarabiei în intervalul decembrie 1917 – martie 1918. Acțiunea s-a derulat în baza unei înțelegeri între aliații Antantei și a unor cereri de ajutor militar din partea Guvernului Republicii Democratice Moldovenești, Sfatul Țării a votat o moțiune prin care aproba unirea fără condiții cu România,la 27 noiembrie 1918 „În urma Unirii cu România-Mamă a Bucovinei, Ardealului, Banatului și a ținuturilor ungurești, locuite de Români, în hotarele Dunării și Tisei, Sfatul Țării declară că Basarabia renunță la condițiunile de unire, stipulate în actul de la 27 martie, fiind încredințată că în România tuturor Românilor regimul curat democratic este asigurat pe viitor. Sfatul Țării, în preziua Constituantei române care se va alege după votul universal, și rezolvând chestia agrară după nevoile și cererile poporului, anulează celelalte condițiuni din actul Unirii din 27 martie și declară Unirea necondiționată a Basarabiei cu România-Mamă.”Tratatul pentru recunoașterea unirii Basarabiei cu România s-a semnat la 28 octombrie 1920, la Paris, de Consiliul ambasadorilor Imperiului britanic, Franței, Italiei și Japoniei, pe de o parte și ai României, pe de altă parte.Se recunoaște României suveranitatea asupra teritoriului basarabean, cuprins între Prut, Nistru, vechea graniță a Bucovinei și Marea Neagră. Articolul 9 al Tratatului anunță că părțile contractante vor invita Rusia să adere la acest Tratat, de îndată,Rusia s-a menținut în atitudinea de nerecunoaștere a actului unirii.

  27. Despre Bucovina cea ROMANEASCA (I)
    Bucovina aparținea Imperiului Habsburgic (austriecilor), prin pacea de la Kuciuc-Kainargi, in urma razboiului ruso-turc din 1774 („de facto”; iar „de jure” în urma convenției dintre turci și austrieci din 26 aprilie/7 mai 1775), când acesta o obținuse prin intermediul mitelor ambasadorului său la Istanbul, Franz Maria Thugut, de la Imperiul Otoman. La 13 februarie 1848, înaintând un memorandum conducerii imperiale vieneze, o delegație a bucovinenilor cere mai multă autonomie în cadrul unirii sub coroana Austriei și crearea unui ducat românesc. Astfel, la 4 martie 1849, ei obțin un statut de autonomie a Bucovinei în Imperiul Austriac, iar la titlurile imperiale ale împăratului Franz Josef se adăugă și acela de Mare Duce al Bucovinei. Este creată Dieta ducatului Bucovinei, care se întrunește pentru prima oară la 6 aprilie 1861. În cadrul acestei instituții erau reprezentate toate minoritățile, iar românii dețineau MAJORITATEA. Președintele dietei, Eudoxiu Hurmuzachi, devine astfel mareșal al Bucovinei.

  28. Despre Bucovina cea ROMANEASCA (II)
    În decursul lunii noiembrie 1918, la sfârșitul Primului Război Mondial, în timp ce Austro-Ungaria se recunoaște înfrântă pe data de 3 noiembrie, românii și ucrainenii din Ducatul Bucovinei revendică simultan unirea ținuturilor unde erau majoritari. O INTREBARE: Ce are limba ROMANEASCA (limba de sorginte LATINA, dar de tip SATEM) cu limba SLAVA/ukrainiana ???.
    Pe 12/25 octombrie 1918, la Cernăuți a fost înființat Comitetul Regional Ucrainean, avându-l președinte pe Omelian Popowicz, cu scopul de a reprezenta Bucovina în Rada Națională Ucraineană. Pe 19 octombrie/1 noiembrie 1918, la Liov (Galiția), Rada Națională Ucraineană a proclamat Republica Populară a Ucrainei Occidentale. Noul stat revendica și partea de nord-vest a Bucovinei, cu orașele Cernăuți, Storojineț și Siret.
    În replică, pe 14/27 octombrie 1918, la inițiativa lui Sextil Pușcariu și Iancu Flondor, la Cernăuți a fost convocată o adunare națională română numită „Adunarea Constituantă”, care, sub președinția fruntașului Dionisie Bejan, a ales un Consiliu Național format din 50 membri din toate județele și păturile sociale, avându-l ca președinte pe Iancu Flondor. Pe 21 octombrie/3 noiembrie, Comitetul Regional Ucrainean a organizat o amplă adunare publică la Cernăuți care a cerut ca Bucovina să fie alipită Ucrainei , revendicând aproximativ două treimi din teritoriul Bucovinei; pe 24 octombrie/6 noiembrie, a preluat „de facto” puterea în partea ucraineană a Bucovinei, inclusiv în orașul Cernăuți, unde trupele ucrainene au ocupat edificiile publice, în timp ce „de jure” Bucovina era încă sub autoritatea guvernatorului austriac Josef Ezdorf.

  29. Despre Bucovina cea ROMANEASCA (III)
    Pe 29 octombrie/11 noiembrie, la solicitarea Consiliului Național Român, Divizia 8 Română condusă de generalul Iacob Zadik, din cadrul Corpului 4 Armată, comandat de generalul Nicolae Petala, a intrat în Bucovina, în Cernăuți. „pentru a ocroti viața, avutul și libertatea locuitorilor de orice neam și credință împotriva bandelor de criminali care au început opera lor de distrugere”. După 11 noiembrie, unitățile armatei române au trecut râul Prut și au luat sub control întregul teritoriu al Bucovinei, dar și partea de nord-vest a județului Hotin, aflată până atunci sub ocupație austriacă. Este de menționat că România a trimis trupe în Bucovina numai după ce a primit asentimentul Aliaților prin telegrama din 6 noiembrie 1918. Decizia de intrare a trupelor române în Bucovina a fost luată în 6 noiembrie. Trupele ucrainiene au părăsit orașul Cernăuți, fără a trage un singur foc, retrăgându-se spre Galiția unde aveau loc lupte grele între polonezi și ucrainieni (la 9 noiembrie 1918), iar uzurpatorii și susținătorii lor, care au impus regimul ucrainean, au abandonat puterea și au fugit din Cernăuți.
    La 15/28 noiembrie, Consiliul Național Român convoacă Congresul General al Bucovinei, care s-a ținut în Sala Sinodală a Palatului Mitropolitan din Cernăuți sub președinția lui Iancu Flondor. Congresul a votat în unanimitate, cu sprijinul majorității reprezentanților germani și polonezi, unirea cu România. Majoritatea reprezentanților ucraineni și evrei bucovineni au refuzat să participe la ședința Congresului General al Bucovinei, pe care îl socoteau nereprezentativ.

  30. Despre Bucovina cea ROMANEASCA (IV)
    Din declaratia REunirii Bucovinei cu tara mama … ROMANIA … cea VORBITOARE de limba ROMANEASCA:
    „După sforțări și jertfe uriașe din partea României și a puternicilor și nobililor ei aliați, s-au întronat în lume principiile de drept și umanitate pentru toate neamurile și când în urma loviturilor zdrobitoare monarhia austro-ungară s-a zguduit din temeliile ei și s-a prăbușit și toate neamurile încătușate în cuprinsul ei și-au câștigat dreptul la libera hotărâre de sine, cel dintâi gând al Bucovinei dezrobite se îndreaptă către Regatul României, de care întotdeauna am legat nădejdile dezrobirii noastre. De aceea, noi, Congresul General al Bucovinei, întrupând suprema putere a Țării și fiind învestit singur cu puterea legiuitoare, în numele suveranității naționale, hotărâm: unirea necondiționată și pentru vecie a Bucovinei în vechile ei hotare, până la Ceremuș, Colacin și Nistru, cu Regatul României.”

  31. Despre Bucovina cea ROMANEASCA (ISTORIC) …
    Bucovina (în germană Buchenland = Țara fagilor), devenită Ducatul Bucovinei în Imperiul Austriac (germană Herzogtum Bukowina), este o regiune istorică ce cuprinde un teritoriu de 10.441 km² care acoperă zona adiacentă orașelor Cajvana, Câmpulung Moldovenesc, Gura Humorului, Frasin, Milișăuți, Rădăuți, Siret, Solca, Suceava, Vatra Dornei și Vicovu de Sus din România, precum și Cernăuți, Cozmeni, Zastavna, Vășcăuți pe Ceremuș, Vijnița, Sadagura și Storojineț din Ucraina.

    Bucovina a căpătat o identitate distinctă de Moldova după ce zona a fost anexată de Monarhia Habsburgică în 1774.

  32. Despre Bucovina (ISTORIC) (II)
    Bucovina aparținea Imperiului Habsburgic (austriecilor), prin pacea de la Kuciuc-Kainargi, in urma razboiului ruso-turc din 1774 („de facto”; iar „de jure” în urma convenției dintre turci și austrieci din 26 aprilie/7 mai 1775), când acesta o obținuse prin intermediul mitelor ambasadorului său la Istanbul, Franz Maria Thugut, de la Imperiul Otoman. La 13 februarie 1848, înaintând un memorandum conducerii imperiale vieneze, o delegație a bucovinenilor cere mai multă autonomie în cadrul unirii sub coroana Austriei și crearea unui ducat românesc. Astfel, la 4 martie 1849, ei obțin un statut de autonomie a Bucovinei în Imperiul Austriac, iar la titlurile imperiale ale împăratului Franz Josef se adăugă și acela de Mare Duce al Bucovinei. Este creată Dieta ducatului Bucovinei, care se întrunește pentru prima oară la 6 aprilie 1861. În cadrul acestei instituții erau reprezentate toate minoritățile, iar românii dețineau MAJORITATEA. Președintele dietei, Eudoxiu Hurmuzachi, devine astfel mareșal al Bucovinei.

  33. Despre Bucovina (ISTORIC) … (I)
    Bucovina (în germană Buchenland = Țara fagilor), devenită Ducatul Bucovinei în Imperiul Austriac (germană Herzogtum Bukowina), este o regiune istorică ce cuprinde un teritoriu de 10.441 km² care acoperă zona adiacentă orașelor Cajvana, Câmpulung Moldovenesc, Gura Humorului, Frasin, Milișăuți, Rădăuți, Siret, Solca, Suceava, Vatra Dornei și Vicovu de Sus din România, precum și Cernăuți, Cozmeni, Zastavna, Vășcăuți pe Ceremuș, Vijnița, Sadagura și Storojineț din Ucraina.
    Termenul bucovina ca nume comun, în sensul de pădure de fagi, apare prima dată într-un document emis de domnul Moldovei, Roman I Mușat, la 30 martie 1392, prin care dăruiește lui Ionaș Vitezul trei sate, aflate pe apa Siretului, „în sus până la bucovina cea mare, pe unde se arată drumul de la Dobrinăuți…”
    Este de menționat un document timpuriu, tratatul încheiat între împăratul Sigismund și regele Poloniei Vladislav Iagello în care se consemnează: „Quod sylvae majores Bukovina dictae incipiendo ab Montibus seu ab Alpibus Regis Hungariae, inter candem Terram Moldaviae , et Terram Sepenycensem situtae, penes Sereth protendendes se ad aliam sylvam minorem Bukovina dictam, usque ad fluvium Pruth, debent per medium dividi seu dimidari.” Numirea are în vedere două păduri: Bucovina mare și Bucovina mică , care se întindeau în Țara de Sus a Moldovei.

    Bucovina a căpătat o identitate distinctă de Moldova după ce zona a fost anexată de Monarhia Habsburgică în 1774.

  34. Despre Bucovina (I)
    Bucovina aparținea Imperiului Habsburgic (austriecilor), prin pacea de la Kuciuc-Kainargi, in urma razboiului ruso-turc din 1774 („de facto”; iar „de jure” în urma convenției dintre turci și austrieci din 26 aprilie/7 mai 1775), când acesta o obținuse prin intermediul mitelor ambasadorului său la Istanbul, Franz Maria Thugut, de la Imperiul Otoman. La 13 februarie 1848, înaintând un memorandum conducerii imperiale vieneze, o delegație a bucovinenilor cere mai multă autonomie în cadrul unirii sub coroana Austriei și crearea unui ducat românesc. Astfel, la 4 martie 1849, ei obțin un statut de autonomie a Bucovinei în Imperiul Austriac, iar la titlurile imperiale ale împăratului Franz Josef se adăugă și acela de Mare Duce al Bucovinei. Este creată Dieta ducatului Bucovinei, care se întrunește pentru prima oară la 6 aprilie 1861. În cadrul acestei instituții erau reprezentate toate minoritățile, iar românii dețineau MAJORITATEA. Președintele dietei, Eudoxiu Hurmuzachi, devine astfel mareșal al Bucovinei.

  35. @ doru popescu (11.28)..MULTUMIRI si BRAVO pentru meritosul articol istoric despre Bucovina. O lectie de istorie,de la un intelectual.!

  36. asa caun axon … si-a pierdut legatura cu celelate celule nervoase … devenind doar o excrescenta maligna …

    AXÓN, axoni, s. m. (Anat.) Prelungire a neuronului. – Din fr. axone.
    sursa: DEX ’09 (2009)

    EXCRESCÉNȚĂ, excrescențe, s. f. Formațiune rezultată în urma unei creșteri tisulare în exces, realizând denivelări pe anumite suprafețe (polip, vegetații, neg etc.). – Din lat. excrescentia. Cf. fr. excroissance.
    sursa: DEX ’09 (2009)

    MALÍGN, -Ă, maligni, -e, adj. (Despre boli sau procese patologice) De natură gravă, care evoluează spre agravare. (Rar) Înclinat spre rău, care face rău. [Var.: (înv.) malín, -ă adj.] – Din lat. malignus. Cf. fr. malin.
    sursa: DEX ’09 (2009)

  37. @Myseby sunt buni si dintr-astia ca tine(cu vitejie neasemuita in conflicte contactless) altfel cine-ar mai fi in prima linie? Ca restul spun pas. Nu stiu cum te lasa inima sa nu fii alaturi de camarazii tai din Mariupol. Macar ti-ai tras si tu pe tine un tricou verde nazi cand ai postat, macar atat?

  38. -~OPRIȚI RĂZBOIUL! DREPT SAU NEDREPT OPRIȚI-L! PATRIARHII ÎN FRUNTE CU MITROPOLIȚII,CU EPISCOPII,CU PROTOPOPII, CU PREOȚII DE PAROHIE,CU STUDENȚII TEOLOGI,CU SEMINARIȘTII,CU PROFESORII ,CU STAREȚII,MĂICUȚELE ȘI CĂLUGĂRII CU MIRENII CREDINCIOȘI—CU CRUCI ȘI PATRAFIRE,CU MITRE ȘI CÂRJE,CU ICOANE -IEȘIȚI ÎN STRĂZI ȘI PE ULIȚE :CEREȚI– PACE-PACE-PACE! E PREA MULTĂ SUFERINȚĂ ,DISTRUGERE,MOARTE ȘI PREA MULTĂ MANIPULARE,MINCIUNĂ,IPOCRIZIE !!IEȘIȚI OAMENI A LUI DUMNEZEU ȘI CEREȚI DUMNEZEULUI CERESC –PACE,PACE!!!

  39. ~OPRIȚI RĂZBOIUL! DREPT SAU NEDREPT OPRIȚI-L! PATRIARHII ÎN FRUNTE CU MITROPOLIȚII,CU EPISCOPII,CU PROTOPOPII, CU PREOȚII DE PAROHIE,CU STUDENȚII TEOLOGI,CU SEMINARIȘTII,CU PROFESORII ,CU STAREȚII,MĂICUȚELE ȘI CĂLUGĂRII CU MIRENII CREDINCIOȘI—CU CRUCI ȘI PATRAFIRE,CU MITRE ȘI CÂRJE,CU ICOANE -IEȘIȚI ÎN STRĂZI ȘI PE ULIȚE :CEREȚI– PACE-PACE-PACE! E PREA MULTĂ SUFERINȚĂ ,DISTRUGERE,MOARTE ȘI PREA MULTĂ MANIPULARE,MINCIUNĂ,IPOCRIZIE !!IEȘIȚI OAMENI A LUI DUMNEZEU ȘI CEREȚI DUMNEZEULUI CERESC –PACE,PACE!!!

  40. @Anonim: Macron joaca foarte prost, si-n nici un caz „pentru tara lui”. Pion 100% SUA. Vezi si vinderea Alstom (brevete nucleare) SUA, care-l revând Frantei la un pret dublu si cu brevetele atomice devenite ale lor. În ce ma priveste, dorindu-i sa piarda alegerea prezidentiala: în ciuda sondajelor (despre care se aude c-ar fi organizate de-o ruda de-a nevesti-sii, care-ar fi la un institut), individul având prea multe segmente ale populatiei care-l detesta, de care s-a facut urât. Sa vedem. Daca, adica, vorba lui de Gaulle, „francezii” tot „vitei” or fi ramas.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.