Maestrul Radu Beligan şi nestăvilita-i energie

Cel mai longeviv actor şi regizor al istoriei teatrului românesc, maestrul Radu Beligan, nu poate sta nicio clipă departe de scenă. La cei 93 de ani nu are astâmpăr, pentru că, aşa cum spunea însuşi creatorul memorabilului Rică Venturiano din „O noapte furtunoasă”: „Singurul lucru care ne îngăduie să privim fără dezgust lumea în care trăim este frumuseţea cu care anumiţi oameni o creează, din timp în timp, pornind de la haos”.

Recenta sa premieră de la Centrul Cultural pentru UNESCO „Nicolae Bălcescu”, comedia romantică „Nimeni nu-i perfect”, de Simon Williams, e un exemplu al excelenţei sale artistice. Inteligenţa brici a maestrului, rafinamentul său estetic, umorul de cea mai bună calitate sunt reprezentate din plin în această spumoasă piesă a autorului englez contemporan, inspirat tălmăcită de Mona Radu. O cavalcadă de qui pro quo-uri, răsturnări de situaţii, replici scânteietoare stârnesc râsul şi descreţesc minţile şi sufletele spectatorilor. Dar cine sunt personajele care ne vorbesc fără mânie despre resursele noastre infinite de duioşie şi tandreţe? Un statistician abandonat de soţie, pentru că-i prea plicticos, pus în situaţia de a-şi creşte singur fiica adolescentă, un tată care în ciuda vârstei înaintate are tot felul de aventuri amoroase şi o editoare plină de farmec. Pentru a-şi întreţine familia, el scrie în orele libere, pe ascuns, romane siropoase în speranţa că vor fi publicate şi îi vor rotunji bugetul. După numeroase încercări ratate, pare că soarta îi surâde. Ultimul său roman este reţinut de o editură, dar cu o singură condiţie: lucrarea trebuie semnată de o femeie. Şansa lui se transformă într-un coşmar. Editoarea doreşte s-o întâlnească pe autoare pentru a-i înmâna personal premiul de 50.000 de lire sterline. Soluţia? Statisticianul se travesteşte într-o femeie ciudată, plină de hachiţe şi misterioasă. Numai că el se îndrăgosteşte de tânăra şi frumoasa editoare, spre surprinderea fiicei şi a tatălui. În ceea ce priveşte distribuţia, maestrul a ales perfect. În rolul statisticianului l-a distribuit pe unul dintre cei mai talentaţi actori ai tinerei generaţii de la Naţionalul bucureştean, Silviu Biriş, pe care-l cunoaşte foarte bine şi căruia i-a prevăzut o carieră de invidiat. De altfel, pe scena Naţionalului bucureştean joacă împreună în spectacolul „Egoistul”. Pentru încântătoarea editoare s-a oprit asupra Andreei Şofron, actriţă a Teatrului Nottara, iar pentru rolul adolescentei a ales-o pe Florentina Ţilea, una dintre noile achiziţii ale primei scene. Iar bătrânul şi năstruşnicul tată este nimeni altul decât Ştefan Radof, prietenul de-o viaţă al maestrului Radu Beligan. În spectacol apare şi copilul Andreea Maria Popescu, nepoata maestrului.

Divertismentul cel mai pur

Actorii au fost fericiţi când au aflat că vor repeta cu maestrul Beligan. Este o şansă unică să poţi sta în preajma acestui maestru, să-i asculţi sfaturile, argumentaţiile teoretice şi, mai apoi, să-i demonstrezi că ai înţeles exact ce şi-a dorit de la tine. Aşa a funcţionat echipa strânsă în jurul lui Radu Beligan, iar repetiţiile au fost un prilej de desfătare intelectuală. Pentru Cristian Şofron, directorul Centrului Cultural UNESCO „Nicolae Bălcescu”, această premieră este visul oricărui manager de teatru.

Indiscutabil, „Nimeni nu-i perfect” e o reuşită a stagiunii 2010-2011 şi un reper pentru acest centru care se încăpăţânează să reziste şi să-şi facă un nume în peisajul nostru teatral. Merită să vă faceţi timp să vă bucuraţi de acest regal artistic. El va avea câteva reprezentaţii la Palatul Naţional al Copiilor, iar în 4 martie, la Centrul Cultural UNESCO „Nicolae Bălcescu”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Irina Budeanu 22 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.