Mafia deșeurilor, lovită de DIICOT: O caracatiță de proporții

Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) – Serviciul Teritorial Timişoara împreună cu poliţişti din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Timişoara efectuează, duminică, 44 de percheziţii domiciliare, pe raza judeţelor Arad, Bihor, Hunedoara, Alba, Sibiu, inclusiv la sediile şi punctele de lucru ale unor persoane juridice, într-un dosar penal privind săvârşirea infracţiunilor de constituirea unui grup infracţional organizat, contrabandă în formă calificată, complicitate la contrabandă în formă calificată, fals în înscrisuri sub semnătură privată şi uz de fals.

Potrivit DIICOT, începând cu anul 2021, în zona de vest a ţării (judeţele Timiş, Arad, Bihor şi Hunedoara) precum şi în municipiul Bucureşti, mai multe persoane s-au constituit într-un grup infracţional organizat, specializat în introducerea fără drept în ţară de deşeuri provenite din spaţiul intracomunitar în scopul obţinerii de beneficii financiare substanţiale.

Sursa citată arată că deşi, potrivit OUG nr. 195/2005, privind protecţia mediului „Introducerea pe teritoriul României a deşeurilor de orice natură, în scopul eliminării acestora, este interzisă”, sub pretextul efectuării unor operaţiuni de valorificare sau reciclare, membrii grupului infracţional, pe fiecare palier sau nivel de execuţie, au acţionat pentru introducerea ilegală în ţară a deşeurilor, punând astfel în pericol sănătatea populaţiei şi mediul înconjurător.

„Aceştia au profitat şi de faptul că în România preţul de procesare şi reciclare a deşeurilor (80 lei/tona), este unul dintre cele mai mici din Uniunea Europeană urmărind astfel să obţină în mod facil câştiguri financiare importante”, menţionează DIICOT.

Pe primul palier al grupului s-au aflat intermediarii sau brokerii de deşeuri, care s-au ocupat de importuri de deşeuri, disimulate ca făcând parte din categoria celor care pot fi supuse reciclării sau valorificării. Importurile s-au efectuat de la societăţi comerciale din mai multe ţări europene, iar disimularea s-a realizat şi prin falsificarea documentelor însoţitoare în care s-au făcut menţiuni nereale în sensul că materialele transportate fac parte din categoria celor care pot fi supuse recuperării sau reciclării.

Cel de al doilea palier al grupului infracţional a fost reprezentat de transportatori români, care s-au deplasat la sediile sau punctele de lucru ale firmelor comunitare, de regulă în Italia, unde au procedat la încărcarea deşeurilor în vederea reciclării sau recuperării în ţară. Actele de transport şi documentele însoţitoare au fost întocmite cu menţiuni nereale, potrivit cărora deşeurile încărcate vor fi supuse operaţiunilor de valorificare sau recuperare.

„Pentru a reduce cheltuielile cu procesarea deşeurilor, cei mai mulţi operatori comunitari au procedat la colectarea nediferenţiată (pe categorii) a deşeurilor şi încărcarea mijloacelor de transport ale transportatorilor români cu deşeuri care nu puteau face obiectul recuperării sau reciclării sau cu deşeuri municipale, fapt interzis de normele europene precum şi de legislaţia naţională. Astfel, ignorând cu bună ştiinţă prevederile OUG nr. 92/2021 privind regimul deşeurilor, transportatorii români, au încărcat, transportat şi introdus în ţară deşeuri care nu puteau face obiectul reciclării”, mai arată DIICOT.

Pe cel de-al treilea palier al grupării s-au aflat administratorii şi societăţile care au ca obiect de activitate valorificarea sau reciclarea deşeurilor.

DIICOT precizează că membrii grupului infracţional organizat au acţionat pentru a ascunde trasabilitatea deşeurilor prin atestarea nereală în documentul informativ însoţitor pentru transporturile de deşeuri, a instalaţiei de reciclare sau recuperare şi a operaţiunii de recuperare la care urma să fie supus deşeul.

De asemenea, în unele situaţii, deşi încărcătura era formată din deşeuri, transportatorii cu sprijinul intermediarilor, au atestat în mod nereal în documentele însoţitoare că transportă materie primă, astfel că s-au prezentat la intrarea în ţară, în punctele de trecere a frontierei în care nu activau funcţionarii de mediu, încălcând astfel prevederile Ordinului nr. 1736/2022 din 27 iunie 2022 cu privire la raportarea introducerii în ţară de deşeuri în Sistemul informatic de asigurare a trasabilităţii deşeurilor (SIATD) şi prevederile Ordinul nr. 831/49/2022 cu privire la punctele de trecere a frontierei de stat obligatorii pentru transferurile comunitare de deşeuri.

După introducerea nelegală în ţară a deşeurilor membrii grupului infracţional au acţionat pentru ştergerea urmelor infracţiunii de contrabandă calificată, procedând la influenţarea trasabilităţii pentru a ascunde provenienţa deşeurilor şi la transportarea lor la diferite societăţi care deţineau instalaţii de reciclare sau recuperare.

DIICOT menţionează că, pe parcursul activităţii de urmărire penală, au fost depistate 57 de astfel de transporturi, însumând cantitatea de peste 1.500 de tone de deşeuri. Pentru alte transporturi depistate la intrarea în ţară, nu a fost permis accesul pe teritoriul României.

„Pentru a reduce riscul de a fi descoperiţi de organele de control, transportatorii au acţionat numai la finele săptămânii şi de regulă noaptea, încercat să profite de oboseala acumulată de cei care efectuează controalele şi de faptul că în acele intervale orare funcţionarii de mediu lipsesc din punctele de trecere a frontierei, urmând să fie sesizaţi de poliţiştii de frontieră în cazul unor bănuieli cu privire la neconformitatea transporturilor”, indică DIICOT.

La sediul DIICOT – Serviciul Teritorial Timişoara vor fi conduse un număr de aproximativ 40 persoane, în vederea audierii.

Activităţile sunt realizate cu sprijinul poliţiştilor din cadrul Brigăzilor de Combatere a Criminalităţii Organizate Cluj, Oradea, Alba Iulia, Serviciilor de Combatere a Criminalităţii Organizate Arad, Hunedoara şi Sibiu, specialiştilor din cadrul ANAF şi comisarilor Gărzii Naţionale de Mediu.

Acţiunea beneficiază de sprijinul jandarmilor din cadrul Grupărilor Mobile de Jandarmi Timişoara şi Cluj şi Inspectoratelor Judeţene de Jandarmi Arad, Bihor, Alba şi Sibiu.

Pe parcursul investigaţiilor şi cercetărilor efectuate, Inspectoratul General al Poliţiei de Frontieră a acordat sprijin prin ITPF Oradea, STPF Borş şi STPF Nădlac. Suportul de specialitate a fost asigurat de către Biroul Tehnic şi de Criminalistică din cadrul DIICOT şi Direcţia Operaţiuni Speciale din Poliţia Română.

DIICOT precizează că pe întreg parcursul procesului penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile şi garanţiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum şi de prezumţia de nevinovăţie.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1

16 Comentarii

  1. cautati in curtea lui basescu si acolitii, ramasi in sectorul 6… regii gunoaielor functioneaza bine-merci chiar in primariile de sector.

  2. Incepe Alina sa trimita potera si in judetele interzise ca Sibiul,Alba si Bihorul. Este semnul clar ca duduia nu este subordonata baietilor destepti ca multi din cei dinaintea sa. In istoria sa DIICOT nu a fost mai activ ca acum. Luau salariile nesimtite lustruind scaunele cu dosurile lor grase. Deci se poate.

  3. Cateva intrebari cu subanteles:
    1. De ce Bolos a fost mutat de la dezvoltare(religie= impirtort gratuit deseuri=gunoi import) la finante?
    2. De ce nu a fost eliminat din functia politica daca pe primul loc e biserica cu religia lui?
    3. Cat a decartat financiar pentru a fi numit in functie?
    4. La cine au ajuns donatiile din import fara taxa la granita si la stat pentru ajutoare(deseuri)?
    5. Nu cumva zona de nord-vest si vest a Romaniei e importator 99% de orice pentru Romania😏?
    6. De ce acestor firme cu baza in relgia baptista si iehova nu li se impune taxe si impozite pentru aceste uriase si masive importuri de orice in Romania? Toata tara e coplesita de aceste magazine care put de esti obligat sa treci strada pe unde nu e marcaj, si ce preturi uriase! Nu am intrat si nu intru in aceste bombe infecte, prefer vechituri personale daca nu e nou din comert.
    Concluzie: atata timp cat capul religiei este in conducerea tarii, se scot toti👍 cu o amenda contestata in justitie si raman cu liber la importuri de orice.

  4. MINISTERUL MEDIULUI…U.D.M.R…GARDA DE MEDIU HALESTE PARALE DE CRAPA DE ZECI DE ANI…PUTORI SI HOTI..HOTIILE ORGANIZATE MAFIOT SI TRANSNATIONAL…IN PORTUL CONSTANTA SOSESC SI CONTAINERELE CU GUNOAIE SI DROGURILE….CINE STAPANESTE PORTUL CONSTANTA? BASESCU SI AI LUI…SA NU IL UITAM PE MIRON MITREA PREACURATUL ….MAZARE, MAZARE…AI CREZUT CA MITREA E NEMURITOR SI VESNIC?! LIDER DE SINDICAT MANIVELA…SOFERACHE! MAFIOZZO! UNUL DIN SEFII DIICOT A FOST CIRACUL ELENEI UDREA…ACUM E CONSILIER LA D.N.A. SPALATORII DE TRAFICANTI…MARIUS IACOB, CERBU, CHICIU…CLAUDIA ROSU..TULUS, PAPICI…AVERI DE AVERI…DIN CE??! MANEVRE CU ANCHETE SI DOSARE..

  5. In Timis si in judetele din jur fac legile carpacii iar in Sibiu stie tot globul de poporul regelui sibian. Interesant este ca Marele Rachitele al Bocului este ocolit de ancheta desi acolo este cea mai mare poluare, mai exact putoare.

  6. O mare lovitura a DIICOT! Oare ? Dar pana acum , de 30 de ani, ce-ati facut? N-ati stiut , n-ati cunoscut , nici pe acolo n-ati trecut! Cum de v-ati deranjat tocmai acum? Asta este , cu adevarat, un miracol! @ION votez cu tine!

  7. Astia sunt alti banditi locali care au jefuit si nenorocit economic Romania si care au finantat si finanteaza atacurile marsave impotriva liderilor PSD, Dragnea, Dancila, etc. cum odinioara in anii 1990-2004, au facut marii banditi nationali, hotii de cisterne de carburanti din rafinarii/conducte si fier vechi de la Brazi, Navodari, Sidex Galati, etc. Astia-s marii banditi, si altii ca ei, „nestiuti si necunoscuti”, deveniti multimilionari, iar Romania si poporul roman in faliment, in aplauzele si uralele bestiilor purtatoare de Care alegorice prin Piata Victoriei, cu spanzurati imbracati in zeghe si spanzuratori. Treziti-va…?!

  8. Un petic scos la vedere dintro mare imensa de escroci. Nu ajunge o maciuca, trebuie un ditamai buzdugan care sa opreasca inclusiv legea cu dedicatie!

  9. ÎN 2021 ERA DICOT? DACĂ ERA ,CE FĂCEA ȘI SALAR LUA? DAR CEI DE LA MEDIU CARE MĂ AMENDEAZĂ DACĂ APRIND UN SNOP DE COCENI? DE CE NU INTRAU DEȘEURI ȘI PE VREMEA ODIOSULUI?

  10. Aceiasi mafie si in jocurile de noroc. Banii se duc in banci straine.

  11. Oricum la câtă mizerie e în Timiș câteva tone în plus de gunoi extern nu se mai simte.Probabil că România e cea mai mizeră țară europeană. Gunoiul aruncat în parcări ,pe cursul apelor și la marginea pădurilor din care se hrănesc cohorte de câini vagabonzi (căci cu siguranță avem cei mai mulți câini de pe planetă pe cap de locuitor)e de- a dreptul un brend de țară alături de ,,lucrul bine făcut”.

  12. Ia stati cuminti, ca vine ” sociologul ” Duminica si cere programe de integrare pentru ” edfavorizatii ” care se ocupa de fier vechi, gunoaie si ciordeli. Importanti sunt cei din spatele mafiotilor, baietii cu ochi albastri, nelipsiti din orice afacere.

  13. E o mafie de zeci de ani , dicot face doar show. E o mafie și cu reciclarea deșeurilor dar acolo dicot nu face nimic. E doar circ mediatic

  14. Bună!
    Este o ACTIVITATE criminală!
    10-15 ani de puscarie!
    De ce nu se da OUG care sa interzica astfel de importuri? DE CE?

  15. Dar de navele cu gunoiul din orasul Napoli ce ajungeau in portul Constanta din vremea grevei mafiei calabreze, nu stie DIICOT-ul nimic ? Sau SRI, SIE si alte Directii Vamale si institutii de parazitat pe poporul roman ?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.