Mai sunt câteva zile până la un colaps al sistemului bancar

Nu o spunem noi, o spune un expert al uneia dintre cele mai mari bănci din lume: Willem Buiter, economist șef la Citigroup Inc.

Cuvinte precum faliment sau colaps financiar încep să fie rostite de tot mai mulți de oameni aflați în funcții importante, iar mesajele sunt receptate de instituții de presă prestigioase.

Buiter a declarat la Bloomberg TV că poate fi o chestiune de zile până la un catastrofă financiară în Europa.

„Timpul trece foarte repede. Cred că avem la dispoziție câteva luni, care ar putea fi câteva săptămâni sau chiar zile, până la un faliment necesar al unei țări precum Spania sau Italia, faliment ce ar putea trage după sine tot sistemul bancar al Europei și pe cel nord-american. Așa că trebuie să acționăm acum”, a spus oficialul Citigroup.

O armă cu care Europa ar putea lupta împotriva riscului ar fi majorarea fondului de stabilitate financiară la nivelul de 3.000 de miliarde de euro. În mod sigur acest lucru nu se va întâmpla din cauza neconcordanțelor politice.

Sistemul financiar actual, marcat de datoriile băncilor din Europa, nu mai poate rezista pe termen lung, ceea ce presupune că un sistem nou va trebui să îl înlocuiască, posibil în 10 ani, a declarat directorul Swedbank pentru sustenabilitate, Staffan Dahlbeck.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.