Manualele digitale pică testul tabletei

Manualele digitale nu au trecut proba tabletei. Digi24 le-a supus testului esenţial, cel al lecturii. Astfel, în cazul unora au fost detectate defecţiuni pentru buna funcţionare a învăţământului digital, potrivit televiziunii de știri. Dezvinovăţirile oficiale de la Bucureşti nu se aud în restul României, unde elevii, în majoritate, sunt lipsiţi de tablete.

„Nu se vede textul, efectiv. Copilul nu are nicio şansă să vadă ce scrie acolo”, spune dezvoltatorul de aplicaţii mobile Alex Dumitru, care a testat un astfel de manual.

Acesta este verdictul unui test simplu: deschiderea pe o tabletă a unui manual de matematică disponibil pe site-ul Ministerului Educaţiei.

„Sunt concepute în aşa fel încât să funcţioneze pe PC, dar nu s-a luat în calcul foarte mult varianta pentru tablete şi telefoane”, explică Alex Dumitru.

„Prin caietul de sarcini ni s-a cerut ca manualele digitale să poată fi utilizate atât pe telefoanele mobile inteligente, cât şi pe tablete”, spune Costin Diaconescu, reprezentantul unei edituri.

Testul relevă şi alte defecţiuni, conform sursei citate.

„Ar fi aici o problemă, pentru că nu se adaptează ecranului. Vedeţi? Ele sunt făcute conform cerinţelor caietului de sarcini. Dacă aţi răsturna, probabil că se poate”, spune Ana Munteanu, reprezentantul unei edituri.

Nu în ultimul rând, unele filmuleţe sau înregistrări audio nu se deschid.

De vină ar fi timpul scurt pe care l-au avut la dispoziţie pentru dezvoltarea aplicaţiilor, spun editorii.

Au avut la dispoziţie 45 de zile pentru a digitiza tot conţinutul, pentru a produse video, audio”, spune Cristian Dinu, reprezentantul unei edituri.

După părerea mea, starea de lucru curentă nu încurajează un proces foarte rapid, în condiţiile în care el nu este corect şi complet pregătit”, spune Marian Staş, expert în educaţie.

Procesul de digitalizare a şcolilor continuă. Manualele digitale pot fi accesate deja pe site-ul Ministerului Educaţiei, iar varianta tipărită a acestora va ajunge în şcoli la sfârşitul acestei luni.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.