Marea corupție: Germania, Olanda, Danemarca…

Totalul prejudiciilor pe care le-a anchetat DNA de la înființare până în prezent nu însumează cât a fost obligată o singură bancă olandeză (ING) să plătească după ce a fost dezvăluit faptul că spăla bani: 800 de milioane de euro.

Dar imaginea de țară campioană a corupției o poartă România.

În Danemarca, altă bancă, altă afacere de corupție: 1 miliard de euro amendă.

Dar imaginea de țară campioană a corupției o purtăm noi.

În Germania, scandalul emisiilor de noxe din industria automobilului: amenzi de multe miliarde de euro.

Dar imaginea marii corupții a fost placată pe țara noastră.

În Franța, un fost președinte al țării este anchetat pentru o șpagă electorală de 50 de milioane de euro (dată de un faimos dictator libian).

Dar imaginea de mare corupt o are un politician din țara noastră, care este anchetat pentru un prejudiciu de 20 de mii de euro și pentru niște fonduri europene pe care OLAF le-a cercetat de două ori și n-a găsit nimic în neregulă.

Cum s-a ajuns aici? 54% din românii de azi cercetați sociologic consideră corupția principala problemă a societății noastre. E o problemă de autopercepție, exportată cu mare… succes. E o problemă de mentalitate internă, hrănită zi de zi de o presă locală și internațională profund nerealistă și iresponsabilă.

Cauzele mai profunde ale acestei autopercepții bolnave vin din adânca incultură ideologică a clasei noastre politice, care, nefiind capabilă să-și combată adversarul pe teren doctrinar, își desfășoară „argumentele” exclusiv pe terenul speculațiilor despre corupție. Pe de altă parte, doar acest fel de „argumente” fac rating și, în consecință, sunt promovate de presa românească.

Trăim sub dictatura unui partid unic (acest rating), care creează un om cu adevărat nou: românul halucinat de simplismul explicării tuturor relelor prin corupția din țara sa.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 6
Ioan Buduca 1112 Articole
Author

9 Comentarii

  1. Un exemplu dintr-o suta: cum ar fi fost ca statul roman sa poata recupera paguba produsa de Bancorex? Infiintata in 1968 ca Banca Romana de Comert Exterior si controlata de Securitate, redenumita Bancorex dupa revolutie, a rulat pana in 1999 peste 245 de miliarde de dolari. Dupa faliment, creditele neperformante au fost preluate la datoria publica…

    Noi nu recuperam nimic si nu amendam pe nimeni: iata diferenta fata de occident. In Romania cei care conduc sunt aceiasi cu cei care devalizeaza. Isi dau singuri legi care sa arate negru pe alb ca nu au furat. Controleaza televiziuni si ziare, publica articole din care sa rezulte ca la noi nici nu e coruptie, ca romanii au o „halucinatie” cu privire la coruptie…

  2. nimeni nu a clasificat romania drept o tara corupta in mai mare masura decat alte tari. ingrijorarea comisiei se refera la slabirea luptei impotriva coruptiei.

  3. ce comparatie!
    sa pui in balanta coruptia din intreaga Europa cu jaful pe care-l practica o mafie care a imbracat haine politice este ori rea vointa impanata cu interese personale ori prostie!

    • Da este prea putin spus despre moralitatea unor tari. Nu se discuta de cele doua razboaie mondiale, cand au fost furate/confiscate obiecte de arta/arheologie, aur, utilaje, resursele unor tari. S-a omis sistemul colonial de care s-au eliberat doar aparent de cateva decenii zeci de tari din Africa si Asia. Cine a furat si ucis mai mult in lumea asta? O tara care s-a ocupat cu negotul de sclavi, care a ucis amerindieni ca sa le ia bogatiile este buna, iar victimele lor sunt corupte. India pana dupa al II lea razboi a fost o colonie, un popor chinuit,iar UK s-a imbogatit cu aurul si diamantele ei. Cate obiecte arheologice din muzeele lumii sunt adunate prin jefuirea patrimoniului cultural al unor popoare? De ce sunt la Viena si Budapesta tezaure romanesti, cu ce drept? Jefuirea lumii este o binefacere daca-i savarsita de o mare putere? Asa s-au pervertit si romanii care idolatrizeaza cucerirea romana si pe Traian. Europa ar trebui sa-si recunoasca crimele si sa ceara iertare intregii planete nu sa faca pe moralista.

  4. MdaOrwell,voi sunteti angajati sa fiti vuvuzelele Luptei Anticoruptie,tari de virtute,dar slabi de minte si usor de corupt. Nu cu ulei si peste congelat,rahat!Ci cu iepuroi si malai adevarat ,venit lunar prin PayPal de la Romanii din Strainatate,nu-i asa? Mda,aveti si voi pretentiile voastre,k intelectuali,ce PLM !

  5. Romania a fost clasificata drept o tara corupta de catre tradatori.Ia sa va uitati ce spun europarlamemntarii romani despre lupta impotriva coruptiei cu noile legi.O sa chemam si niste sefi de triburi sa se pronunte asupra noilor legi ale justitiei.Va rog sa va uitati mai atent la discursurile in PARLAMENTUL UE al urmatorilor :MONICA MACOVEI,SIEGFRIED MURESAN,CRISTIAN PREDA,TRAIAN UNGUREANU,etc.si sa vedeti cum denigreaza aceasta tara.Iar coruptia se manifesta incepand de la PRESEDINTE in jos.Vedeti cum a luat sase case din meditatii,cum a reusit sa restituie bunurile GEG catre FDGR ,etc.

  6. Asta este UE, „asociatia” marilor dulai si prigonirea catzeilor , tip Romania! In vecii vecilor nu se va ridica nivelul de trai al romanilor la cel al vesticilor! Pentru ca politica Vestului a fost una certa: „recrutati capii serviciilor si ai magistraturii din Romania si aveti tara la picioare! Cum misca un politician sau un om de afaceri romani, pe el, pe mama lui! Faceti-l corupt si va dispare, chiar daca nu e vinovat”! Vai de mama ta Romanie! Unde ajunsesi, dupa o suta de ani!!

  7. Da. Corect, Buduca. Plus ca, de fiecare data când România e … „corupta”, se mai jefuieste câte-o bijuterie economica de-a Coroanei (monumentele istorice, aurul si-alte bogatii naturale, pamântul, padurile, Marea Neagra …), si lui Fifor îi mai arde de „investitii”de miliarde-n „scuturi” „de aparare”, în timp ce la sate nu-i nici apa curenta, nici curent electric, nu-s nici scoli, nici doctori, nici infirmiere, nici ulite asfaltate, nici mijloace de transport …

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.