Exxon și Petrom și-au rezervat 120 miliarde metri cubi

Marea Neagră are mai mult gaz decât anunțau inițial firmele care îl vor scoate

Transgaz

Operatori economici au rezervat o capacitate de 120 miliarde metri cubi de gaze în punctul de intrare în Sistemul Național de Transport Tuzla, de pe țărm, pe o perioadă de 15 ani, 2021-2035, potrivit datelor Transgaz.

Foarte probabil, deși nemenționat de Transgaz, consorțiul ExxonMobil și Petrom sunt companiile care au rezervat capacitatea, având în vedere că acesta este punctul pe care l-au anunțat ca fiind ieșirea gazelor din largul Mării Negre la țărm, iar 2021 este anul cel mai probabil al începerii producției. Conducta din larg până la țărm va fi construită de operatori, de acolo Transgaz preia gazele și le introduce în SNT.

În cadrul Etapei Angajante a procesului de capacitate incrementală pentru punctul Tuzla desfășurată în perioada 3.05-18.05.2018, a primit cereri angajante de capacitate incrementală pentru punctul de intrare în SNT, preconizat a fi creat în zona localității Tuzla, jud. Constanța, în scopul preluării gazelor naturale din Marea Neagră. SNTGN Transgaz SA anunță că Procesul de rezervare de capacitate incrementală în punctul preconizat de intrare în SNT din Marea Neagră – PM TUZLA – Etapa Angajantă s-a încheiat cu succes“, este anunțul Transgaz.

Valoarea cumulată pe toată perioada ofertată a capacității alocate este de 1.278.084.480 MWh, adică circa 120 miliarde metri cubi, mai mare decât pragul minim cerut de Transgaz, de 1.277.213.582 MWh. „Valoarea cumulată a angajamentelor solicitanților desemnați câștigători este de 2,9 miliarde lei (600 milioane euro), cu 2 milioane lei mai mare decât valoarea actuală a creșterii estimate a venitului permis, asociată capacității incrementale oferite în cadrul acestei proceduri (2.947.346,36 mii lei)“, mai arată Transgaz. Potrivit anexei din comunicat, în fiecare dintre cei 15 ani în cauză, mai puțin 2035, a fost rezervată o capacitate egală de 9.760 Mwh, procentajul de rezervare fiind 100%. Suma menționată de Transgaz la „angajamente“ reprezintă estimarea valorii cumulate a taxelor ce vor fi plătite de companii pentru introducerea în SNT a gazelor ce vor fi extrase din mare.

Ca în visurile lor frumoase…

Dincolo de datele tehnice și de sumele vehiculate, mai importantă este cantitatea de gaze preconizată a fi extrasă și introdusă în SNT de Exxon și Petrom. La 120 miliarde metri cubi, înseamnă, în 15 ani, o medie de 8 miliarde metri cubi anual. Atât Exxon, cât și Petrom estimau rezerve de gaze, în perimetrele pe care le au concesionate pe 49 de ani, cuprinse între 42 și 84 miliarde metri cubi și o producție anuală de 5-6 miliarde metri cubi. Iată că, în documente oficiale, estimările lor actualizate privind doar producția sunt duble față de estimările mai vechi privind rezervele. Cum nu se pot extrage toate gazele dintr-un zăcământ (de obicei, rămân în pământ cel puțin 20%), este de presupus că, la o producție de 120 miliarde metri cubi, rezervele să fie de cel puțin 150 miliarde metri cubi.

Și aceasta, doar în perimetrele Exxon – Petrom. În Marea Neagră, mai există și alte concesiuni gazeifere, una fiind a Black Sea Oil&Gas, o subsidiară a gigantului american Carlyle – rezerve estimate 10 miliarde metri cubi, alta a LukOil – Romgaz, rezerve estimate 30 miliarde metri cubi. În plus, mai există și alte perimetre care urmează a fi scoase la concesiune de ANRM. Abia acum încep să se contureze ca reale estimările pe care, recent, directorul ANRM, Sorin Gal, le făcea cu privire la ce înseamnă Marea Neagră din punctul de vedere al rezervelor. Acesta vorbea despre 200 miliarde metri cubi, din ce știm până acum.

O mare parte din această producție va fi exportată, fie spre Vest, fie spre Ucraina și Bulgaria, întrucât economia României nu are capacitatea de a „înghiți“ un surplus de 8 miliarde metri cubi anual.

Companiile cu concesiuni în mare așteaptă să iasă din Parlament legea offshore, care va reglementa toate aspectele legate de exploatarea gazului. Odată intrată în vigoare legea, producția este estimată a începe în 2020, cazul BSOG, respectiv 2021, Exxon – Petrom. Cele două consorții au terminat activitățile de prospectare. LukOil – Romgaz nu a anunțat deocamdată ce orizont de timp are pentru începerea producției.

România are acum o producție anuală de circa 11 miliarde metri cubi, de la doi producători, Romgaz și Petrom. Încă jumătate de miliard de metri cubi este importat din Rusia.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Mihai Soare 1065 Articole
Author

8 Comentarii

  1. Alogenii, strainii, ne gonesc din tara noastra, ne jefuiesc, ne extermina pas cu pas ca un lucru bine facut… cu “valori” occidentale….
    si noi dormim….pana catnd ?
    trezeste -te Gheorghe, trezeste -te Ioane !!

    • Nu suntem chiar asupriti de straini, ci suntem asupriti de alesii neamului, de copii si nepotii lor, de smecherii din sistem, … . Si pentru ei e fain sa arate cu degeteul spre straini, sau cum zieca unu intruna acum 25 de ani „serviciili strainie”. Ca asa nu mai ne uitam la adevaratii hoti ce fura din avutul obstesc, ci ii injuram pe straini, si se reactiveaza propaganda aia cu „dusmanul poporului”, si „interese straine” ce zace inca foarte adinc in constiinta colectiva a celor ce traiesc pe melagurile românesti. In realitate este doar o poveste româneasca, o poveste mioritica, si nu o poveste straina.

  2. Si asta cu ce ne incalzeste? Ca doar aranjamentele s paraindaraturile sunt deja finalizate. Iar banii obtinuti din aceste resurse naturale, ce partin poporului român, nu ajung la proprietari, ci la smecherii ce au aranjat totul cu usile inchise. Iar redeventele, sau reverentele, alea ajung cit sa salveze aparent imaginea si sa para ca ar fi ceva echitabil si corect in aceasta megaafacere. Si adevaratii proprietari, sau cum le place unora sa zica TARA, nu beneficiza de loc din aceste extractii din ce ne apartine noua, tuturor.

  3. Si noi cu ce ne alegem? Il iau si-l duc in Vest! Noi ramanem doar cu taxa de transport!

  4. Vai ,ce bucurie pentru occident!.Am fost o tara foarte bogata si avem cele mai mari preturi la energia electrica ,gaze etc.,Suntem mai rau decat cei din Africa de Sud ,care au diamante si sunt saraci.Tot timpul exista cate o explicatie pentru marirea preturilor,iar prostimea o inghite:ba alinierea preturilor,ba situatia la bursa,ba ca este productie mica,ba ca este consum mic si productie mare etc.Iarna nu poti sa respiri,[ in toate orasele] ,intrucat oamenii pentru economie si din lipsa banilor, pun pe foc cauciucuri ,alcool tehnic etcIn Norvegia petrolul este al poporului,profitul din exploatarea lui se imparte populatiei.

  5. Ce fericit poate fi domnul Tariceanu de decizia dansului din 2009 cand a schimbat acordurile petroliere de impartire a productiei – in care gazele si titeiul trebuiau sa ramana integral in Romania, in unele de tipul celor cu redevente petroliere. Raportul Curtii de Conturi, Raportul Comisiei parlamentare, etc….. toate s-au stins in mainile domnului Videanu. A luat vaca si a muls-o pentru el si baietii din Modrogan…

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.