Marea recalculare. Cine sunt pensionari care nu vor lua niciun ban în plus

Profesorul Anton Hadăr a explicat, la Antena 3 CNN, cine sunt pensionarii care nu vor lua nici un ban în plus la pensie. Majorarea  se face  potrivit unei formule care nu pentru mulți aduce beneficii.

Aproape 2 milioane de pensionari  se vor afla în situația de a nu  primi nimic în plus după marea recalculare din septembrie.

Recalcularea a fost exemplificată  prin aplicarea noilor reguli la pensia unui bărbat care a lucrat ca mecanic utilaj în industria textilă.

Profesorul Hadăr  a explicat că, în situația de față,  adică la un stagiu de cotizare contributiv de 15 ani și 28 de zile, pensionarul va primi decât 13,8%.

Pentru cei care au muncit între 15 și 25 de ani, vechimea nu este considerată suficientă pentru a beneficia de bani în plus față de procentul anunțat de guvern, care ar trebui să acopere doar inflația, nefiind considerată ”mărire”.

„A muncit mai puțini ani, aceasta este marea problemă, iar formula nu-l avantajează. A primit mărirea de 13,8%, dar doar cu ea rămâne.

La popul opus, pentru pensionari care au vechime mai mare, între 35 și 40 de ani, vor primi bani în plus, formula de calcul fiind  aplicată corespunzător vechimii, în cazul de față mai mare, dar  și valorii  pentru stagiul de cotizare corespunzător.

Suma va crește și vor exista diferențe mari, prin urmare, pensiile fiind determinate, în bună măsură, nu  doar dacă ai contribuit cu mai mult, ci și dacă ai lucrat o perioadă de timp  mai mare.

În opinia guvernanților, o vechime cuprinsă între 15 și 25 de ani nu are o relevanță suficient de mare cât să fie reflectată în pensie după noua formulă de calcul.

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 3

9 Comentarii

 1. Mare brânză un kil de cas. Cei care au sub 25 de ani de contribuție nu primesc nimic în plus față de pensia actuala. Se pare că peste 50% dintre pensionari au sub 25 de ani de contribuție.

 2. extraordinar,cum explica bibicul ,mai rar
  cine n-are hadăr sa-si cumpere

 3. Daca eu am 30 de ani vechime dar este pensie de boala , cat iau ?

 4. Asta ,era parca, mare ” specialist” la invatamint. Acum se pricepe si la pensii .A facut”policalificare ” pe la tembeliziuni ?Plina tara de parerologi…

 5. Deci dupa capul astuia ptr cine a contribuit mai putin de 15 ani e nasol?
  Duduie comunismul in romani. Nici nu stiu de ce au strigat tembelii „jos comunismul” cand si dupa 34 de ani tot la masuri comuniste viseaza? Nu toti, putorile.
  Pai cum vrea boul asta sa diferentieze pensia dintre 2 indivizi care au avut acelasi salar dar unul a contribuit 15 ani si celalt 43 de ani?
  Unul dupa 15 ani si-a vazut de distractie (si vrea sa fie platit ptr asta) pe cand celalalt a muncit si contribuit pana la batranete.

 6. Este cea mai proasta si politizata lege a pensiilor postdecembrista . Obiectivul ei este sa dilueze principiul contributivitatii si sa permita politicului sa acorde electoral privilegii unora si altora , din banii de pensii, pe alte criterii decat contributivitatea . Au ajuns pensionarii, din pensiile lor, sa stimuleze munca si natalitatea in Romania !(?) . Altfel spus au fost create noi categorii de speciali , specialii electorali, care primesc bani din bugetul de pensii pe alte criterii decat contributivitatea . Pentru acelasi numar de puncte se ajunge la pensii diferite , penalizati fiind cei cu calificari superioare si salarii/contributii mai mari , dar cu perioade de lucru mai mici . Nu mai vorbesc de „patronii” care „lucrau” pe salariul minim , luau banii din dividende si acum sunt gratificati de stat din pensiile amarastenilor . O noua mizerie psdnl .

 7. Muncesti 40 de ani dar ai si Lux in Casa ! Ai mobila noua ! Ai mobila noua de Bucătărie ! Daca ai avut 4000 de lei salariu ! La batranete esti milionar !

 8. @Constatare ; nu le-a placut munca sau de ce 50 % au numai sub 25 de ani?nu-i frumos sa zici asa

 9. E recalculare de pensii, nu e marire…Cei cu pensii corect calculate nu primesc in plus. Nu primesc in plus nici cei care au cotizat sub 25 de ani.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.