
Președintele Curții Constituționale a României (CCR), Marian Enache, a afirmat vineri că instanța constituțională nu poate fi influențată sau amenințată prin intermediul niciunei forme de presiune.
Declarația a fost făcută după ce a fost trimisă la Monitorul Oficial, în vederea publicării, Hotărârea Curții Constituționale 7/2025 privind respingerea contestațiilor formulate împotriva neînregistrării de către Biroul Electoral Central (BEC) a candidaturii independente a lui Călin Georgescu la alegerile prezidențiale.
”În ultima perioadă, putem observa o acțiune consistentă și sistematică de discreditare și devalorizare la scară largă a argumentației juridice constituționale care fundamentează deciziile și hotărârile Curții Constituționale a României.
Suntem conștienți că activitatea Curții Constituționale, raportată la rolul său și la atribuțiile sale, a fost și va fi întotdeauna supusă atât aprecierilor, cât și criticilor la nivelul societății. Prin esența sa, orice formă de justiție, cu atât mai mult justiția constituțională, care are în principal un rol preventiv, nu sancționator, creează prin deciziile și hotărârile sale premisele unor critici inerente din partea celor care se consideră nedreptățiți de soluția adoptată.
Aceste critici sunt firești și sunt o dovadă că în România pluralismul politic și al opiniilor constituie unul dintre principiile ordinii constituționale democratice”, precizează Marian Enache, citat într-un comunicat al CCR transmis AGERPRES.
El adaugă că în România, ca stat membru al UE și al NATO, există o ordine constituțională și legală care trebuie respectată.
”Totodată, chiar dacă înțelegem că, în perioadele electorale, pasiunile și partizanatele ideologice, doctrinare sau personale pot genera o tensiune socială care depășește sfera obișnuinței, trebuie să reafirmăm că în România, ca stat membru al UE și al NATO, deci parte a spațiului democratic occidental, există o ordine constituțională și legală care trebuie respectată, ca expresie a suveranității și a unității statale și societale, a identității constituționale a statului român”, spune președintele CCR.
Marian Enache arată faptul că CCR, ca instanță de contencios constituțional prin care se realizează justiția constituțională, ”nu poate fi influențată sau amenințată prin intermediul niciunei forme de presiune, având nu doar rolul, ci și obligația constituțională de a garanta supremația Constituției prin exercitarea efectivă a atribuțiilor sale, iar într-un stat de drept, criticile sunt binevenite, presiunile sunt inacceptabile și dezavuabile”.
În viață totul se plătește, mai devreme sau mai târziu.
In ce hal ați adus România! Nu vă este rușine? Jeguri umane!
nu ti-e rusine? NU TI-E FRICA DE DUMNEZEU?
CUM ai ajuns la CCR ASCUNZAND dosarul concurentului IN URMA CU 9 ANI? sa-i intrebam pe presedintele Comisiei juridice a senatului și fostul presedinte al CCR?ai curajul unei confruntari directe la tv??CA oM ESTI ZER-OO.
Domnule Enache, câte zile vei avea pe pământ, vei trăi coșmarul cel mai cumplit al minții tale. Milioane de voci iți strigă necontenit în cap:”Turul 2, înapoi! Turul 2, înapoi!…Turul 2, înapoi!”. Nu vei avea odihnă și liniște, iar arginții primiți nu te vor odihni nici dincolo de fărâma aceasta de lume.
E COMPROMIS PRIN TOATA VIATA SI ACTIVITATEA SA de traseist fsn, psd, apr, unpr, consilier prezidential, ambasador, secretar adj la camera deputatilor, activ in statul paralel, divortat , fara copii, cu nepotul adoptat , angajat la ccr???
nu trebuie sa va ameninte ar face un pacat si nu meritati ca un Om cinstit si bun la suflet sa se incarce cu un pacat pt niste ”valori” pe care le va trece pe raboj Dumnezeu pt nu stiu cate generatii pt ca nu prea le am cu Biblia…dar la TV se vorbea de 7 generatii…asa ca purtati-va singuri povara faptelor…
Bey, Cacaline, dah, bah, escrocule, turul 2 inapoi !
Imbecilule. Esti un profitor si gainar fara rusine. Un gaunos. Proclamatia de la Podu Inalt, un aranjament securistic ca rasp7ns la un alt aranjament securistic, Proclamatia de la T8misoara. Nea Ioane, 95 de ani, astia sunt creatiile tale.
Si inca ceva: Poporul este deasupra CCR. Indiferent ce voteaza, este constitutional. El a votat candva Constitutia si doar el poate sa aprobe modificarile la ea. Deci el este si autoritatea ultima in interpretarea ei.
Nimic este deasupra CCR, pana si Cel de Sus locuieste un etaj mai jos.
nea mariane, ce spanac faci tu acolo la ccr? ia uite aici sa vezi cit de nemernici sinteti:
„ceea ce a condus la concluzia BEC potrivit căreia domnul Călin Georgescu nu îndeplinește condițiile de eligibilitate generale stabilite în titlul I din Constituție”
Statul român ARTICOLUL 1
Suveranitatea ARTICOLUL 2
Teritoriul ARTICOLUL 3
Unitatea poporului şi egalitatea între cetăţeni ARTICOLUL 4
Cetăţenia ARTICOLUL 5
Dreptul la identitate ARTICOLUL 6
Românii din străinătate ARTICOLUL 7
Pluralismul şi partidele politice ARTICOLUL 8
Relaţii internaţionale ARTICOLUL 10
Dreptul internaţional şi dreptul intern ARTICOLUL 11
Simboluri naţionale ARTICOLUL 12
Limba oficială ARTICOLUL 13
Capitala ARTICOLUL 14
tataie, vezi ca udmr nu se incadreaza in titlul I …. vai cit de mibecile sint autoritatile romanesti…