Marii producători de petrol îşi freacă mâinile privind la conflictul din Gaza

Preţul petrolului a crescut până aproape de valoarea de 88 de dolari pe baril, luni, în Asia, din cauza conflictului din Israel şi Hamas, care pare a fi departe de a se încheia, informează Associated Press. Nu este o mare surpriză, având în vedere că preţul era de circa 100 de dolari in urma cu câteva luni, iar mari producători, printre care şi Rusia, şi-au conceput bugetul multianual necesar modernizării forţelor armate şi sporirii influenţei internaţionale pe baza acestui preţ.

Preţul de referinţă al petrolului pentru livrările din luna decembrie a urcat cu 95 de cenţi faţă de valoarea înregistrată vineri, ajungând la 87,87 dolari pe barili, după ce urcase cu peste un dolar la finalul săptămânii trecute.

Petrolul Brent, folosit pentru a stabili preţul mai multor varietăţi de produse derivate, s-a scumpit cu 77 de cenţi, ajungând la valoarea de 109,72.

Conform analiştilor, investitorii se tem că bombardamentele din Gaza ar putea afecta liniile de distribuţie în cazul în care conflictul dintre Israel şi Hamas va cuprinde şi alte ţări din regiune.

Scumpirile vin în cel mai nepotrivit moment, când China şi Statele Unite intră în iarnă şi cererea pentru energie va creşte.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.