„Martirii noștri sunt înmormântați cu onoruri, rușii – fără însemne, în secret”

Se împlinesc trei ani de când Ucraina este în război. Acordul de încetare a focului este încălcat aproape zi de zi și războiul face victime în continuare în estul Ucrainei. Acolo, în Donbas (bazinul râului Doneț), separatiștii pro-ruși sprijiniți militar și informativ de Moscova au creat republici separatiste. Pentru guvernul de la Kiev Donbasul nu mai înseamnă regiunile Donețk și Lugansk, ci ”Zona de Operațiuni Antiteroriste” (ATO), un concept folosit atât pentru a facilita operațiunile militare și informative, cât și pentru a sugera că în Ucraina nu are loc un război civil, ci o agresiune externă. ATO atrage jurnaliștii occidentali, ATO dă martirii care întăresc identitatea ucraineană, în ATO mor militari ruși îngropați apoi pe ascuns pentru a li se șterge urma jertfei pe pământ străin, ATO este colțul de lume care creează personaje precum lunetista”Bagheera” sau luptătorul ”Motorola”, cel declarat sfânt de Biserica Ortodoxă Rusă pe când era încă în viață.

Dincolo de corupția de care este acuzat regimul de la Kiev, de războiul informațional ruso-ucrainean și de implicarea Rusiei în acest război, următorul interviu oferit de colonelul ucrainean Oleksandr Poronyuk, purtătorul de cuvânt pentru operațiunile din ATO, ar trebui citit și cu gândul la generația care se formează în Ucraina vecină și în Rusia având ca eroi personajele amintite și ținând cont că de la Galați la Odessa (unul dintre obiectivele nedeclarate ale ofensivei separatiste) sau până în ”capitala” separatistă Tiraspol sunt nici cinci ore de mers cu mașina.

Romeo Istrati: Domnule Poronyuk, ce înseamnă ATO?

Oleksandr Poronyuk: În momentul de față, în Ucraina se duce un război adevărat. Nu doar cu arme, nu doar cu mitraliere și tancuri, ci un război informațional, un război în care cel care deține informația și sursele de informare este cel care conduce, este agresorul. Ideea de ATO este mult mai largă, este modul în care se poate strânge tot ce înseamnă direcțiile, pârghiile pe care le are un stat, pentru a face opoziție agresorului.

Credeți că Putin se gândește la o rupere a Ucrainei în două-trei bucăți? Există un astfel de scenariu?

Nu este un scenariu. Trebuie să vă uitați în arhivele din 2014 și veți putea constata cum și-a dorit să fie lucrurile. Chiar televiziunea noastră, pentru ucraineni, retransmite de multe ori interviuri în care el era foarte mulțumit, foarte plin de sine și povestea că așa trebuie să aibă loc evenimentele. În acest scenariu apăreau Republica Donețk, Republica Herson, era clar o participare externă în politica internă a unei țări, numai că nu i s-a împlinit visul.

Luptătorul rus Motorola a fost declarat sfânt în viață

Credeți că Rusia întreține conflictul din Estul Ucrainei tocmai pentru a bloca Ucraina să adere la UE, sau are și alte interese?

Interesul Federației Ruse este să prezinte conflictul din Donbas ca pe un conflict intern, să creeze ideea că pe teritoriul Ucrainei se desfășoară un război civil. Dar eu, personal, am organizat de mai multe ori conferințe de presă cu jurnaliști din Europa, în care am prezentat drone sau aparate de zbor fără piloți, care erau produse în Federația Rusă, în Urali. De asemenea, ei foloseau expresia „noi nu suntem acolo, pe noi nu ne găsiți acolo“. Ei, soldații noștri, au găsit ofițeri ai armatei Federației Ruse. Erau răniți, au fost tratați și spitalizați în Kiev, au fost trimiși acasă, încă o dovadă a faptului că Federația Rusă se implică într-un conflict militar cu noi, încă o dovadă a acestui fapt este prin ceea ce v-am spus. Iată un alt exemplu. Când pe teritoriul zonei de conflict a murit celebrul Motorola, celebrul luptător antiucrainean Motorola, cu câteva zile înainte, Biserica rusă l-a declarat unul dintre sfinți, dintre sfinții în viață. Ce căuta acel sfânt în viață din Federația Rusă pe teritoriul ucrainean? Este o dovadă clară a implicării militare a Federației Ruse într-o țară vecină, iar această implicare nu este doar una militară, ea se răsfrânge și în alte sfere, cum ar fi sfera economică, sfera comercială, sfera culturală și sfera industrială.

Pe lângă războiul convenţional, cu mitraliere şi tancuri, în Ucraina se poartă şi un crunt război informaţional

Ce apare la televizor e bombardat în totalitate

În România se cunoaște prea puțin despre situația concretă din Donbas. Rușii încalcă foarte des armistițiile?

În calitate de șef și coordonator al Centrului Regional mass-media al Ministerului Apărării din Ucraina din zona ATO, am organizat special deplasări în linia I din zona ATO pentru jurnaliști din SUA, din Germania, din Polonia, din Franța, din Marea Britanie ș.a.m.d. La început a fost un haos informațional, cine ce voia, aceea și vorbea despre ceea ce se întâmplă în Donbas. Și asta a adus mari pagube siguranței noastre naționale. Era un război murdar, se aruncau informații false, jurnaliștii le preluau, le retransmiteau și creau o stare de neîncredere, de panică în rândul populației. Noi învățăm lucrurile acestea, dar cel mai grav este faptul că această experiență am obținut-o prin sângele vărsat de eroii noștri, de soldații noștri. Într-o zonă de conflict, nu poți să ai o atitudine de reușită profesională, de profesionalism total și democratic cu jurnaliștii. Și am să dau un exemplu. Au venit o grupă de jurnaliști TV, li s-au arătat bloc-posturile armatei, au stat de vorbă cu soldații, au avut posibilitatea să afle de la soldați problemele lor, soldații le-au arătat cum pescuiesc din iazul din vecinătate pentru a-și îmbogăți meniul zilnic, iar toate aceste informații ajung la artileria inamică și acest sector, din nefericire, a fost distrus. După câteva zile, jurnalistul respectiv stă în acea zonă, total bombardată, îndurerat, și nu-i vine să creadă că el a fost principalul vinovat pentru că a deconspirat coordonatele și situația din teren și toate s-au întâmplat din vina lui. Acela a fost momentul care a schimbat situația și de atunci am zis că tot ce înseamnă activitatea jurnaliștilor independenți va fi coordonat de către forțele armate ucrainene și va fi ținut sub observaţie. Și foarte multă experiență și foarte multe lucruri le-am preluat de la serviciul de presă israelian, serviciul de presă american, serviciul de presă canadian. Dar, în proporție de 70%, noi oferim toate datele, toate informațiile, de care beneficiază până la urmă și adversarii noștri, dar le oferim tocmai pentru a le arăta realitatea de pe teren, adevărata față a conflictului. De asemenea, vreau să vă mai spun că există un centru de discuții, un birou comun de discuții între partea ucraineană, reprezentanții OSCE și cei ai Federației Ruse, de încetare a focului. În cadrul discuțiilor de încetare a focului, de multe ori, lucrurile sunt total diferit puse și analizate. Dar cercetătorii de la OSCE au putut observa că nu mai încape nicio îndoială în momentul în care noi, partea ucraineană, prezentăm clădiri distruse, prezentăm jertfe, prezentăm atacuri și situații clare de încălcare a încetării focului.

Zvonistica spune că numărul victimelor ar fi de ordinul zecilor de mii. Care este realitatea?

După ultimele informații prezentate, chiar și de președintele nostru, se știe că au fost jertfe, nu numai din rândul militarilor, ci și din rândul populației civile, care depășesc cifra de 10.000. De asemenea, concret, acum câteva zile, Crucea Roșie Internațională și-a oferit ajutorul în identificarea victimelor, identificarea cadavrelor, a trupurilor respective. Încă o situație pe care aș vrea să o semnalez, diferit de ceea ce se întâmplă în Federația Rusă: martirii noștri, eroii noștri sunt înmormântați cu onoruri, înconjurați de familie, de mase mari de oameni. Poate nu o dată ați văzut, prin intermediul televiziunilor și al presei internaționale, aceste ceremonii funerare la care o întreagă populație îngenunchea în fața lor. Lucrurile sunt vizibile și aceasta este făcută în mod deschis. În schimb, în cazul cetățenilor Federației Ruse care mor, aceștia sunt îngropați fără însemne, sunt îngropați în taină, în secret, tocmai pentru a ascunde faptul că la acest conflict militar participă soldați, cetățeni ai Federației Ruse. Pe lângă cei decedați, avem foarte mulți răniți.

Presă clasică vs. război informatic

Hackeri ruși, comasați în principal la Sankt Petersburg, au desfășurat atacuri numeroase împotriva unor instituții și personalități din România și din toate țările europene și din SUA. Cum ripostează Ucraina în fața acestor manipulări din spațiul virtual și, mai ales, din presa rusă și cea aservită Rusiei?

Trebuie stabilit clar că de aceste atacuri informatice nu se pot feri nicio supraputere, nicio țară cu o întindere covârșitoare, nicio țară liliputană. La noi, s-a înființat un Minister al Informației Publice, care se ocupă de această activitate. De asemenea, există un Minister special pentru teritoriile ocupate. Acest Minister se face auzit și în rândul refugiaților, prin sprijinul pe care-l oferă, dar încearcă să se facă auzit și prin transmiterea informațiilor concrete față de restul populației, astfel încât aceasta să primească adevărata sursă și adevărata informație. Un al treilea punct sunt și jurnaliștii, care, prin profesionalismul lor, știu să contracareze aceste atacuri informatice. La sfârșitul anului 2016, am reușit să reinstalăm antenele de transmisie din zonele de conflict; după cum este știut, ele în 2014 au fost distruse. Există deja și posturi de radio locale, astfel că populația de acolo poate să afle știri despre Ucraina, să audă limba ucraineană, să vizualizeze realitatea transmisă de Ucraina, încât acum lucrurile stau mult mai bine. De mare popularitate în rândul populației din zona ocupată se bucură ziarele ucrainene, care sunt tipărite fie în limba ucraineană, fie în limba rusă, dar care prezintă realitatea. Această presă scrisă era distribuită și ajungea până în zona de conflict. Îmi amintesc cât de bine eram întâmpinați de populația locală din satele în care nu existau militari și cât de căutată era presa ucraineană! În plus, în teritoriile ocupate sunt create așa-zisele administrații civilo-militare. Fiecare localitate, fiecare sat au un reprezentant, un ales care deține și funcție administrativă civilă, dar și militară. El poate să cheme, la nevoie, forțele Ministerului de Interne sau armata, sau diverse forțe ale diverselor structuri, pentru a asigura păstrarea cât mai puternică a stabilității din zonă. Și atunci, un rol foarte important în cadrul acestor administrații civilo-militare îl are presa locală, formată din ziare, radio sau televiziune.

(Lvov, 23.01.2017)

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.