Maternitate, clientelă și coronavirus la Filantropia

În aceeași zi cu demisia ministrului aerian de la Sănătate, în timp ce la Suceava continua tragedia medicală, iar la Focșani era în dezinfecție un spital militar, agenția Mediafax difuza o altă știre: ”Maternitatea Filantropia ar urma să fie dedicată gravidelor infectate cu coronavirus. Medicii spitalului cer ca Ministerul Sănătății să renunțe la acest plan, având în vedere că viața pacienților ar putea fi pusă în pericol de această măsură”. Conform agenției, 32 de cadre medicale din maternitate au semnat un memoriu prin care protesează la decizia Ministerului Sănătății:

„În cazul în care maternitatea se închide și deservește doar cazurile de Covid, un număr impresionant de gravide și paciente ale spitalului cu patologii cu risc obstetrical crescut vor trebui să fie redistribuite către unități care nu sunt capabile să primească un număr atât de mare de cazuri, într-un timp atât de scurt. Pe de altă parte, toate serviciile oferite de spital gravidelor care au nevoie de acestea vor fi sistate. Respectivele servicii nu pot fi preluate de nicio maternitate din Capitală”, susțin medicii în memorialul reprodus de Mediafax. Argumentația medicală este complexă și nu face subiectul acestui articol.

Cum s-a ajuns la o asemenea situație, mai ales că la Maternitatea Filantropia, aparținînd de Primăria Capitalei, a mai fost un scandal, cel provocat de numirea Alexandrei Dobre în funcția  de președinte al Consiliului de Administrație? A propus Primăria Capitalei o asemnea modificare de statut? S-a oferit Gabriela Firea să sprijine campania antiepidemică cu o asemenea facilitate? Sau este vorba despre o înțelegere între ministrul demisionat Victor Costache (demis, în fapt de Ludovic Orban) și managerul de la Maternitatea Filantropia, controversatul Dan Ion Sîmpălean? La Maternitatea Filantropia, Gabiela Firea a adus prin nu se știe ce căi o „mega-vedetă” a scandalurilor din sănătate din Tîrgu Mureș. Este vorba de Dan Ion Sâmpălean, medic stomatolog, numit director al Spitalului Județean din Tîrgu Mureș din partea PNL. A ajuns și la PSD și la ALDE și, după toate aparențele, face parte din categoria celor care sunt dispuși să se înscrie la orice nou partid care ajunge la putere pentru a ocupa un post de conducere într-un domeniu sau altul.

Așa cum Georgeta Bumbac era mama afacerilor și contractelor din Ministerul Sănătății (îndepărtată și ea, în sfîrșit,de Ludovic Orban împreună cu Victor Costache), Dan Ion Sâmpălean era clientul permanent al Spitalului Județean din Tîrgu Mureș. A fost debarcat de patru ori și, de fiecare dată, a fost repus în funcție în baza unor hotărîri judecătorești. Iată un fragment de cronică Dan Ion Sîmpălean, întocmită de presa mureșeană:

„Dan Sîmpălean revine pentru a patra oară ca manager al Spitalului Județean, după ce a fost demis de trei ori de conducerea CJ Mureș
GREU DE DEMIS. Deja devine penibil, domnule Péter Ferenc. Nu, serios, v-ați gândit să demiteți, până una-alta, și responsabilii din departamentul juridic al administrației județene care v-au încurajat să vă faceți de rușine, din nou? Ce are, domnule, Dan Sîmpălean ăsta?, că zici că-i Bruce Willis în „Die Hard” („Greu de ucis”).
Cel mai probabil modul în care Péter Ferenc (foto) se chinuie de atâta vreme să se descotorosească de el e făcut cu încălcarea legislației. Numai că această suită de, iată, trei decizii de demitere pe care le-a semnat șeful administrației județene, se suprapun peste faptul că – pe lângă penibilitatea înfrângerilor în instanțele de judecată și a revenirii lui Sîmpălean pe funcția de manager al celui mai mare și mai important spital din județ – i se plătesc din bugetul județului, cu titlul de daune, drepturile salariale din perioada în care l-au demis. Implicit, Péter Ferenc își permite, pe banii mureșenilor, luxul de a plăti (bine!) un om pe care îl ține acasă.
Cel mai onest ar fi să-l plătească Péter Ferenc din salariul lui, de șef al administrației publice județene, și al celor plătiți tot din bani publici să îi dea soluții încadrate în legislația românească.
Senzația personală e că, alianța politrucilor mureșeni PSD+UDMR vor cu tot dinadinsul să-l transforme pe Sîmpălean, cel mai probabil absolut nemeritat, în martir biblic. Pentru că altfel ar trebui să-i acuzăm de prostie în formă agravantă pe decidenții ăștia care îl dau afară de trei ori pe ușă pe Sîmpălean și el intră pe geam. Știți cum se spune despre greșeli: prima oară poate fi o întâmplare, a doua oară poate fi neatenție, dar a treia oară e prostie.
A revenit! Adevărat c-a revenit!
Pe scurt, știrea-i asta: stomatologul Dan Sîmpălean a revenit, pentru a patra oară!, în funcția de manager al Spitalului Clinic Judeţean Mureş, după ce a fost demis (pentru a treia oară greșit!) de fostul primar din Sovata, udemeristul Péter Ferenc, actualul președinte al Consiliului Județean (CJ) Mureș, instituția administrativă a județului care are în subordine și cea mai mare unitate spitalicească din Mureș. Pentru asta, s-a blindat politic, defectând de la PNL la ALDE (liberali cu altă haină, tăricianistă, și, mai ales, din barca puterii).
Pe stil nou, Tribunalul Mureș a decis suspendarea dispoziției 354 din 13 iulie 2018 a președintelui CJ Mureș prin care Dan Sîmpălean a fost demis din funcția de manager al Spitalului Clinic Județean și, începând din 10 octombrie, acesta și-a reluat activitatea.
Calendarul-argument al prostiei politice
Argumentul prostiei cu circumstanțe agravante (repet, omului i se plătesc și salariile din perioada în care a fost ținut acasă) într-o succintă recapitulare a numirilor și demiterilor succesive ale lui Sîmpălean la cârma administrativă a Spitalului Județean.
● 17 septembrie 2015: Dan Ștefan Sîmpălean (36 de ani), pe atunci în PNL, este numit cu titlu interimar – politic (guverna USL-ul, iar la împărțeala posturilor de conducere unitatea spitalicească a revenit PNL Mureș) – în funcția de manager al Spitalului Clinic Judeţean Mureş.
● 18 ianuarie 2016, Sîmpălean este numit manager plin (participă la concurs, singur, evident, câștigă). Intră în dizgrație după retragerea liberalilor din barca puterii. Pesediștii și udemeriștii locali decid să-l schimbe și pe reprezentantul celor care i-au trădat retrăgându-se în opoziție. Le trebuie postul pentru a-și gratula un fidel – normal, post important în sistemul județean de sănătate, care era ocupat de un proscris politic.
● 4 august 2017, prima demitere: este emisă o dispoziţie a preşedintelui CJ Mureş, Péter Ferenc, prin care este dispusă încetarea mandatului şi a contractului de management în funcţia de manager interimar al Spitalului Clinic Judeţean Mureş a lui Sîmpălean, acesta fiind înlocuit din funcție.
● 16 august 2017. Sîmpălean contestă decizia la instanța de contencios administrativ (de la Tribunalul Mureș) și în 27 octombrie 2017 este repus în funcție (a doua oară).
● 14 decembrie. Conform deciziei Curții de Apel Tîrgu Mureș (CJ a făcut recurs), Sîmpălean e demis din nou, a doua oară, prin decizie definitivă.
● 6 februarie 2018, Tribunalul Mureș dispune suspendarea executării dispoziţiei din august 2017 emise de Péter Ferenc, până la soluţionarea definitivă a acţiunii. Rezultă: Sîmpălean revine în funcție (a treia oară).
● 17 mai 2018, vine și soluționarea definitivă a Tribunalului Mureș: Sîmpălean trebuie repus în funcția de manager (decizia nu este definitivă).
● 16 iulie 2018, oamenii lui Péter Ferenc schimbă strategia: vor să-l ejecteze pentru incompetență. Rezultat: la evaluarea activității îi dau notă proastă lui Sîmpălean, iar președintele CJ Mureș îl demite din nou, a treia oară, semnând o dispoziție (nr. 355) prin care-l numește manager interimar, până la concurs, pe eternul interimar Ovidiu Gîrbovan. Dar Sîmpălean câștigă, din nou.
● 23 iulie 2018, Péter Ferenc face recurs. Se intră în vacanță judecătorească.
● 8 octombrie 2018: Tribunalul Mureș a decis suspendarea dispoziției 354 din 13 iulie 2018 a președintelui CJ Mureș prin care Dan Sîmpălean a fost demis (a treia oară) din funcția de manager al Spitalului Clinic Județean și, începând din 10 octombrie, acesta și-a reluat activitatea.
Concluzii
În toată această dispută eminamente politică, cel mai mare rău i se face sistemului de sănătate mureșean, un fel de hopa-Mitică în mâna politicului din județ. Oficial și inițial, lui Sîmpălean i se reproșa că nu a implementat proiectul de edificare a buncărului care va adăposti noul RMN al secției Oncologie, că exista riscul de a se pierde aparatura (finanțată printr-un program al Ministerului Sănătății) și că cele 17 edificii ale spitalului-mastodont sunt într-un stadiu dezastruos, Sîmplălean nefăcând nimic în acest sens (el zice că a făcut: solicitări, proiecte etc., dar nu a fost sprijinit administrativ de politicienii decidenți).
Așadar, Sîmpălean a revenit pentru a patra oară în funcția de manager al Spitalului Județean, după ce a fost demis de trei ori de la pupitrul cu butoane al CJ Mureș.

Așadar, povestea cu politrucul Dan Sîmpălean este tot o poveste cu Cocoșu roșu în Sănătate. Ca și numirea echipei de la Sibiu la Ministerul Sănătății, la CNAS, la DSP-uri. Fiecare grupare politică, în momentul în care cîștigă, își instalează oamenii. Și, dacă nu-i are, îi preia de la ceilalți! Gabriela Firea și-a strîns și ea o echipă, dintre prietene, dintre alungați, dintre refuzați și dintre clienții buni ai PSD și a făcut o echipă la spitalele din București, așa cum Gheorghe Flutur și-a făcut echipa sa la Spitalul Județean Suceava. Scandalul Sîmpălean de la Maternitatea Filantropia, cel preluat de la liberalii din Tîrgu Mureș, nu este decît unul dintre exemplele nefaste a modului în care se exercită controlul politic asupra banilor din Sănătate. Și, implicit, asupra insituțiilor medicale.
Cu ce efect asupra săntății cetățenilor? Acum se vede mai bine ca niciodată!

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 4
Vlad Dumitraș 281 Articole
Author

10 Comentarii

 1. Daca noul ministru al Sanatatii va pune botu’ la toate aprecierile ‘medicale’ din presa si va actiona precipitat sub unele influente, atunci va pleca cu stangul la drum. Mai ales ca acum nu este timp pentru anchete interne. Presa isi face datoria ei insa ministrul trebuie sa faca totul profesonist consultandu-se cu profesionistii sai.

  • Georgel, aceasta nu este o ancheta interna. In vreme ce ministrul sanatatii a stabilit ca triajul este facut de asistente, Simpalean, stomatologul sef peste obstreticieni, a decis sa trimita medici sa faca triajul, contrar reglementarilor. Pai daca trimit medici sa faca triaj in containerele din curte, cine se mai ocupa de gravide si nou nascuti, in saloanele spitalului? Si de ce asta? Pentru ca o asistenta sefa din spital estre nevatsa liderului de sindicat SANITAS! Pilareala, Georgele! Nu mai vorbim d e faptul ca nu exista echipamente si nici proceduri de interventie in caz de COVID-19. Sa fie lasat profesorul Peltecu sa-si refaca echipa la loc. Este profesor universitar si sef de clinica universitara. Dar iata cum prin incidenta politica a fost pus interimar un felcer de masele.

 2. Maternitatea Filantropia este in Bucuresti managerul are numele din articol, dar in articol se vorbeste de numirea sa in Targu Mures de CJ Mures. Ori Burestiul s-a mutat la Tg Mures ori sunt mai multe persoane cu nume apropiat. In presa cu multi ani in urma s-a mai vorbit cum i-au facut pe plac UDMR-ului printr-o miscare strategica la aeroport desi fusese bine administrat, apoi a fost inchis, azi nici nu stiu daca mai exista aeroportul, dar pt UDMR ce nu face lumea…

  • nici eu nu inteleg cum Tg Mures s-a mutat la Bucuresti! Si cum un profesor univeristar si sef de clinica universitara, profesorul Gheorghe Peltecu, a fost inlocuit cu un stomatolog. Dar poate ne va raspunde tovarasul Vlad Dima, director medical, si el interimar, despre sforile pe care le trage de vreo doi ani, sa distruga acest spital, din punct de vedere profesional.

 3. Chiar va rog daca puteti, faceti o incusiune in trecutul glorios al politicii clientelare cu afaceristii de carton imbogatiti din fonduri ue us buget de stat, din perioada basesciana! Veti gasi investitii in spitale si aparatura despre care nu se mai stie nimic! Investitii in scoli care nu puteau avea copii la cursuri si care au ramas simple cladiri nou construite ale viitorilor proprietari care si-au pus semnatura pe acele acte financiare! Din decada basesciana se tot cer donatii de la cetatenii care isi permit cat de cat dar guvernul oricare ar fi, nu misca niciun deget financiar! Imi amintesc de Liana Stanciu care adunase donatii si ii depusese in contrul unui spital de pediatrie, un spital cu nevoi urgente, parca spitalul Caritas, nu imi amintesc exact acum, mi se pare ca acel spital a ajuns o daramatura la ora actuala, ceva urat s-a intamplat cu cladirea(…)! Sau, poate legea este identica cu legea infrastructurii transporturor este general valabila in orice domeniu: nu ai voie sa construiesti 1 km de drum deoarece vei fi anchetat si pedepsit, dar nici ei ca structura a infrastructurii nu construiesc! Vedeti, toti perindatii prin politica au acceptat dstrugerea acestei tari, TOTI, DAR TOTI! PNL PDL,PSD,UNPR,PNTCD,PPDD,UDMR, ei au batut palma fiind votati sau nu, au facut parte prin numiri politic pe ascuns=troc politic, la toata aceasta distrugere clara si sigura a tarii si natiunii romane! Este valabil pentru toata tara, nu doar in Bucuresti!

 4. … văd că acest ministru/guvern/președinte este preocupat să distrugă viitorul acestei nații. Același lucru se întâmplă cu Maternitatea din Botoșani care se transformă în spital pentru bolnavi COVID-19. Oare a mai scăpat vreo maternitate din România care să nu fie transformată în spital COVID-19? Se încearcă oare umplerea maternităților private cu gravide? Nu explică nimeni de ce sunt alese maternitățile pentru acest lucru? De ce ne batem joc de viitorul acestei nații?

  • BUNA intrebare. Poate nu mai avem de noi nascuti, scapa guvernul de alocatie…

 5. Daca punem un smulgător de măsele director de spital judetean eu zic ca exista mari sanse ca in Romania sa se mai nasca inca citeva generatii de cretini, viitori politicieni ! Succesuri !

 6. „Sau este vorba despre o înțelegere între ministrul demisionat Victor Costache (demis, în fapt de Ludovic Orban) și managerul de la Maternitatea Filantropia, controversatul Dan Ion Sîmpălean?”
  Suntem deci in domeniul banuielilor,presupunerilor,speculatiilor.
  Este adevarat ca dl.dr.stomatolog Sîmpălean de la Tg Mures pare ca si-a gasit loc sub pulpana,plapuma lui Firea si avand conflicte de munca dupa dansul ,traseist, naste suspiciuni legat de infamia care se profileaza-transformarea maternitatii Filantropia in focar de coronavirus.Trebuie spus ca o mare parte din infectarea,propagarea virusului apartine acestei metode,de a aduce suspecti sau purtatori peste oamenii/institutiile/locurile de orice fel inca neatinse.Pt.gravidele suspecte de virus se poate amenja o sala/incinta abolut izolata si dupa toate regulile medicale,nu este necesara distrugerea unei intregi maternitati cu dotare,utilaje si copii/paciente in plin tratament ,urmand a fi expusi pericolului prin evacuare etc.Daca gandirea apartine lui Simpalean/Firea pt.functii,putere si electorala,o apreciez ca criminala.Cate gravide infectate sunt, unde sunt,cine raspunde pe tara,cine le aduna cine le amenajeaza logistica,Cercelul,Firea etc.-colaboreaza cineva omeneste cu cineva omenste?Sunt alaturi de medicii Filantropia.

 7. si oamenii lui transformati in PNL: „O tara de bebelusi si mamicute”

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.