Merkel: Nu vă aşteptaţi la vreo decizie la Consiliul European

Liderii europeni se întâlnesc în această seară la Bruxelles pentru o cină în timpul căreia vor încerca să-şi armonizeze vederile privind măsurile pentru stimularea creşterii economice. Auspiciile întâlnirii nu sunt bune. În UE criza face ca guvernele sa cadă foarte repede, populismul a atins cote alarmante, la fel şi naţionalismul. Grecia este la un pas de a părăsi zona euro, Spania a anunţat că nu va respecta limita de deficit bugetar, în încercarea de a-şi salva băncile, puternica Olandă a intrat în recesiune, Angela Merkel pierde teren în faţa social-democraţilor germani şi nu mai are un susţinător la Elysee.

Nu este de aşteptat nicio decizie în cadrul Consiliului European informal care se desfăşoara la Bruxelles, a declarat cancelarul german Angela Merkel, citată de Reuters, în contextul în care pieţele se tem de o posibilă ieşire a Greciei din zona euro.
Merkel a dorit astfel să reducă aşteptările legate de o posibilă introducere a euroobligaţiunilor, o temă readusă în discuţie de noul preşedinte al Franţei, Francois Hollande. Garantate de toate statele zonei euro, acestea ar distribui povara datoriilor economiilor slabe pe umerii statelor bogate din zona euro, o măsură pe care Germania a respins-o categoric în timpul preşedinţiei Sarkozy.
Merkel şi-a reafirmat opoziţia faţă de această mutualizare a datoriilor suverane, considerând că ea ar împiedica creşterea economică, un alt subiect relansat de preşedintele Francois Hollande. Merkel consideră că, în schimb, ar trebui întărit rolul Bancii Europene de Investiţii şi al pieţei interne europene.

Francois Hollande a afirmat însă că tema euroobligaţiunilor se va afla în discuţie, lucru întărit şi de comisarul european Olli Rehn. Şi preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, a scris în scrisoarea trimisă liderilor europeni că, dacă până acum europenii s-au concentrat pe adoptarea unui tratat de disciplină fiscală sub presiunea Berlinului, acum “a sosit timpul să punem accentul pe măsurile legate direct de încurajarea creşterii economice şi a creării locurilor de muncă”.

Se pune acum problema mobilizării a 80 de miliarde de euro din fondurile structurale pentru întreprinderile mici şi mijlocii din UE, a creării euroobligaţiunilor prin care să se finanţeze mari proiecte de infrastructură, precum şi problema sporirii capacităţii de creditare a Băncii Europene de Investiţii, până la 180 de miliarde de euro.

Pentru ca toate aceste discuţii să poată avansa, Francois Hollande a decis să treacă sub tăcere tema renegocierii tratatului fiscal semnat de predecesorul său la Elysee, scrie Les Echos. Preşedintele francez a declarat că poate renunţa la aceasta, dacă va obţine semnarea unui text separat dedicat creşterii economice, angajându-se să redreseze finanţele publice ale Franţei.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.