Mesaj îngrijorător al francezilor

Calendarul alegerilor prezidențiale din Franța este similar cu cel din 2002, atunci când candidatul Frontului Național, Jean-Marie Le Pen, producea marea surpriză și se califica în turul al doilea, unde l-a înfruntat pe Jacques Chirac. Sărbătoarea de 1 Mai, marcată mereu de marșurile sindicaliștilor francezi, a venit înaintea turului decisiv și a fost considerată un barometru al coalizării unei mari proporții a electoratului împotriva extremei drepte.

În 2017, lucrurile arată mult mai rău pentru candidatul Emmanuel Macron, căci violențele înregistrate pe 1 mai, mobilizarea mai redusă și diviziunile din sânul sindicatelor sunt îngrijorătoare, scrie presa europeană.
„A fost un 1 Mai sindical departe de unitatea contra Frontului Național“, scrie cotidianul belgian Le Soir. „Unitatea împotriva extremei drepte se risipește în manifestațiile de 1 Mai“, scrie El Pais. „La Paris, unde în 2002 au răspuns la apelul sindicatelor 1,3 milioane de oameni, după 15 ani mesajul este confuz: nu Frontului Național, dar nici alternativa Emmanuel Macron nu este bună. Rezultatul: două manifestații diferite, cu o participare mai redusă decât s-a sperat“. La Paris, Confederația Generală a Sindicatelor a mobilizat doar 30.000 de manifestanți, mult sub cifra de 85.000 pe care și-a propus-o. În plus, au avut loc lupte între polițiști și sindicaliști.

Emmanuel Macron a înțeles mesajul străzii și, temându-se de o posibilă pierdere de electorat, și-a îndulcit discursul. „Mulți veti vota pentru mine doar pentru a nu o aduce pe Marine Le Pen la putere. Știu asta și respect opțiunea voastră. Mâine, mulți dintre cei care mă veți fi votat veți combate unele aspecte din proiectul meu. Știu asta și respect acest lucru“, a spus Macron.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.