Mesajul șefului SRI la bilanțul DNA

Directorul SRI, Eduard Hellvig, a afirmat joi la bilanțul DNA pe 2015 că Direcția Națională Anticorupție este una dintre instituțiile statului care contribuie la speranța că România poate oferi propriilor cetățeni șansa normalității și a performanței la ea acasă. Hellvig a vorbit totodată despre cooperarea SRI cu DNA, spunând că Serviciul „este un membru al echipei care luptă împotriva corupției”.

Discursul directorului SRI, integral:

„Vă mărturisesc că nu am venit aici ca un invitat, ca un observator din afară. SRI este un membru al echipei care luptă împotriva corupției și vreau să vă felicit de la bun început pentru rezultatele obținute în anul 2015. Așadar, ne aflăm, și în acest an, în fața unui bilanț impresionant al DNA. Acest lucru cred că se datorează mai multor factori, dintre care unul esențial: opțiunea fermă a cetățenilor pentru independența actului de justiție, egalitatea în fața legii și combaterea corupției.
Suportul masiv al opiniei publice se află pe un trend ascendent de la an la an și confirmă importanța acestei instituții în societatea românească.
Din perspectiva Serviciului Român de Informații, lupta anticorupție reprezintă o prioritate de ordin strategic. Misiunea noastra este să contribuim la prevenirea și la contracararea amenințărilor la adresa securității naționale generate de faptele de corupție.
Corupția riscă, încă, să afecteze performanța instituțiilor publice, competitivitatea economică și, nu în ultimul rând, coeziunea socială. De aceea, scopul Serviciului este să reducă amploarea și impactul acestui fenomen în viața cetățenilor.
SRI alocă resurse umane, resurse procedurale și tehnologice de cel mai înalt nivel în cooperarea cu DNA.
Asta se poate traduce în sute de echipe operative comune, care reprezintă un parteneriat interinstituțional de succes.
Acest standard de excelență profesională este replicat în toată țara. De aceea, vreau să îi asigur pe cei din structurile teritoriale ale DNA că la nivelul conducerii strategice a SRI acordăm o atenție deosebită manierei de cooperare la nivel teritorial.
România anului 2016 nu mai este o Românie resemnată. Direcţia Naţională Anticorupţie este una din instituțiile statului care contribuie la speranța că România poate oferi propriilor cetăţeni şansa normalității și performanței la ei acasă.
E limpede că, în statul român, corupția nu mai este acceptată ca mod de viață. Avem de partea noastră voința cetățenilor de a moderniza societatea românescă, în toate aspectele vieții. În această direcție, consider că este esențial parteneriatul instituțiilor statului cu cetățenii. Nu văd posibile excelența, legalitatea și transparența în actul de servicii publice fără o raportare directă la cetățean și la așteptările sale. Consider că, în lupta anticorupție se impune, pe lângă perfecționarea instrumentelor punitive, o
intensificare a mijloacelor de acțiune preventivă.
Contrar percepției generale, misiunile noastre sunt complementare, nu identice. SRI are, pe lângă rolul de contracarare a corupției, responsabilitatea majoră de prevenire a acestui flagel.
Implementarea metodelor preventive anticorupție este deosebit de importantă în vederea asigurării integrității celor care exercită funcții publice. Știu foarte bine, din viața Serviciului pe care îl conduc, că succesul activitățiilor de prevenire nu are impact media, dar pentru noi este o misiune strategică pe care o îndeplinim.
Urez succes Direcției Naționale Anticorupție în activitatea sa și sper să avem o colaborare cel puțin la fel de bună ca până acum.
Vă mulțumesc!”

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Julieta Tarnovan 4245 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.