Mesajul transmis de Luminiţa Odobescu la Washington

Ministrul de Externe, Luminiţa Odobescu, a avut vineri o întrevedere cu secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, la sediul Departamentului de Stat.

Potrivit unui comunicat al MAE, în cadrul întrevederii cei doi oficiali au apreciat substanţa şi dinamica dialogului bilateral, având ca momente principale întâlnirea preşedintelui României cu omologul american, la 7 mai 2024, precum şi vizita în SUA din luna decembrie 2023 a prim-ministrului român şi întâlnirile acestuia cu membri ai Administraţiei SUA şi cu reprezentanţi ai mediului de afaceri american. A fost exprimat interesul comun pentru continuarea dezvoltării Parteneriatului strategic România – SUA, în toate dimensiunile acestuia.

„Ministrul Afacerilor Externe român a prezentat evaluările naţionale privind evoluţia situaţiei de securitate din regiunea Mării Negre, transformată de războiul de agresiune lansat de Rusia împotriva Ucrainei şi de acţiunile coordonate ale contestatarilor ordinii internaţionale bazate pe reguli într-un punct de inflexiune geostrategică. A subliniat, în context, necesitatea de a continua abordarea transatlantică unitară şi coerentă în gestionarea riscurilor şi ameninţărilor curente şi de perspectivă, cu originea în zona Mării Negre. A semnalat importanţa acordată de România elaborării de către SUA a Strategiei actualizate privind Marea Neagră şi disponibilitatea autorităţilor române de a coopera în punerea în practică a obiectivelor comune vizând securitatea, dezvoltarea şi interconectarea acestei arii”, precizează MAE.

Ministrul Luminiţa Odobescu a transmis aprecieri pentru angajamentul dovedit de SUA, în cadrul NATO şi în plan bilateral, pentru consolidarea securităţii aliaţilor estici, inclusiv România. Ea a prezentat eforturile României ca răspuns la războiul ilegal al Rusiei împotriva Ucrainei, vizând securitatea regională, securitatea aprovizionării cu energie, menţinerea deschisă şi diversificarea rutelor de export spre pieţe terţe pentru produsele ucrainene.

Cu referire la priorităţile pe termen scurt, ministrul Odobescu a reiterat interesul României pentru progrese rapide în ceea ce priveşte măsurile de consolidare unitară şi coerentă a posturii de descurajare şi apărare pe Flancul Estic al NATO, precum şi în privinţa sprijinului pentru partenerii vulnerabili, cu accent pe întărirea rezilienţei acestor state. A subliniat în context importanţa prezenţei militare a SUA în regiune şi a reiterat interesul României de a găzdui pe termen lung trupe americane, arată MAE.

De asemenea, Odobescu a încurajat o participare economică sporită a SUA în România, din perspectiva cadrului stabil oferit de apartenenţa ţării noastre la UE, NATO şi, în viitor, la OCDE, precum şi în pregătirea unui proces substanţial de reconstrucţie a Ucrainei, pentru care România oferă companiilor americane avantajul unei poziţionări geografice şi al unui mediu de afaceri favorabil.

Cei doi demnitari au trecut în revistă progresele în pregătirea includerii României în Programul Visa Waiver şi au reconfirmat angajamentul pentru o cooperare strânsă în vederea atingerii acestui obiectiv în cel mai scurt timp posibil, se mai arată în comunicatul citat.

În marja întrevederii, ministrul Odobescu şi secretarul de stat Blinken au semnat un Memorandum de înţelegere privind combaterea dezinformării (Countering Foreign State Information Manipulation).

„Memorandumul de înţelegere privind combaterea dezinformării afirmă intenţia României şi a Statelor Unite ale Americii de a coopera, în baza valorilor democratice comune, în combaterea fenomenului dezinformării prin: consultări periodice între părţi; dezvoltarea şi implementarea coordonată a unor strategii şi iniţiative în domeniu; consolidarea capacităţilor; promovarea aportului presei independente, al societăţii civile şi al mediului academic în combaterea dezinformării, respectiv prin abordări coordonate în cadrul organizaţiilor internaţionale”, precizează MAE.

Totodată, Luminiţa Odobescu a participat la evenimentul The Black Sea Region as a Global Inflection Point, organizat de Institutul Hudson din Washington.

”Ministrul afacerilor externe Luminița Odobescu a susținut vineri, 21 iunie 2024, în marja vizitei de lucru efectuate în SUA,  o alocuțiune pe tema The Black Sea Region as a Global Inflection Point în cadrul unui eveniment dedicat semnificației evoluțiilor din regiunea Mării Negre pentru securitatea euro-atlantică, organizat de Institutul Hudson din Washington D.C.

În cadrul alocuțiunii, ministrul afacerilor externe a ilustrat importanța-cheie a regiunii Mării Negre pentru securitatea euro-atlantică și globală, precum și ca areal de conectivitate energetică, alimentară și comercială pe axele nord-sud, respectiv est-vest. A prezentat evaluarea conform căreia regiunea Mării Negre constituie, în prezent, punctul de intersecție a întregii game de amenințări la adresa ordinii internaționale bazate pe reguli, precum și principalul model în gestionarea acestora”, a transmis sâmbătă MAE.

Potrivit sursei citate, ministrul afacerilor externe a reiterat importanța abordării strategice a SUA privind regiunea Mării Negre și a salutat dialogul intens pe temă între țara noastră și Statele Unite. ”Totodată, a trecut în revistă eforturile României de promovare a securității, stabilității și rezilienței în regiunea Mării Negre, instrumentate atât în plan național, cât și prin fructificarea oportunităților de cooperare multilaterală. A reiterat sprijinul ferm al României pentru Ucraina, Republica Moldova și celelalte state partenere UE și NATO din regiunea Mării Negre și a subliniat angajamentul și eforturile susținute ale României de facilitare a exporturilor de produse agricole din Ucraina”, mai arată MAE.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Author

25 de Comentarii

 1. Ce nulitate de ministru. Ca si de la Iohannis ma astept sa spuna ceva si de Romania. Ai impresia ca astia doi sint subalternii lui Zelenski.

 2. Nu e o nulitate. Reprezinta si spune ce gandesc peste 3/4 dintre romanaches.
  De ce nu a iesit cineva in strada dupa ce primul tradator a dat de la el sistemul de aparare patriot? Pentru ca 3/4 dintre roamanaches sunt de acord. E vara, e canicula, e seceta crunta in sud (2 ore de apa pe zi acum). E footbal pentru toata lumea, se inghesuie 100k de rombaches il asculte playback pe emglezul imputit si cretin care ne mai face so rasisti. Deci madama aia cu nume istoric, pacat de numele odobescu, a spus exact ce gandeste populimea. Cand va fi sa sa fie 80% vor pleca in 24 de ore spre vilele cumparate in Tanazania, Namibia, Maldive sau in Oceania. Numai ca acolo vor lovi chinezii baieti. Si chinezul, japonezul, coreanul nu prea agreaza pe cei cu pielea alba. Doar ii tolereaza pana fac afaceri. Apoi ii dau hrana la crocodili, serpi.
  Asta este. Raman sa „lupte” pentru averile cui, boso de peste 65 caci oricum iau pensie degeaba chiar daca au contribuit 40 de ani.

 3. Mesajul transmis de Luminiţa Odobescu la Washington: va pupam unde vreti voi si de cate ori vreti voi. Va dam tot ce are tara mai bun, dar nu ne lasati prada furiei poporului, ca patim ca aia din Afganistan, care s-au agatat de rotile avioanelor americane sa nu-i primda talibanii.

 4. O securistă fără carte. Nu poți să pui miniștri și ambasadori pe ”fetele și băieții” care nu au capacitatea să emită măcar o idee de valoare despre domeniile pe care le vor coordona.

 5. DA TRECEȚI ODATĂ PROTECTORATUL CA ANEXĂ TERITORIALĂ A UCRAINEI ! ZELENSKI,RADA 1

 6. Gloată perversă,are dreptate diplomatul nostru.Argumente nu aveți,dar va scremeți tălâmb precum axon ori vânătorul de javre ori profesor q ori alți descreierați.Nu vă uitați în gura lor.Romania a luat demult direcția UE,dezvoltare,democrație,inițiativa privată.Inapoiatii de care pomeneam nu sunt mai mult de 11,59% din corpul electoral.Rimania a ales vestul.Ciocul mic!Cum ar zice Olguța, femeia a crescut mult în ochii mei,pentru că a evoluat fantastic:de la Vadim,că era tânără și fără minte,la europenism,la maturitate.Craiovenii o preferă.Ce alt argument vreți? Nu vă uitați în gura unor pierde vară,cum sunt toți rusofilii de pe acest forum.E gloată.

 7. Doamna ministru Odobescu totuși de ce mai existăm ca țară, de ce mai avem Parlament, Guvern, CSAȚ, președinte, prim ministru, ministru de externe pentru România, dacă ne limităn la sprijinul ferm, NECONDIȚIONAT al României pentru Ucraina, Republica Moldova şi celelalte state partenere UE şi NATO din regiunea Mării Negre, la facilitarea exporturilor de produse agricole ale Ucrainei, adică la a fi slugi UE, NATO, Ucraina? Deja de mult USA, NATO, UE, Ucraina, Ungaria pot oricum să facă ce vor în România, nu trebuie să întrebe, să ceară voie, să este și NU, sau Pe aicea nu se trece. Tot ce conduce și trebuie să protejeze statalitatea și destinele poporul român este identic unui personaj virtual programat de licurici.

 8. @Ghita
  UE, dezvoltare, democratie. Ce fumezi cumetre? Ai vazut cum se prabuseste nivelul de trai in Germania, Franta sau UK? Cat despre democratie, pot sa rad si eu 5 minute? Despre cenzura ai auzit? Tatica, iesi din fictiunile occidentului ala frumos colorat in roz din anii 80. In fine, o sa vezi cu proprii ochi ce vede azi Parisul. O sa fie veselie in UE, rabdare si tutun sa ai!

 9. -iar Stelutza cea de sus
  oare ce-o avea de spus?
  -sionismul spune ea
  se inalta-n tara mea!

  deja „parteneriatu strategic” cu USA e tradare pe fatza!

 10. @Ghita…Occidentul a adud Razboiul…Toate Coloniile sfarsesc la fel… Decolonizare….In Romania miliardarii sunt facuti cu marfa din China…Din 100 de divaisuri electronice pe care le am 95 sunt chinezesti si 5 coreene sau japoneze…Intreg nivelul de trai din Romania a venit din Asia care ne – a vandut produse noi si bune la treime din pretul din Vest….Niciodata nu puteam sa cumpar din Vest atat cat cumpar din Est…Eu nu am capsunarit, nu am soalat cururi vestice. Am trait si traiesc in Romania….Moartea vine din Vest…Aerul curat, crivatul binefacator si Soarele vin din Est.

 11. Organismul respectiv se refera la combatarea dezinformarii LOR, caci a NOASTRA e buna si curata. Ministerul Adevarului externalizat la toti supusii imepriului. E destul sa cauti pe browser informatia sa vezi un sir lung de tari vasale cum achieseaza la Big Brother in numele dezvoltarii, democratiei si initiativei private clamate de sectantul de Marghita educat cu vana de bou de Jehova, elohimul criminal din Vechiul Testament talmudic. Nu e de mirare ca sectele evanghelice americane sunt principalii sponsori cre(s)tini ai razboaielor expansioniste comandate de AIPAC si Liga Defaimarii. Religiile si razboiul merg bine mana in mana pentru ca sunt satanice in esenta.

 12. Ha, ha! Toț’ papagalii aieștia car’ să perindă p’în fața camerelor la TV în calitate di “miniștri” ai guwiernul’i Ciordacu, dac-ar hi sinceri ș-ar povesti la ce umilință-s supuș’ cân’ sunt chemat la Cotețu Alb, lumia ș-ar da s’ama că nu-i nu-s’ ce demnitate publică…

 13. Deci varfurile, oligarhia peste-baltista a hotarat ca e timpul sa apese mai tare pe pedala cenzurii, pentru a evita razmeritele in coloniile nou-achizitionate.
  Bineinteles ca coana Odobeasca a semnat ABSOLUT TOT ce i s-a cerut. Tovarasa Odobescu ar fi fost o mare prim-secretara pe vremuri, daca regimul nu-si schimba parul in 1989.
  Urmarea acestei masuri (ca de aia a si chemat-o tovarasul Blinken) va fi vizibila cat de curand inclusiv pe acest forum.
  Traiasca democratia globalista, sub inalta conducere a castei de intangibili a tovarasului Blinken.

 14. Odobescu n-are ce cauta în viata publica, darmite sa mai si fie ministru de externe al unei tari pe care-o tradeaza, pe care o vrea distrusa de-un razboi.

 15. @axon,nu pot crede că ,,Aerul curat, crivatul binefacator si Soarele vin din Est.”Poate crivățul,…da.Crivatul are rolul lui binefăcător,daca ne gândim la reglajul fin din natură(argumentul cosmologic-ontologic al existenței lui Dumnezeu).Dar celelalte ,nu cred.

 16. Dragă gloată,argumentele dvs.nu mă pot convinge.In schimb,argumentul meu de bun simț și cel mai rațional posibil va aruncă pe toți în penibil.Atunci mă apucă milă de domniile voastre.Voi nu puteți schimba pozitia geografică a Bucureștiului,cum nici eu nu pot schimba poziția geografică a Marghitei.Asa nu puteți schimba nici voi opțiunea majorității românilor spre vest ,spre dezvoltare și capitalism.Rolul vostru are un rost mai degrabă exotic,așa de dragul diversității.Romanii ,in general,nu se omoară după Soso ori după Simion,ori,la rigoare, după unul ca Putin.E bine, pentru varietate,sa lătrați și voi la lună cu ceea ce credeți voi . Sunteți,oricum,marginali.

 17. Ce mesaj poate sa transmită o jalnica sluga care face „mise en place” după ce pleacă stapanii…

 18. Să vii diseară la portiță! „Gloata” are pentru tine o plăcuță. Suedeză, desigur!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.