Mihaela Bilic. Creveții, beneficii speciale pentru sănătate

Medicul nutriționist Mihaela Bilic citează un studiu despre care spune că oferă o perspectivă nouă pentru consumul de creveți, care până acum erau acuzați că au prea mult colesterol.

Creveții au mai puțină grăsime decât carnea, mai puțin colesterol decât oul, multe minerale, acizi grași omega 3, proteine de înaltă valoare și fitonutrienți din familia carotenoidelor cu beneficii speciale pentru sănătate, arată medicul într-o postare pe pagina sa de Facebook.

Carne, ouă sau creveți?
În nutriție lucrurile nu sunt în alb și negru, nu există alimente sănătoase și nesănătoase, fiecare ingredient vine cu bune și rele. Iar noi trebuie să fim bine informați ca să facem alegeri corecte.
Colesterolul, acizii esențiali Omega 3 și grăsimile saturate sunt 3 elemente dificil de pus în echilibru. Omega 3 eficient pentru organismul uman provine din surse animale, dar ce te faci dacă grăsimea de porc are prea multe grăsimi saturate iar gălbenușul de ou prea mult colesterol?!?! Vrei să o rezolvi pe una și se strică celelalte două
Sper că știți deja că o mare parte din colesterolul din sînge nu vine din mâncare, ci îl produce ficatul. Cât despre aportul de grăsimi și colesterol din produsele animale, trebuie să ținem cont de indicele aterogenic, el ne spune gradul de risc cardiovascular.
Vă prezint rezultatele unui studiu nutrițional care compară conținutul de colesterol, grăsimi saturate și indexul aterogenic pentru carne, ouă și creveți.
La 100 g produs avem:
-10g grăsimi saturate în carne, 4g în ou și 0,25g în creveți
-400mg colesterol în ou, 170mg în creveți și 80mg în carne.
Ce alegem?! Indexul aterogenic este 0,7 pentru carne, 0,4 pentru ou și 0,36 pentru creveți.
Concluzia? Creveții sunt alegerea cea mai inspirată când vine vorba de sursă de omega 3 cu index aterogenic minim.
Cu 100 g creveți acoperim 75% din necesarul zilnic de EPA+DHA, avem 110% din doza necesară de seleniu, 68% din cea de cupru și 52% din necesarul de fosfor. Cantitatea totală de grăsimi din creveți este de 1% iar aportul de proteine cu toți aminoacizii esențiali prezenți este de 25%.
Acest studiu oferă o perspectivă nouă pentru consumul de creveți, care până acum erau acuzați că au prea mult colesterol. Creveții au mai puțină grăsime decât carnea, mai puțin colesterol decât oul, multe minerale, acizi grași omega 3, proteine de înaltă valoare și fitonutrienți din familia carotenoidelor cu beneficii speciale pentru sănătate.
Știu că nu fac parte din obiceiurile noastre culinare, dar merită să-i introduceți în meniu. Mai ales că sunt curățați, pre-fierți și gata în câteva minute!
Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

10 Comentarii

 1. Si pe aici prin Carpati se manancau creveti inca de pe vremea dacilor.
  Numai ca atunci se gaseau pe toate drumurile si nu costa un kilogram cat 3-4 de carne!

 2. Până în 1989 și după, am avut meniuri din cărțile ruse, după 2.000 avem și din Europa și occident și China. Nu e rău, dar meniuri pur românești sunt exagerat de puține! De ce nu exista cărți de bucate cu meniuri românești în România? Cu 50-60 ani în urmă, oamenii mâncau totul din propria gradina fara a fi preparate, o ceapa cu mămăligă, orice cu mămăligă pentru că nu era pâine pe toate drumurile că în zilele noastre și nu au murit de foame sau bolnavi grav! De ce se încearcă educația alimentare și consumul doar pe baza de strainezia? Va e rușine cu tara de origine in care v-ați născut și trăiți?

 3. Crevetii care sint vindut i in RO sint de ferma crescuti cu chimicale ,

 4. Fructele de mare,crevetii,etc au un mare continut de mercur,extrem de nociv pentru sanatate.Bilic bate campii

 5. crevetii din fluviul vietnamez Mekong
  sint plini de DIOXINA AMERICANA!

  -d-aia va dadea ceaushescu
  sa umpleti burta copiilor:
  PUNETI BLESTEME!

 6. CE mai ramane BUN dintr-un Aliment FIERT?
  Ca se distrug TOATE „Bunaciunile” alimentare …
  Cu Exceptia NECESARA a CARNII, care trebuie preparata (Distrusa PARTIAL …) TERMIC, din Motive de Bacterii, Virusi, Fungi, Paraziti, etc.,
  niciun ALT Aliment NU ar trebui distrus prin InCalzire …
  Este adevarat ca GUSTuu’ NU este laFel de „BUN” ca in Otravurile GATITE.
  Dar, CINE SE IUBESTE inDestul SI cu Adevarat si vrea sa fie SANATOS, se abtine …
  Pe de o Parte .. BUNatatea Gustului Ortavurilor GATITE, fie astea SI CINSTIT-Savant pregatite de
  de Buc … 😊 Pardon ! I beg your Pardon! CHEFs You! … 😊
  este pen’ca ASHA am fost invatzatzi de MICI.
  Dar, ese Calea REGALA pe care se napustesc peste NOI,
  Bolile DeGRADANTE FIZIC si DeGenerative ale CIVILIZATIEI …
  Care fac Batranetea URAAAATAAA, Scarboasa, PENIBILA in Tot, dupa 65 de Ani, cel mult si pana la Marele FINAL, o luuuunga de 15 -20 de Ani SI deGradanta TARARE prin Antecamera Mortii, prelungita de Doctori NUMAi CAT sa scoata Bani, NU sa VINDECE, pen’ca Nici NU STIU, si NICI NU vor … …:)
  O Gastrita BINE Tratata se face ImPlacabil, NeGresit, InContestabil, InEvitabil, IneBranlabil SI – mai ales- I-RE-FUTABIL un Ulcer Evolutiv, toata Viata RAMASA, tratat si Ala CUM-Trebuie, da’ COSTA,la Fel ca si DIABETuu’ care ar puea fi STOPAT cel putin din Evolutie prin ELIMINAREA TOTALA a PAAAAINIIII … 😊
  TOTI au sarit pe Buhnici ca a spus Ceva SIMILAR relativ
  la Aspectul FIZIC al PreaMultor Muieri TINERE, care se indoapa in NeStire, vezi si o Stirista SUPERBA in Tinerete, din care au ramas doar OCHII Unici … … 😊 ca ACUM CRAPA Canapeaua … 😊
  A fost CamPreaDestulDeDur, mai ales ca NU a spus si CUM se poate evita Situatiunea.
  URMARE

 7. URMARE
  Luciano Pavarotti a fost UCIS de CeiTreiShpe Bucatari pe care ii cara cu el in Turnee … 😊
  Il mancau Dintzii PUTREZI de ParaDontoza in Pauzele de Cantat, mestea din PLACA_MESTECA (Proteza TOTALA AMOVIBILA … 😊 …).
  NU este Pacat ce NE A LIPSIT MultPreaDevreme de Vocea-I UNICA?
  NU “ma rad” ca Buhnici …
  Da’ vazand Inertia in A PRIMI Sfaturi “de AUR’ imi zic in Barba, ca Baiaziduu’ lu’ Eminescu: Lasa-i in Pacea PROSTIEI … 😊
  De PILDA, TOATE Problemele DANTURII se pot EVITA TOTAL prin
  – HRANIRE Simpla
  – Clatire cu SARE dupa Periajul USCAT al Dintilor, pana la Senzatia de ”ARSURA”a Gurii’.
  Solutia HIPERSalina DISTRUGE TOTI Microbii din GURA, scotandu-i SI din LIMBA, care este un Mare BURETE …
  PASTA de Dinti este FUDULIE Olfactiva si in general, stiind Otravurile Chimice PUSE in Dansa, IO o evit, doar pe SenzoDyne o foloses din cand in cand, ca SE ZICE ca AR AVEA HidroxiApatita care AR REPARA MicroSapaturile facute in SMLATZ de catre Bacterii … 😊 Diverse SI FFF Variate 😊 adunate NU se stie CUM … 😊. NU se stie de UNDE 😊 pe si IN LIMBA, Saraca de Dansa, LIMBA … 😊
  Cu aceasta Politica de Igiena Dentara am aproape TOT Dintii de la Mama si Tata, la 79 de Ani, mai putin PATRU Masele stricate in Armata, acuu’ 59 de Ani, cand NU stiam de Pericolele DULCIURILOR consumate din Motive de Foame PERMANENTA …😊, ca NE hraneau PROST, in Schimb PUTIN …
  URMAREA URMARII

 8. URMAREA URMARII
  In REST, ASHA este cu Crevetii din Mekong si NU numai, din TOATE Speciile de Peste de Mare, da’ NU este VINA Vietnamezilor si a NIMANUI, AFARA de Dioxina, ca SE putea evita … 😊 …
  In Adevar ESTE Poluare, IN MARILE Lumii, in special cu MERCUR,
  Singurul PESTE de care stiu IO ca este CURAT este Pastravul de la Fermele de Pastravi de Sus, de la Munte, Ala NU poate fi POLUARE, ca MOARE inainte de a creste …😊 si MAISUS de Munte NU exista 0INCA …) Poluare MSIVA, ca in OCEANE.
  Este si usor de preparat (Oparire SIMPLA si il consumi preCUM Motanii din Filmele Animate, de ramane doar Shira dupa CE il LAMINEZI in Gura, dintr-o Miscare PreLunga … 😊
  Prin 2019 se MAI gasea la Piata “Obeur”, la 20 de Lei kiluu’ …

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.