Nutriționistul Mihaela Bilic a explicat pe larg, pe pagina sa de Facebook, care sunt beneficiile cafelei.
”Cafeaua și microbiota
Știm cu toții: cafeaua este un tonic natural care crește performanțele fizice și psihice, ne protejează de îmbătrânire și ajută la slăbit. Însă o să vă bucurați să aflați că și bacteriile benefice din microbiota intestinală iubesc cafeaua! Mai multe studii au arătat o relație pozitivă între consumul de cafea și riscul scăzut de mortalitate prin boli cardiovasculare, o incidență redusă pentru diabetul de tip 2, Alzheimer, Parkinson și anumite forme de cancer. In plus, cercetările recente despre microbiom au arătat o proliferare a speciilor de bacterii benefice și o digestie îmbunătățită la băutorii de cafea.
Populațiile de bacterii din intestin sunt într-o continuă evoluție și sunt direct influențate de alimentație, stres sau tratamente medicamentoase. Interacțiunea dintre anumite alimente și flora microbiană poate duce la observații surprinzătoare. Este cazul unui studiu publicat în revista Nature Microbiology care arată că bacteria numită Lavsonibacter azacaroliticus este de 8 ori mai numeroasă la consumatorii de cafea, indiferent de vârstă, sex sau starea de sănătate
Prezența acestei bacterii în colon este asociată cu prezența în sînge a unor produși de degradare ai acidului clorogenic, un polifenol prezent din abundență în cafea. Ori aceste molecule favorizează dezvoltarea de bacterii benefice în intestin. Un alt studiu realizat pe adulți consumatori de cafea, a arătat o creștere a activității metabolice și a numărului de bifidobacterii, o altă specie benefică din microbiotă. Biodisponibilitatea acizilor clorogenici și efectul lor antioxidant nu se modifică dacă bem cafeaua neagră sau în amestec cu lapte. Cu toate acestea o cantitate mare de lapte le diluează concentrația și încetinește absorția în sînge. Nici zahărul nu e recomandat pentru că are efect pro oxidant!
Tot ea, cafeaua, s-a dovedit a avea și efect prebiotic, adică este folosită ca suport hrănitor pentru coloniile de bacterii benefice din intestin. Știam până acum că microbiota iubește fibrele, dar nu numai! Polifenoli din cafea favorizează multiplicarea de bifidobacterii, care la rândul lor produc acid butiric, cu proprietăți antiinflamatorii și efect postbiotic. Și tot polifenolii din cafea inhibă dezvoltarea bacteriilor patogene și stimulează diversitatea florei intestinale
Cafeaua rămâne campioană la nivel digestiv mai ales pentru efectul ei laxativ, de stimulare a tranzitului intestinal. Un studiu făcut pe 99 de voluntari a arătat că 30% dintre ei au simțit contracția musculaturii colonului după consumul unei cești de cafea. Efectul laxativ al cafelei este mai puternic decât al fibrelor din cerealele integrale. Tot cafeaua crește contracția vezicii biliare și stimulează secreția pancreatică de enzime care ajută la digestie. 3 cești de cafea pe zi reduc cu 25% riscul de calculi biliari. Încă un argument să bem o cafea după masă, în loc de desert!”.
Doi copii se află în stop cardio-respirator după ce au căzut, marți, într-un fost canal, acum o groapă cu apă, în orașul Huedin, informează […]
2 Comentarii
E demonstrat că anu s-ul și vezica au risc crescut de cancer (la consumatorii de cafea). Să bage direct acolo zeama de boabe arse scrum (cancerigenă). O fi mai sănătoasă pusă direct!? Poate așa se folosește mai puțină otravă (cafeaua reduce și neuroplasticitatea). Poate nu ajunge zombi cu creierul afectat. Și o pierdem mai puțini bani dacă nu importăm arsură cancerigenă!
Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.
E demonstrat că anu s-ul și vezica au risc crescut de cancer (la consumatorii de cafea). Să bage direct acolo zeama de boabe arse scrum (cancerigenă). O fi mai sănătoasă pusă direct!? Poate așa se folosește mai puțină otravă (cafeaua reduce și neuroplasticitatea). Poate nu ajunge zombi cu creierul afectat. Și o pierdem mai puțini bani dacă nu importăm arsură cancerigenă!
O contrazice Gabriela Ombilic: cafeaua se bea dmineata cand esti chiaun de somn