Mihai Fifor: Nu cred că există o zi fără provocări din partea Rusiei

România se confruntă zilnic cu „provocări” din partea Rusiei în zona Mării Negre şi contracarează atacuri cibernetice şi interferenţe politice, afirmă ministrul Apărării, Mihai Fifor, într-un interviu acordat agenţiei de ştiri Associated Press.

Mai exact, Mihai Fifor a declarat pentru Associated Press că România vrea să devină principalul factor de securitate şi o zonă pentru depistarea rapidă a ameninţărilor care vizează aliaţii din cadrul NATO. „Nu cred că există o zi fără provocări” din partea Rusiei asupra spaţiului aerian şi asupra apelor teritoriale aparţinând României, dar Guvernul depune eforturi pentru „descurajarea” acestor acţiuni „cât mai mult posibil şi cât se poate de eficient”, a afirmat Mihai Fifor.

România găzduieşte o importantă bază militară americană şi a adoptat poziţii mai pro-americane decât statele vecine, situaţie care a condus la relaţii reci cu Rusia, care, potrivit lui Mihai Fifor, este „practic un vecin” de când a anexat regiunea ucraineană Crimeea în 2014.  „Rusia îşi suplimentează practic în fiecare zi capacităţile militare în Peninsula Crimeea; vorbim despre noi capabilităţi navale, despre noi fregate, noi submarine”, a explicat Mihai Fifor, afirmând că România majorează bugetul pentru apărare la nivelul de 2% şi „demonstrează că este un pilon de stabilitate şi securitate”, citat de Mediafax.

Mihai Fifor a subliniat că România se confruntă cu „interferenţe în zona politică, interferenţe asupra minorităţilor… şi război economic” care include exprimarea de opoziţie faţă de construcţia unei conducte care să reducă dependenţa faţă de gazul rusesc.  Conducta de gaz, din Bulgaria spre Austria prin România şi Ungaria, ar putea permite României să devină un mare exportator de gaz prin conectarea rezervelor din bazinul Mării Negre.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

12 Comentarii

  1. Chiar atât de rău am prostit și atât de iresponsabili am ajuns față de oamenii României, să băgăm țara noastră la mijloc în disputa NATO RUSIA, mai ales că cam NATO a început. Guvernul actual în loc să caute în uriașa Rusie piață pentru roșii, ardei, vinete, fructe, carne boxează și-și umfla mușchii la oglindă. Te crucești de ce stupizenii vorbește domnul ministru Fifor. Care sunt aliații NATO pe care îi apărăm de provocările Rusiei? Că la Marea Neagră mai e Turcia în NATO și ea e în cele mai bune relații cu Rusia! Iar prostia că în loc să investim în ifrastructură sau recuperarea de către Statul român a ce a mai râmas din industriile strategice, metalurgie, siderurgie, irigații, industrie alimentarăsuntem, cred singurii din NATO și cei mai calici care dăm 2% din PIB la apărare, ca să fim “pilon de securitate și stabilitate”. Securitate înseamnă puternic cu economia națională nu îndatorându-te să cumperi rachete de la alții. Despre stabilitate ce să mai vorbim, guvernul ales este tot cu bețe în roate, și la ora când cei care dau la apărare 1% din PIB stau la muncă, produc și guvernul le caută piețe, ai nostrii se măscăresc în piațe cu lideri ce nu au lucrat niciodată și fațade de scriitori și actori la vârsta senectuții. Domnule Fifor mai uitați-vă și peste gard la vest să vedeți cum se construiește securitate și stabilitate.

  2. Fifor sa se preocupe de soarta romanilor din Ucraina, si sa ne ne mai scuteasca de propaganda anti-ruseasca. Nu mai suntem in anii 90, in era Internetului propaganda anti-ruseasca nu mai functioneaza. Geografic vorbind, Rusia nu ne este vecin de niciun fel: dinstanta intre Romania si Crimea este aproape la fel de mare ca distanta intre Romania si Istanbul. Este Turcia vecina cu Romania, cumva? Fifor mai bine s-ar ingrijora de provocarile din partea Ucrainei. Saptamana trecuta centrul cultural roman Eudoxiu Hurmuzachi s-a plans ca ucrainienii incercau sa-i opreasca activitatea culturala. Anul trecut ucrainienii au interzis limba romana in scolile gimnaziale. Azi neo-nazistii ucrainieni au atacat (din nou) o tabara de rromi si au ucis o persoana; daca in Romania un minoritar este ucis, toti europenii lui peste fiert se isterizeaza ca vai, suntem o tara de barbari. In 2018 amenintarea number one e Merkel, nu Rusia.

  3. Clarificare: cand am zis Istanbul, m-am referit la regiunea cu acelasi nume din partea europeana a Turciei, nu la oras. Ca sa fie clar.

  4. ALOOO! D-le Fifor , inainte de a spune mata prin tari straine (precum kovesi) , nu crezi ca aveai obligatia a vii in Parlamentul Romaniei sa informezi poporul asta care-ti sustine leafa si pozistia de ministru, despre ce se intampla?

    Sau…precum inaintasii sefi de guvern alde tanase si grindeanu – consideri ca esti deasupra partidului din care faci parte, si Tu esti alesul!!!???

  5. Nici copiii nu cred argumentele astea. Ca sa justificam ca am cumparat arme in valoare de 5 bilioane de dolari de la partenerii nostri strategici trebuie sa inventam un inamic perpetuu, ca doar vom mai cumpara arme si in viitor, din moment ce astea oricum sunt depasite. Orice forma de prostitutie are o limita.

  6. Rusia trebuie tinuta la distanta pentru ca-i put picioarele. Ca sa fie clar.

  7. Marioneta intereselor straine.
    Nu mai gazdui agitatorii apuseni si ai sa vezi ca cerul senin si marea… albastra!

  8. pai daca atribuiti functii ca aceasta bunor neispraviti.noroc ca rusii au simtul realitatii altfel declafratia ar fi destul de grava poate suficienta pentru a da nastere unui conflict ….adevarat

  9. Raspunsuri de Gaga. De ce nu vorbeste si despre provocarile si amenintarile la adresa copiilor sau sportivilor care participa la Olimpiade alaturi de concurenti rusi? Doamne ce a mai atacat-o Sharapova pe Halep si ce a mai batut-o pana sa intervina glorioasa armata NATO. E penibil in incercarea de a linge talpile marelui prieten de la Apus.O sa vina vremea cand si aceasta asa zisa prietenie va fi reconsiderata si vazuta asa cum este de fapt, o tradare a intereselelor nationale prin subordonarea tuturor eforturilor, resurselor, actiunilor, interesului american.

  10. Ne laudam ca am cumparat niste F16 la mana a treia, in timp ce aceasi SUA ii reproseaza Belgiei ca inca mai pastreaza F16 in dotare si ii recomanda sa ii cumpere noile productii. Deci noi ne laudam cu avioane care pentru altii sunt depasite. Cum vine asta ?

  11. Potentialul militar al Rusiei la Marea Neagra si pe Nistru, adiacent spatiului romanesc, creste exponential. Ministrul Fifor are deci dreptate. Romania nu poate ramine indiferenta. In absenta oricarei alternative, singura solutie este apartenenta la NATO. Ramine de vazut insa daca nu cumva istoria se va repeta.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.