Mii de fotografii cu închisorile secrete CIA, inclusiv din România

Procurori militari americani au aflat în acest an despre un număr impresionant de fotografii – circa 14.000 – de la închisorile secrete ale Agenției Centrale de Informații (CIA) de pe teritoriul altor țări, inclusiv din România, în timp ce analizau materialul strâns pentru ancheta Senatului SUA privind programul de interogare al CIA a suspecților de terorism, au declarat oficiali americani, relatează Washington Post, citat de Agerpres.

Imaginile, în format electronic, prezintă cadre din interiorul și exteriorul închisorilor în care CIA a reținut suspecți Al-Qaida după atentatele de la 11 septembrie din SUA, însă nu prezintă interogatorii ale deținuților, inclusiv torturarea unor suspecți care au fost supuși unor tehnici brutale, precum simularea înecului.

Cele mai multe fotografii prezintă închisori secrete din Thailanda, Afganistan și Polonia. Există mai puține fotografii de la închisorile din România și Lituania, care au fost folosite printre ultimele, înainte de a fi închise în 2006.

În imagini se pot vedea deținuți dezbrăcați în timpul transportului, au afirmat oficiali americani, care au făcut aceste declarații sub rezerva anonimatului. Fotografiile arată de asemenea membri ai personalului CIA și ai serviciilor de informații străine, precum și pe psihologii Bruce Jessen și James Mitchell, doi dintre arhitecții programului de interogare. Washington Post afirmă că guvernul american se va opune probabil oricărei solicitări de a preda fotografii cu ofițeri CIA sau alți membri ai personalului, argumentând că securitatea acestora ar putea fi pusa în pericol.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.